Politika

Bošković u Parizu: Crna Gora promoter zapadnih vrijednosti i NATO-a

Naša zemlja je promoter prozapadnih vrijednosti i Sjevernoatlantskog saveza u regionu, ocijenio je ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković, tokom današnjeg susreta sa ministarkom vojske Francuske, Florans Parli.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je naglasio da je značajna podrška koju je Francuska pružila Crnoj Gori u reformi sistema odbrane, te je istakao dosadašnju saradnju u oblasti vazduhoplovstva i mornarica dvije vojske, naoružanja, učenja francuskog jezika, učešća u mirovnim misijama i kodifikacije.

“Ministar je poručio da će Crna Gora ostati posvećena jačanju saradnje sa saveznicima, kao dio porodice država čiji se odnosi zasnivaju na povjerenju i uzajamnoj podršci”, navode u tom resoru.

Crna Gora, naveo je Bošković, izuzetno cijeni vidljivo prisustvo Francuske na Zapadnom Balkanu, istakavši da ovaj region ne može biti stabilan bez jasne evroatlantske vizije, kao što ni Evropa ne može biti bezbjedna bez pune integracije Zapadnog Balkana.

“Poručio je i da se jedino zajedničkim naporima možemo izboriti sa bezbjednosnim izazovima, te potvrdio spremnost Crne Gore za učešće u međunarodnim misijama i operacijama, kako bi doprinijela globalnoj bezbjednosnoj sceni, u cilju očuvanja mira i stabilnosti”, dodaju u Ministarstvu odbrane.

Bošković je kazao Parli da Crna Gora intenzivno radi na modernizaciji vojne opreme, što će omogućiti našoj Vojsci da se ravnopravno sa saveznicima suoči sa savremenim bezbjednosnim prijetnjama, kao i da je Crna Gora odabrala sistem kolektivne odbrane kao svoju budućnost i opredijelila se za kontinuirano ulaganje u sistem odbrane, sa ciljem jačanja interoperabilnosti svojih snaga.

Parli se zahvalila crnogorskom kolegi na posjeti, izrazivši zadovoljstvo postignutim napretkom i reformama u sistemu odbrane Crne Gore, uz očekivanje da će i ostale zemlje regiona slijediti naš primjer.

“Naglasila je da je naša zemlja prepoznata kao kredibilan saveznik, te da će punopravno članstvo Crne Gore doprinijeti stabilnosti međunarodne zajednice. Francuska ministarka se posebno fokusirala na bezbjednosne rizike i prijetnje današnjice, te istakla da se saveznici moraju držati skupa, kako bi na pravi način sačuvali vrijednosti koje baštine demokratska društva. Poručila je da će Francuska nastaviti da podržava Crnu Goru, u cilju jačanja njenih kapaciteta u oblasti sistema odbrane i bezbjednosti”, zaključuju u Ministarstvu.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za intenziviranje odbrambene saradnje dvije zemlje, te su izrazili spremnost za jačanje odnosa u predstojećem periodu, u zajedničkom interesu.

Bošković u Parizu boravi na sajmu naoružanja „Eurosatory 2018“, koji traje do 15. juna.

Ž.N.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend