Politika POLITIČKI ANALITIČAR RANKO ĐONOVIĆ ZA DN

Bolest opozicije napreduje, boje se sami sebe

Ranko Đonović

Politički analitičar i publicista Ranko Đonović ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine da svaki pozitivan proces koji se započne u Crnoj Gori blokira frustrirana želja za vlašću po bilo koju cijenu, koja je u najvećem dijelu opozicije utemeljena na mržnji prema državi Crnoj Gori, prema vladajućoj koaliciji, odnosno Demokratskoj partiji socijalista i njenom čelniku Milu Đukanoviću, ali i mržnji prema političkim subjektima na opozicionoj sceni.

“Kako sve ovo poduže traje, i kako nije nepoznato da mržnja može da rodi samo mržnju, vrlo je prepoznatljivo da crnogorska opozicija sve strastvenije razvija i međusobnu mržnju, do mržnje prema vlastitom političkom biću. I ovog puta žele prečicom i bezočnim ucjenama prema postojećoj vlasti da, za početak, dođu do dijela izvršne vlasti suprotno demokratskim principima i volji građana”, kaže Đonović odgovarajući na naše pitanje da prokomentariše početak rada u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i dešavanja tokom sjednice 11. septembra.

On ističe da je opozicija svjesna činjenice da na principima i pravilima demokratskih zakona, sve i da ih sami formulišu i napišu, “takvi kakvi jesu ne bi skoro došli na vlast”, tako da je “frustracija potpuna”.

“Dakle, boje se sami sebe, naročito se boje vladajuće koalicije, pa je Ničeov stav kako se u mržnji zapravo nalazi strah, na ovom primjeru očigledan. Zaključak o ukupnom političkom djelovanju opozicije bi mogao biti da je bolest crnogorske opozicije u političkom smislu ozbiljno uznapredovala”, ističe Đonović.

Ovaj politički analitičar tvrdi da je zahtjev opozicije prema Administrativnom odboru da predstavnik Posebnog kluba poslanika bude dio Odbora za reformu izbornog zakonodavstva čisto tehnička stvar, te da to tijelo, kakva god bila odluka Administrativnog odbora Skupštine neće biti ni bolje niti gore. Za Đonovića nema sumnje da iza zahtjeva opozicije ne stoji iskrena namjera za dijalogom, već da je riječ o nekoj vrsti ucjene.

On smatra da Demokrate insistiraju na tehničkoj vladi kako bi se na perfidan način i oni i ostala opozicija dokopali vlasti, a potom pod parolom da živimo bolje vraćali Crnu Goru na pozicije ranih 90-ih godina, na šta su temeljili mladalački politički rad, kojeg se nikad nijesu odrekli.

“Najbolji svjedok za tako nešto je upravo njihov čelnik koji javnim nastupima i podignitim rukama, podsjeća na neko ne daj Bože vrijeme i neke ne daj Bože vođe. Gotovo je smiješna tvrdnja kako su se dogovorili sa međunarodnom zajednicom da se u Crnoj Gori uspostavi nekakva tehnička vlada. Valjda se podrazumijeva da bi na njenom čelu trebalo da bude niko drugi do u vasionu lansirani pripravnik naš Aleksa Bečić, a uz njega još pregršt njemu sličnih pripravnika. Ko su i kako se zovu predstavnici te međunarodne zajednice koji bi u Crnoj Gori da postavljaju vladu, ne smije se valjda ni pitati. Za sad možemo biti sigurni da to nije ova međunarodna zajednica. No, neistine kod dijela javnosti prolaze, za njih se ne odgovara niti prekršajno niti krivično, a ne plaća se ni PDV. Zato samo naprijed za našeg Aleksu u ovoj disciplini, možda će postati šampion naše planete”, poručuje Đonović.

On smatra da bi bilo zaista simpatično vidjeti jedan pokušaj stvaranja koalicije građanske orijentacije.

“Tako nešto nije viđeno od 90-ih godina prošlog vijeka kada je politički cilj građanskih partija iskreno bio suverena građanska država Crna Gora. Tada bez obzira na užasno vrijeme u kojem smo živjeli i mnogo nepovoljnih uslova za uspjeh ostvarivali smo na mnogim poljima korektne pozitivne pomake”, podsjeća Đonović.

