Politika

Bošković: Vojska i članstvo u NATO-u garant dugovječnosti države

Foto: PR centar

Budućnost Balkana je u zajedničkim i hrabrim odlukama političara da prevaziđu nacionalističku retoriku i okrenu se ekonomskom prosperitetu čitavog regiona, jer je to jedini način da sustignemo razvijenu Evropu, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je u intervjuu PR Centru, povodom dvije godine članstva Crne Gore u NATO-u, istakao da koliko god teško i daleko izgledaju rješenja pitanja sukoba u regionu, ona mogu imati pozitivan ishod.

“Pozitivno iskustvo koje su Makedonija i Grčka napravile i jedan iskorak, gdje su našle zajednički jezik prilikom rješavanja višedecenijskog spora oko imena Makedonije, govori da je moguće, na isti način, ako postoje dovoljno hrabri političari, a ja vjerujem da postoje i u Beogradu i u Prištini, da se taj problem riješi dijalogom i da Kosovo i Srbija, zajedničkim snagama krenu ka većoj evropskoj i evroatlantskoj integraciji“, istakao je Bošković, komentarišući sukobe između Srbije i Kosova i nove tenzije u regionu.

On je dodao i da je retorika u cjelokupnom regionu Balkana slična onoj koja je bila prisutna i devedesetih godina prošlog vijeka, ali smatra, da koliko god sumnja po pitanju stabilnosti postoji, ne može doći do eventualnih sukoba.

„Takođe i kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, siguran sam da postoje političari koji su dovoljno hrabri da mogu da ostave te nacionalističke retorike sa strane, a da se okrenu zajedničkom suživotu, jer nemaju drugih država već tu u kojoj žive, i da se okrenu evropskoj budućnosti“, kaže Bošković.

Čestitajući građanima Crne Gore dvogodišnjicu članstva u NATO alijansi, Bošković je još jednom ponovio da ta odluka predstavlja civilizacijski iskorak Crne Gore.

„Napokon Crna Gora vodi računa o sebi i o svojim interesima, o svojoj bezbjednosti i ono što je najvažnije jeste da je članstvo u NATO-u omogućilo građanima Crne Gore, da prije svega žive u sigurnijoj, bezbjednijoj državi. Ne samo kada je u pitanju zaštita granica, već i kada je u pitanju vladavina prava, borba protiv različitih vrsta kriminala i to je bilo sve ono što je bio naš interes kada smo se opredijelili 2006. da u Deklaraciji o nezavisnosti stavimo kao jedan od prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva i naše članstvo u evroatlantskoj zajednici“, rekao je Bošković.

On smatra da je i ovaj dvogodišnji period potvrdio ispravnost te odluke jer, kako navodi, u ove dvije godine bili smo svjedoci benefita crnogorskog članstva u NATO-u, od bezbjednosnih, preko ekonomskih, socijalnih i svih drugih.

“Mislim da je odluka o pristupanju Crne Gore NATO-u jedna od najboljih odluka u dugovječnoj istoriji crnogorske države i naroda”, kazao je ministar odbrane.

Na pitanja vezana za nedavno usvojene izmjene Zakona o Vojsci, te novu Strategiju odbrane Crne Gore, čije usvajanje je pratila i burna rasprava sa poslanicima Demokratskog fronta (DF) u crnogorskoj Skupštini, Bošković je naveo da je crnogorskoj javnosti bila neophodna jedna takva rasprava, da bi, kako je dodao, građani Crne Gore vidjeli ko su oponenti jednoj takvoj odluci, među kojima je i samo članstvo u NATO-u.

„Vidjeli smo da DF i dalje ne može da se pomiri sa crnogorskom nezavisnošću i iz tog prostog razloga komentariše negativno crnogosko članstvo u NATO-u, a s druge strane ne priznaje ni Vojsku Crne Gore (VCG) kao svoju, jer su upravo crnogorska Vojska i crnogorsko članstvo u NATO-u garant i bezbjednosti crnogorskih granica i dugovječnosti Crne Gore kao nezavisne države. Po meni, to je jedan od najvećih benefita te rasprave koja se dogodila u crnogorskom Parlamentu“, ocjenjuje ministar odbrane.

Što se same Strategije odbrane tiče, prema njegovim riječima, više razloga je uzrokovalo neophodnost njene izmjene, među kojima i prelazak sa individualnog, na koncept kolektivne bezbjednosti.

„Od 2011. godine, Arapsko proljeće dovelo je značajan priliv migranata, koji ni Crnu Goru nijesu poštedjeli tog izazova. Takođe, sve ono što se dešavalo u Ukrajini i ponašanje same Rusije kada su u pitanju njene granice, sve je to iziskivalo potrebu da se drugačije uredi jedan strateški dokument koji predstavlja ključni dokument u odbrani jedne države i mi smo se posvetili tome“, rekao je Bošković.

