Politika

Bošković: Crna Gora danas važi za kredibilnog i pouzdanog saveznika

Kao punopravna NATO članica Crna Gora danas važi za kredibilnog i pouzdanog saveznika, aktivno doprinoseći miru i stabilnosti, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković koji učestvuje na 56. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, u okviru delegacije predvođene predsjednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem, koja se održava od 14. do 16. februara 2020. godine u Minhenu.

Minhenska bezbjednosna konferencija predstavlja jedan od najprestižnijih evropskih foruma iz domena bezbjednosne politike.

Teme Minhenske bezbjednosne konferencije obuhvataju političke i bezbjednosne izazove sa kojima se suočavaju Evropa i međunarodna zajednica, sa akcentom na transnacionalnu bezbjednost, evropsku odbranu, bezbjednost arktičkog regiona, sajber i energetsku bezbjednost.

Tom prilikom Bošković je održao bilateralni sastanak sa ministrom odbrane Ukrajine, Andrijem Zagorodnikom.

Bošković je istakao da je u Ukrajini ostvaren ohrabrujući napredak, te da povlačenje vojnih snaga iz pojedinih oblasti predstavlja pozitivan korak ka pronalaženju trajnog mirnog rješenja.

Tokom susreta, Bošković je iskazao punu podršku Crne Gore naporima Ukrajine da postane članica NATO i EU, smatrajući da će to doprinijeti unutrašnjoj stabilnosti i bezbjednosti Evrope.

“Dodaje da je  je Crna Gora, kao NATO članica i zemlja koja je veoma uspješna u evropskim integracijama, spremna da kroz razmjenu iskustava pomogne Ukrajini u tim procesima”, saopšteno je iz Ministarstva.

Sagovornici su ocijenili da je poštovanje međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava i sloboda ključno za razvoj svake držav, te da su saradnja i razmjena iskustava u oblasti evropskih i evroatlanskih integracija značajne za obje zemlje.

U razgovoru ministra sa gruzijskim kolegom, Iraklijem Garibašvilijem, istaknuta je obostrana opredijeljenost za dalje unaprjeđenje saradnje po pitanjima od zajedničkog interesa, što predstavlja jasnu i nedvosmislenu demonstraciju odgovornosti za stabilnost regiona.

“Ponovljena je snažna podrška suverenitetu i nacionalnom integritetu Gruzije, uz isticanje da je Gruzija važan partner NATO-a u svim misijama i operacijama, a posebno u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bošković se sastao i sa bivšim vrhovnim komandantom NATO snaga za Evropu, generalom u penziji Kertis Skapartoijem.

On sada zastupa američku Kohen grupu koja pruža strateške savjete i podršku u razvoju preduzetništva, regulativnim poslovima i aktivnostima prikupljanja kapitala.

Fokus sastanka bio je na aktuelnim procesima i projektima Ministarstva odbrane u cilju modernizacije Vojske Crne Gore, kao i unaprjeđenja cjelokupnog odbrambenog sistema.

“Bošković je izrazio zahvalnost Skaparotiju povodom podrške, kao i ličnog doprinosa u okviru procesa sveobuhvatne integracije naše zemlje u sistem kolektivne odbrane i istakao da kao punopravna NATO članica, Crna Gora danas važi za kredibilnog i pouzdanog saveznika, aktivno doprinoseći miru i stabilnosti”, ističe se u saopštenju.

Skaparoti je pohvalio aktuelne napore koje Ministarstvo odbrane ulaže u okviru projekata modernizacije VCG, što posebno doprinosi unaprjeđenju njenih odbrambenih sposobnosti.

Send this to a friend