Đonović smatra da je potpuni apsurd da se danas, kada imamo suverenu državu Crnu Goru koja je u proteklom periodu ostvarila određene demokratske iskorake, značajne ekonomske rezultate i najznačajnija međunarodna priznanja, neko udružuje sa nacionalističkim retrogradnim snagama ili ih poziva u svoje političko društvo, navodno za bolju državu i bolji život u njoj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Talog
Gost
Talog

Boze.jeli ovaj covjek pri svijesti.Zar ne moze shvatiti.da su njegove..analize..bliske SATIRAMA R.Domanovica.zamo sto su prozete totalnom nepismenoscu.
Ako ti placaju kakvu crkavicu da se blamiras.reci.pa cemo mi.preko NO ..CPC..ubacit koji EURO

Stedim
Gost
Stedim

Ako je polovina crne gore bolesna, onda se ni onoj drugoj polovini ne pise dobro !!!

Špijun kolega
Gost
Špijun kolega

Računam za gospodina dva sendviča i kisela. Nekako nije dovoljno inspirisano.

InesBD
Gost
InesBD

Koliko je opozicija nesposobna jasno je od pocetka. Nisu u stanju jedan grad da vode kako treba

Azra01
Gost
Azra01

Jadni ova opozicija, sta sve nece uraditi da bude u centru paznje

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Odavno ovoga ne viđesmo, već sam počeo da brinem

Артур
Gost
Артур

Ја мислим да је као патриота заслужио један стамбени кредит под повољним условима.О каквој се личности ради прочитати у колумнама С.Перовића.

Strijelac
Gost
Strijelac

Zamidlite kako bi to izgledalo da je umjesto Đukanovića, crvenim tepihom nedavno u Varšavi, prošetao Bečić.Blam!

cvrkut
Gost
cvrkut

Oni prvo da postuju tu saku biraca svojih obavljali bi posao za koji ih gradjani placaju

srki
Gost
srki

Opozicija uporno samo pokusavas da nas vrati u 90te i zavadi ovaj narod

crni sin
Gost
crni sin

Hoce svaki opozicionari da bude kolovodja, a ne zna nijedan od njih dje je lijevo

Mačak
Gost
Mačak

Njih je i unisti la medjusobno mrznja i pohlepa za vlascu to su najbolje pokazali tokom onih protesta

Gandalf
Gost
Gandalf

Zašto ga ne predstavite pod stvarnim imenom koje je dobio kak doušnik službe, još dok je špijao u LSCG?

Pesa
Gost
Pesa

Pa kakav je ovo analitičar… Prije će biti da je najljući fan DPS i Mila Djukanovića

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Obrazdjonovic

Enesa
Gost
Enesa

Opozicionari znaju jedino da glume velike govornike, bojkotuju rad institucija, a pritom se plata redovno prima.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Opozicija nikad nece moci da se ujedini, nepremostive razlike ce uvijek biti kamen spoticanja na putu njihove saradnje.

Jakov
Gost
Jakov

Nesposobni politicari, koji za svoj nerad primaju platu i koji su konstantno na grbaci gradjana su odavno zasluzili brisanje sa politicke scene, jer nista nijesu uradili korisno za gradjane koji su ih birali kao predstavnike.

oblanda
Gost
oblanda

Svi izbori do sada su bili regularni, a problem opozicije je taj sto pricom o neregularnosti izbora pokusavaju da zamaskiraju nedovoljnu podrsku gradjana.

Apis
Gost
Apis

Mašinovođa, analitičar:)))

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Apis,nemoj se potpisivati tim imenom daleko si od njega,slabo si obaviješten.Đonović nikad nije “sio”u lokomotivu.
Pozdrav za mog druga Ranka.Nek je vječna Crna Gora!

Tiramisu
Gost
Tiramisu

Imam neki osjecaj da ce na sledecim izborima Dps da ostvari nezapamceni izborni rezultat, jer je gradjanima vise dosta nesposobne opozicije, koja prstom nije mrdnula zarad interesa gradjana.

