Politika Bošković na multinacionalnoj vježbi Zajednički izazov 2018

Različite armije mogu naći tačku dodira

Ministar odbrane Predrag Bošković, je nakon multinacionalne vježbe “Zajednički izazov 2018”, istakao da različite armije sa različitim naoružanjima, tradicijama i iskustvima u vježbanju mogu naći tačku dodira i omogućiti, bez problema, sprovođenje jedne ovakve vježbe.

On je istakao da se time pokazuje i da se na Balkanu može sarađivati i zajednički prevazilaziti razlike u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa.

Na poligonima Sinjajevina i Lipovo povodom zatvaranja multinacionalne vježbe održana je svečanost sa visokim zvanicama.

Bošković je nakon prikazane sposobnosti i kapaciteta multinacionalne čete poručio da je ostvaren cilj, te da je zadovoljan što u vježbi učestvuje više zemalja. Pored Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Austrije, tu su i snage Slovenije, Italije i SAD-a.

“Ova multinacionalna vježba pokazala je zajedništvo i sposobnost zajedničkog djelovanja više armija sa prostora Balkana i mnogo šire. Pokazuje odlučnost i zajednički napor da u okviru NATO-a pokušamo ostvariti ono zajedničko djelovanje koje je neophodno za brže i sposobnije reagovanje samih NATO snaga”, kazao je ministar.

Zadovoljstvo nije skrivao ni ministar odbrane Republike Slovenije Karl Erjavec koji kaže da Crna Gora ima odličan poligon.

”Nadam se da će slovenačka vojska u budućnosti dolaziti ovdje da zajedno vježbamo. Čestitam na profesionalnosti svih sto su danas učestvovali u multinacionalnoj vježbi. Vrlo sam zadovoljan sto vidim da Slovenija i Crna Gora na polju odbrane imaju odličnu saradnju” ističe Erjavec i dodaje da ga raduje to što će Crna Gora postati član NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje.

Države učesnice, prema riječima državnog sekretara Republike Sjeverne Makedonije Dragana Nikolića, pokazale su visok nivo interoperabilnosti i saradnje.

”Mi smo već nekoliko puta ovdje i u sklopu drugih aktivnosti, a nadam se da ćemo nastaviti sa saradnjom na još većem nivou, u kontekstu ostvarivanja našeg strateškog cilja, a to je punopravno članstvo Sjeverne Makedonije u NATO”, rekao je on.

Zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Austrije general potpukovnik Johan Luif  je kazao da postoji duga tradicija pomaganja Austrije našoj zemlji.

”Austrijske i crnogorske snage mogu da budu ponosne na izuzetan progres koji je napravljen na Zapadnom Balkanu. Ostaje nam još jedan korak, a to je da istu vježbu organizujemo u zimskim uslovima i da pokažemo sposobnosti u svim vremenskim uslovima. Onda Crna Gora može sama da školuje svoje i vojnike drugih država”, naveo je on.

Svečanosti je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakic, direktor Združenog štaba Nacionalne garde savezne države Mejn brigadni general Dvejn Dramond, načelnik Odjeljenja za školovanje i obuku NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje potpukovnik Dražen Komadina, kao i predstavnici Generalštabova i vojni atašei zemalja učesnica i drugi izaslanici odbrane akreditovani u Crnoj Gori.

Nakon završetka prikazne vježbe na Sinjajevini, Bošković je u kasarni ‘’Đuro Drašković’’ u Kolašinu svečano otvorio Regionalni centar za planinsko ratovanje.

Tom prilikom je poručio da je zadovoljstvo pokazati ljudima, našim državama, Evropi ali i svijetu da u brdima, u kojima smo ratovali prije vise od vijeka, sada radimo zajedno i gledamo u budućnost koja, kako je zaključio, može biti svijetla samo ako smo zajedno pred izazovima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Multipraktik
Gost
Multipraktik

Kakva je ovo radnička bluza sa zakrpama na Boškoviću?

UjnaDjuro
Gost
UjnaDjuro

Planinsko ratovanje a?
Ajde pa u prve redove da budete.

Floyd
Gost
Floyd

I JNA je bila multinacionalna armija pa nije uspjela da sprijeci gradjanski rat. Ne sljaka vam to

Velja gora
Gost
Velja gora

Kad vas covjek vidi, da se smrzne

Ojdoh da kupim drva

Djoko
Gost
Djoko

Oli na Ravnu goru kupovat drva,?

Velja gora
Gost
Velja gora

Ne no u Velje Duboko

Send this to a friend