Politika

Bošković: Crna Gora ima plan u slučaju velikog priliva migranata

Prvi i najsnažniji talas migrantske krize, koji je bio zahvatio Evropu, zaobišao je Crnu Goru, ali da i pored toga naša zemlja ima definisan plan djelovanja u slučaju velikog priliva migranata, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković u Gracu na sastanku ministara odbrane zemalja Zapadnog Balkana. Ministri su naglasili da Zapadni Balkan mora ostati u fokusu Evropske unije, a da države regiona treba da se maksimalno posvete unapređenju sopstvenih kapaciteta u sprečavanju ilegalnih migracija.

Ovaj sastanak je održan na inicijativu i poziv ministra odbrane Austrije, Maria Kunaseka. Sastanak, u čijem je fokusu jačanje bezbjednosnih kapaciteta zemalja regiona, održan je u okviru austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Ministri odbrane Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Austrije, istakli su posvećenost svojih zemalja u davanju doprinosa unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

“Oni su naglasili da Zapadni Balkan mora ostati u fokusu Evropske unije, a da države regiona treba da se maksimalno posvete unapređenju sopstvenih kapaciteta u sprečavanju ilegalnih migracija”, navode u Ministarstvu.

Crnogorski ministar odbrane je istakao uvjerenje da su bezbjednosni temelji savremene  Evrope neraskidivo povezani sa evropskim i evroatlantskim integracijama.

“On je naglasio da Crna Gora, kao članica NATO, nastoji da doprinese uspostavljanju globalnog mira i stabilnosti, te da teži unapređenju odbrambene saradnje, kako sa zemljama saveznicama, tako i sa partnerima”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Bošković je upoznaokolege iz zemalja Zapadnog Balkana sa naporima koje Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ulažu u zaštitu državnih granica od nezakonitih migracija, kroz asistenciju i pomoć pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Razmatrajući aktuelne bezbjednosne izazove, ministri su posebnu pažnju posvetili migrantskoj krizi, koja donosi i niz novih i značajnih bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji.

“Bošković je istakao da je prvi i najsnažniji talas migrantske krize, koji je bio zahvatio Evropu, zaobišao Crnu Goru, ali da i pored toga Crna Gora ima definisan plan djelovanja u slučaju velikog priliva migranata”, navode u Ministarstvu.

Na kraju sastanka, usvojena je Zajednička deklaracija kojom su definisani posvećenost integracionim procesima, kao i spremnost za doprinos Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici u cilju jačanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dado
Gost
Dado

Plan da se zamole da ostanu u Crnu Goru nista im nece hvalit da uzivaju nista ne moraju da radu da primaju po glavi 700 evra hrana besplatno plus voce i vitamin c tablete koje oce bez para i tako dalje i tako dalje i ako imaju troje i vise djece imace dozivotnu penziju…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Prvo glasanje, kovertirano!

Haj
Gost
Haj

Plan je,upotrebiti poklonjenu zicu od Orbana.

Patkica
Gost
Patkica

Bio bi red da se to uradi.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Kasno! Prodali su je povoljno!

bodulski borej
Gost
bodulski borej

dokle god na zapadnome balkanu vladaju mito i korupcija, a mafije (pogotovo talijanske) vide svoj interes u svercu ljudima, sve ce ostati mrtvo slovo na papiru.

Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Plan je sljedeći : organizovati sigurnu rutu za prebacivanje migranata u Hrvacku ilegalnim putem cijenu će se naknadno odrediti !!! Kakav plan kad oni iz nužde naprave pauzu u CG i prvo prilikom pravac Njemačka ! Ne treba vi plan oni imaju plan prije vas !

Send this to a friend