Dzeki
Gost
Dzeki

Vidio je narod u zadnjih tri godine kako se opozicija fino bori za njihove interese, ne vrse svoje poslanicke duznosti, a traze od gradjana da im izlaze na proteste. Zato su protesti i propali, nije narod lud da podrzava nesposobnu opoziciju.

Zoki
Gost
Zoki

Kako opozicija, koja ne postuje svoju drzavu, ocekuje da dobije podrsku od gradjana i dodju na vlast drzave koju i ne priznaju?

Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

A vladajući poštuju državu i građane što kradu sve moguće(plate, položaje, odbore, stanove,…..).

Kapetan
Gost
Kapetan

Pored ovakve opozicije nama neprijatelji i ne trebaju.

Jež
Gost
Jež

Ni njima, Kapetane, kakvi su.

Dunja
Gost
Dunja

Nista cudno od opozicije, znaju da regularnim putem nikad nece doci na vlast, pa traze laksi put i precice do fotelje.

Jasminka
Gost
Jasminka

Clanovi opozicije jedni druge preziru, njihova zavist ce ih uvijek sputavati.

Dzordz
Gost
Dzordz

Dva najslicnija zanimanja politicki analiticar i predstavnik opozicije. Lupaju , a nizasta ne odgovaraju. Dosta vise vaseg pametovanja.

Gace
Gost
Gace

Bečić= Pajović

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Kako napreduje gradnja one tvoje zgrade ?

Dzordz
Gost
Dzordz

Ne mrze oni ni Mila ni drzavu jer nigdje nebi mogli zivjeti ovako sa njihovim radom. Najlakse im je sjedjeti ili ne sjedjeti u poslanicke klupe i kritikovati, a neodgovarati nizasta.
Pametan je predsjednik , jer oni njemu takvi i odgovaraju. Sve da uzmu vlast koju oni ne zele nemaju oni kapaciteta ni administrativnog ni bilo koga da bi mogli vladati.

Mare
Gost
Mare

Evo ga ovaj prodani opozicionar.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Sve demokratske promjene koje treba da budu u CG uvijek su pokusali da sprijece ovi iz opozicije jer njima ne odgovara to, oni se vec sad vataju za glavu kako ce sljedece godine da traze alibi za poraz na izborima!

ines23
Gost
ines23

Nema tih prepreka sad koje bi pomogle opoziciju da dodju na vlast, imaju lijepo izbore pa ako ih ko bude glasao glasao, a ovako da oni dolaze na vlast nece!

Ipa se sipa
Gost
Ipa se sipa

Takvi kao ti su izdali Ideju o slobodnoj i demokratskoj zemlji

Velimir
Gost
Velimir

Sve gola istina!
Opozicija trula daska!

mrgud
Gost
mrgud

jedini ti se ne bojis samog sebe . .

Bokelj
Gost
Bokelj

A dje li ove nalazite da mi je znati, napisao bih šta mislim o njemu ali ce mi izbrisati komentar.

CcF
Gost
CcF

Svako malo evo ga uvaženi analitičar da nam da uputstva kako treba da mislimo o aktuelnim događajima.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Jedina zemlja dje opozicija ne priznaje svoju zemlju. Dok god budemo imali ovakvu opoziciju koja ne postuje ni zastavu ni grb ni drzavu nece doci do nikakvih promijena. Ako treba Vojvoda Mandic da dodje na celo drzave da nas sve etiketira koji nismo Srbi kao u 2 sv ratu onda se propalo.

Liberal
Gost
Liberal

Koje obrazovanje ovaj ima? Dje je bio do sada? Mislim da su mu svojevremeno clanovi Malog kabineta pisali govore u skupstini.

Serdar
Gost
Serdar

Kako “potkovan” analitičar. U njegove s” stručne ” analize ne vjeruju ni oni kući .Čovjek koji po potrebi režima se javlja.

DjuroVIVAX💯
Gost
DjuroVIVAX💯

a kod tebe Dzoni?Je li sve regularno?

Send this to a friend