Politika

Bošković: Ne pomažu trikovi, Vlada srozana, institucije uništene, izbori neminovni

Bošković

Poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković u razgovoru za Dnevne ocjenjuje da je aktuelna vlast uništila sve što je tokom proteklog perioda stvarano na izgradnji moderne, stabilne države, pouzdanog partnera, i da je toga postala svjesna i međunarodna zajednica, o čemu svjedoči i zabrinutost članica NATO-a, izražena kroz riječi američkog zvaničnika na nedavnom Forumu u Budvi.

“ DPS već mjesecima upozorava da pojedina kadrovska rješenja u sektom bezbjednosti (uključujući i najviša zvanja u Vladi i bezbjednosnom sektoru) nijesu dobra i da mogu ugroziti teško stečeno povjerenje država sa kojima blisko sarađujemo u okviru NATO alijanse. O uticaju Srbije i Rusije govorimo i upozoravamo već niz godina, a taj uticaj je od formiranja Vlade postao još intenzivnij i jer su proruski i prosrpski orijentisani političari dobili priliku da djeluju i rade u državnim institucijama”, upozorava Bošković.

Izjava zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara na 2BS Forumu u Budvi, da među članicama NATO-a postoji zabrinutost zbog uticaja Srbije i Rusije na CG, da je rizično dijeliti sve informacije sa novom Vladom, izazvala je pravu pometnju u Krivokapićevom kabinetu. Vi ste učestvovali na Forumu. Kako ste Vi protumačili riječi gospodina Eskobara?

BOŠKOVIĆ: Poruka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara može se samo protumačiti onako kako je i saopštena. Dakle, Eskobar kao iskusan diplomata jasno je poručio vlastima u Crnoj Gori da među našim partnerima iz NATO postoji bojazan da se pojedine informacije podijele s crnogorskom vladom koja je pod uticajem Srbije i Rusije. DPS već mjesecima upozorava da pojedina kadrovska rješenja u sektoru bezbjednosti (uključujući i najviša zvanja u Vladi i bezbjednosnom sektoru) nijesu dobra i da mogu ugroziti teško stečeno povjerenje država sa kojima blisko sarađujemo u okviru NATO alijanse. O uticaju Srbije i Rusije govorimo i upozoravamo već niz godina, a taj uticaj je od formiranja Vlade postao još intenzivniji jer su proruski i prosrpski orijentisani političari dobili priliku da djeluju i rade u državnim institucijama.

Vlada je pokušala da minimizira, poruku Eskobara, čak je optužila medije da su ga pogrešno prenijeli…

BOŠKOVIĆ: Način na koji Vlada pokušava da izjavu Eskobara interpretira je kontraproduktivan i podsjeća na onaj period s kraja 90-ih kada su političari bliski Miloševiću na sličan način komentarisali poruke tadašnjih zapadnih diplomata. Svi znamo do čega je to dovelo, a upravo gospodin Eskobar u svojoj izjavi to i spominje, da će biti sankcija i izolacija za one političare koji pokušavaju nametnuti nešto što su građani Crne Gore odbacili prije 20 i više godina. To je potvrđeno izglasavanjem nezavisnosti 2006. godine, a pečat na sve to dalo je članstvo u NATO. Mislim da se pojedinci iz Vlade na nekorektan način obraćaj u stranim diplomatama koji ne misle kao oni, što nanosi štetu svima nama. Vjerujem da smo u fazi samog finiša rada ove Vlade i da će se uskoro stvari vratiti na pravi put, a to je da nijedna država članica NATO nikad ne pomisli ih posumnja u našu čvrstu opredijeljenost kada su evroatlantske integracije u pitanju.

Premijer Zdravko Krivokapić se uključio iz svog kabineta u Podgorici, a svoju izjavu počeo je riječima da mu je neprijatno što se ne javlja iz Dubaija ili sa Djevičanskih ostrva. Optužio je i Digitalni forenzički centar da spinuje informacije. Imate li komentar na ovakvo obraćanje jednog premijera na jednom značajnom forumu?

BOŠKOVIĆ: Premijer Krivokapić svojim nastupom najbolje govori o sebi, a onakvim obraćanjem samo je potvrdio naš stav, da nije dorastao dužnosti koju obavlja i trajno sebe diskreditovao sa svim onim što radi od 4. decembra 2020. godine.

Krivokapić nije mogao ni da prisustvuje lično Forumu jer nije vakcinisan, pa je možda trebalo tako da počne svoje obraćanje, da objasni ljudima kako je biti jedini premijer evropske države koji nije imunizovan. Kada imate takvu osobu koja nije odgovorna prema sebi i svom zdravlju, a zatim i prema drugima, sve što kaže je uzaludna priča jer njega odavno niko ne doživljava ozbiljno osim možda uže porodice, pošto smo svjedoci da mu je već dobar dio ministara, članova Vlade, njegovog kabineta otkazao poslušnost i pobjeglo od njega.

Krivokapić je kazao da je barem za 10 odsto poraslo povjerenje u NATO i EU od promjene vlasti u Crnoj Gori, kao i to da “demokratija u CG nikad nije bila više izražena” nego otkako je on sa svojim koalicionim partnerima došao na vlast. Šta kažete naovo?