Po pitanju izmjena Zakona o Vojsci novine se, ukazao je, uglavnom odnose na prilagođavanje novonastalim okolnostima, poput redefinicije unutar samog Ministarstva odbrane i VCG, prenošenja određenih nadležnosti sa nivoa ministra na nivo načelnika Generalštaba, novog uređenja, nove formacije koja će ovih dana biti usvojena uz novo brojno stanje VCG, te mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka, kao i formiranje rezervnog sastava Vojske.

Prema riječima ministra odbrane, usvajanje ovih izmjena i debata u parlamentu, pokazali su da su sa crnogorskim članstvom u NATO-u, „umrli“ svi velikodržavni projekti na prostoru bivše Jugoslavije koji su uključivali Crnu Goru kao njihov integralni dio.

„Ono što je najvažnije naglasiti jeste da je do sada sve praktično bilo skoncentrisano na nivo ministra odbrane. Sada kako zaista razvijamo Vojsku, kako se razvija i formacija VCG, kako Vojsku dovodimo u ono stanje koje je trebalo biti od njenog samog formiranja 2006. godine, ali nažalost, zbog nekih drugih razloga to tada nije bilo, mi smo praktično doveli Vojsku u onaj sistem koji je bio neophodan i da bi to kasnije nastavilo da funkcioniše i lakše se sprovodi u praksi, mi smo značajan dio nadležnosti, pogotovo kada su u pitanju podoficiri, prenijeli na nivo načelnika Generalštaba“, tvrdi ministar odbrane.

Po pitanju bezbjednosnih izazova, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu, Bošković ne vidi mogućnost zaoštravanja situacije i destabilizacije Crne Gore.

Komentarišući izjave čelnika DF-a, povodom presuda u prvostepenom postupku pred Višim sudom u Podgorici za pokušaj državnog udara, on smatra, da predstavnici te političke partije ne poštuju ni državu, niti njene institucije.

„Prošli smo mnogo toga i neke mnogo teže izazove u prethodnom periodu, pa smo znali dati odgovor na te izazove i da to sve prođe u jednom mirnom i tolerantnom tonu, tako da sam siguran i ovdje da svi oni koji su se našli pogođeni zbog odluka sudskih organa moraće poštovati institucije države, kao što su to i svi ostali građani Crne Gore poštovali. Siguran sam da bez obzira na njihovu retoriku, to ne može značiti ugrožavanje niti bezbjednosti, niti stabilnosti u unutrašnjim okvirima Crne Gore, a siguran sam i da su naše granice bezbjedne za dugi niz godina i decenija“, kaže Bošković.

Prema njegovom mišljenju Crna Gora bila je bezbjedna i prije nego što je postala članica NATO-a, a njenim članstvom, ta bezbjednost podignuta je na najveći mogući nivo.

„Bezbjednost granica Crne Gore je zagarantovana, ne samo modernizacijom naših oružanih snaga, već oružanih snaga svih ostalih 28 članica saveza“, dodao je Bošković.

Jedini izazov u budućem periodu, smatra Bošković, mogu biti eventualni sukobi u regonu koji bi mogli uzrokovati njegov ekonomski kolaps i u tome vidi interes Crne Gore da region bude stabilan, bezbjedan i okrenut ekonomskom rastu i razvoju.

„Zbog toga je naša ispravna odluka bila da kao punopravna članica NATO-a budemo jedan od najvećih promotera politike otvorenih vrata kada je ovaj region u pitanju. Bili smo jedan od najvećih advokata članstvu Sjeverne Makedonije u NATO-u, što mislimo da će se dogoditi u bliskoj budućnosti“, zaključio je ministar odbrane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pavle Djurisic
Gost
Pavle Djurisic

Prvi put u istoriji Crne Gore da se svrstamo na strani najvecih dusmana,dako nam se posreci dolazi nam radar koi ce kontrolisat nasu silnu avijo flotu a ujedno i Nuklearni otpad,sta je sledece za opstanak Crne Gore koja je na ivici gladi vidjecemo uskoro

Miraš Sektaš
Gost
Miraš Sektaš

Kad ide na obuku za mitropolita NVO CPC? Ili može bez obuke!

Miraš Sektaš
Gost
Miraš Sektaš

Kad ide na obuku za mitropolita NVO CPC? Ili može bez obuke!

razocaran
Gost
razocaran

Kskvo lupetanje !

Mitar
Gost
Mitar

Da je vječna Crna Gora!

Send this to a friend