Politika

Bošković: Članstvom u NATO dobili smo trajnu stabilnost

Ostvareni rezultati u sistemu odbrane tokom 2018. godine jako su dobri, kaže za NOVU M ministar odbrane Predrag Bošković. Sumirajući prethodnu godinu ističe da je ona jedna odnajznačajnijih u razvoju resora na čijem je čelu uz ostvarene mjerljive rezultate u reformi i modernizaciji vojske Crne Gore. Potvrdilo se, kaže, da je odluka o punopravnom članstvu u NATO najispravnija u novijoj crnogorskoj istoriji i da je donijela mnoge benefite, kako nacionalnom sisitemu odbrane tako i cijelom društvu.

Članstvom u NATO dobili smo trajnu stabilnost, a ministar Predrag Bošković za NOVU M posebno naglašava da je bezbjednost naših granica zagarantovana. Stoga, kako dodaje, svi velikodržavni projekti koji su se javljali ili su i dalje prisutni definitivno više ne mogu uključivali ni jedan dio crnogorske teritorije. Sada je prioritet cijelog društva ekonomski i demokratski razvoj a tome umnogome pomaže punopravno članstvo u Alijansi. To potvrđuju i brojke.

“Kada je u pitanju ekonomija evidentno je da je priliv stranih direktnih investicija iz zemalja NATO-a porastao za 250 procenata u prvoj godini našeg članstva nego što je bilo u godini pred članstvo. Kada je u pitanju turizam koji je dolazio iz zemalja članica NATO porastao je za više od 25 procenata, veliki broj crnogorskih kompanija dobio je mogućnost da proizvode plasira na jednom ogromnom tržištu, tržištu 29 članica NATO-a“, kazao je on.

Vodila se polemika u javnosti oko izdvajanja naše države za NATO, a Bošković objašnjava koliko je to ulaganje ustvari važno za Crnu Goru.

“Pošto i sada čujem neke zlonamjerne komentare oko toga koliko Crna Gora troši sada na odbranu, moram reći da nas članstvo u NATO košta 450 hiljada eura, to je oko 70 centi po glavi stanovnika, sve ovo što izdvajamo sada- i nabavka tri multifuncionalna helikoptera i nabavka lakooklopnih vozila bi bila potreba Crne Gore bila da je članica NATO-a ili ne. Mi smo imali potrebu za ovom opremom mnogo ranije“, naveo je on.

Te letjelice su, kaže Bošković, mnogo više iznad potreba crnogorske vojske.

“Mislim da su sada kapaciteti za borbu protiv požara, medicinske potrebe, i ono što je sve Crnoj Gori nedostajalo u nekom prethodnom periodu sada smo omogućili“, kazao je Bošković.

Odluka o članstvu u NATO je, navodi on, bila jedna od najispravnijih koju smo donijeli u novijoj crnogorskoj istoriji.

“I sa tog društvenog aspekta gdje ulazimo u društvo najrazvijenijih demokratija svijeta, sa druge strane, najvažniji političko-odbrambeni savez u svijetu i ono što je za nas regionalno mnogo važnije-doprinisimo miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana koji je kroz istoriju bio veoma nestabilan i proizvodio i sukoba i konflikata“, kazao je Bošković.

Zadovoljan je , kaže, sa onim što crnogorski vojnik predstavlja kada ode u bilo koju od misija.

“Kroz tu razmjenu iskustava i dnevno-noćnu vježbu koju u tom šestomjesečnom periodu obavljaju oni stiču ogromna iskustva i sposobnosti koja kasnije prenose na svoje kolege ovdje u Crnoj Gori“, zaključio je Bošković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Dok je NATO..bradonje su mirni i humani…sad koriste tastaturu umjesto puske..Popovi srbijanski koriste Limuzine umjesto tenkova..i na tenk pop…Dobro je sto postoji NATO…zlo miruje i puzi..

Dukljanin
Gost
Dukljanin

E viva NATO..

Boris
Gost
Boris

Kao što je stabilan aerodrom danas, kada je snijeg pao. 🙂

razocarang i
Gost
razocarang i

E moj Boskovicu.Tebe,isto kao i mene i ostali NAROD ,niko nije pitao o ulasku u Zlocinacki NATO.Pa se u Boga nadam,da vas necemo pitati ni kada U SLORO budemo izlazili.

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Članstvom u Nato dobili smo trajnu nestabilnos i produbili medjusobne podjele.

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

I imali smo stabilnost ranije i niko nas nije napadao.vi gazite svoj narod a klanjate se stranim silama.i prodajete maglu.bolje da su ulozili u fabrike i razvoj nego u tudju vojsku.

Send this to a friend