Politika

Borisov zadovoljan: Pokazali smo da je sebičluk na Balkanu nestao

Bojko Borisov

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji da je na Samitu EU-Zapadni Balkan u tom gradu pokazano jedinstvo i snaga Evrope.

Kako je rekao, istorijski možda postoje neke razlike, ali je svima najvažniji mir i da se Balkan učini velikim gradilištem, gdje će se graditi koridori, željeznice.

Obraćajući se učesnicima skupa, na kojem su bili premijeri iz regiona, Borisov im je rekao da im se ne obraća kao gostima, već kao dragim susjedima, prijateljima, i partnerima.

Citirajući bugarsku poslovicu da treba sami sebi da pomognete, da bi vam Bog pomogao, Borisov je rekao da se upravo juče na Samitu vidjelo koliko je teško uključiti temu Zapadnog Balkana.

“Ali, pokazali smo da je sebičluk na Balaknu nestao. Hašim Tači i Aleksandar Vučić su se rukovali, razgovarali…Nemojte da mislite da su Makron, Merkelova, Mej došli slučajno da se sretnu i rukuuje. Pokazali smo jedinstvo i snagu Evrope, a pokazali smo i da istorijski možda imamo nekih razlika, ali važan nam je mir i važno nam je da Balkan učinimo gradilištem”, rekao je Borisov.

Podvukao je da je potrebna što veća ekonosmka saradnja, i da je sramota što Slovačka ima veći BDP od svih zapadnobalkanske šestorke.

On je poručio da mir, tolerancija i dijalog treba da budu naše smjernice i poručio da je veoma zahvalan predsjedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić što su bili u Sofiji.

Borisov ke izrazio nadu da ć agenda pridruživanja Zapadnog Balkana EU nastaviti da se sprovodi i nakon što Bugarska prestane da predsjedava Unijom.

Dodao je i da će, kada najavljeni infrastrukturni projekti budu završeni, Balkan, biti potpuno drugačije mjesto.

Send this to a friend