BOŠKOVIĆ: Tvrdnja da je podrška povjerenju u NATO i EU porasla za deset odsto ima smisla, jer su građani vidjeli ko nam je premijer pa su zato odlučili da podrže suprotne vrijednosti od kojih se zalaže Krivokapić. Premijer ništa nije doprinio da poraste podrška jer je on pokrenuo svu moguću silu i zloupotrijebio imovinu Vojske Crne Gore da bi ustoličio sveštenstvo SPC, a napao omladinu Cetinja suzavcima i gumenim mecima. SPC je organizacija koja se suštinski na svaki način borila protiv članstva Crne Gore u NATO, a upravo njihovi poglavari nerijetko oštro napadaju evropske vrijednosti koje smo usvojili poput istopolnog partnerstva i slično.

O demokratičnosti ove vlasti najbolje govore konkretni primjeri, pa samo se sjetimo koliko je službenika smijenjeno bez obrazloženja samo što podržavaju Crnu Goru i njenu nezavisnost. Razumijem zašto Krivokapić sam pohvaljuje sopstvena dostignuća, jer to niko drugo neće da čini pošto su i njegovi najbliži saradnici svjesni da je to priča bez osnova. Premijer nam je odavno „sirak tužni bez ide ikoga“.

Kako komentarišete posjetu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića osuđeniku za ubistvo prvog policijskog operativca Šćekića, da bi navodno saznao nešto o ubistvu urednika Dana Duška Jovanovića. Da li Vam je poznato da je nešto slično zabilježeno u uređenim državama?

BOŠKOVIĆ: Posjeta Abazovića jednom osuđeniku je neviđen skandal i srozavanje institucije Vlade čiji je član. Ne sporeći ničije pravo da posjećuju zatvorenike, ali je Abazović imao i druge metode do kojih je mogao da dođe do određenih informacija. Ono što u startu kompromituje sve to jeste da će navodno zatvorenik otkrivati podatke o ubistvima, a takav svjedok saradnik je upitan za svakog posebno za pravosudne organe. Pitanje koje se nameće koji su motivi, a šta su i dokazi za takve tvrdnje. Takođe vrlo interesantno za javnost u Cmoj Gori je, ko mu je ugovorio taj sastanak i zbog kojih pobuda, kao i pitanja koja se iz toga nameću, a ima ih dosta, jer se pominju imena još nekih ministara u čitavoj priči. Mi političari trebalo bi da stvaramo i poboljšavamo ambijent i uslove da se riješi svako ubistvo koje se dogodilo u prošlosti i da to prepustimo profesionalcima. Bojim se da će ovakvim direktnim miješanjem Abazovića ili bilo kojeg drugog političara sve to obesmisliti i tako negativno uticati na rasvjetljavanje tih i drugih slučajeva.

Abazović još najavljuje da će nastaviti “istragu” na osnovu informacija kojeje dobio od osuđenika koji izdržava 30-godišnju kaznu zbog ubistva Šćekića i da ga u tome niko neće spriječiti. O čemu se, zapravo, ovdje radi?

BOŠKOVIĆ: Iskreno, ne znam o čemu se tu radi. Ono što vidim jeste da se Abazović nameće u tom slučaju i kao policajac, zatim tužilac, a znajući njegov politički karakter postaće i sudija u tom slučaju. To je ono protiv čega se moramo boriti da jedna osoba iz Vlade vodi istrage i radi ono što je posao policijskih-tužilačkih organa i sudske vlasti. Ipak, mislim da je riječ o još jednom marketinškom triku Abazovića kako bi se skrenula pažnja sa goruće teme, a to je da Vlada nema većinu u parlamentu, kao i daje neophodno pristupiti novim izborima.

Ministarstvo odbrane, na čijem ste čelu bili do odluke Vlade da ovaj resor preuzme Olivera Injac potresaju skandali i afere. Najnoviji je namještanje konkursa za kadete koji će se školovati u Grčkoj, odnosno eliminacija najboljeg kandidata samo zato što je sin državne tužiteljke…

BOŠKOVIĆ: Najbolju ocjenu daju naši partneri iz NATO koji nas sada vide kao crnu tačku na njihovoj mapi, upravo zbog toga što je ova Vlada za skoro godinu koliko je na dužnosti uspjela da uništi gotovo sve što smo uradili prije nje. Dovoljno je da samo pogledate dnevni rad resora odbrane, pa ćete vidjeti da ne prođe dan bez nekog skandala ili neke nove afere.

Sa slučajem kadeta Marka Mitrovića sam upoznat iz medija, a sam slučaj je loša poruka za sve mlade ljudi koji će dobro razmisliti ubuduće da li da konkurišu na slične konkurse. Ipak, nadu daje činjenica da će ova Vlada vrlo brzo biti bivša, tako da će ovakve i slične pojave biti samo ružna epizoda u demokratskoj emancipaciji naše zemlje.

11

avatar
1000
11
0
0
 
9
GostzKotor CG🇲🇪🇲🇪Kotor🇲🇪PipunEnigma
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gostz
Gost
Gostz

Ovaj ka da ce da dobije on na izborima 🤣

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

Kad god bili izbori biće, potučeni kao nikad do sad pisaće istorija.Kao što piše njihovu bruku sramotu, i sve ostalo.
Bošković King. 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

🇲🇪Kotor🇲🇪
Gost
🇲🇪Kotor🇲🇪

Takoje podrška Boškoviću 100god.🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪👊

Pipun
Gost
Pipun

Svaka čast. Vlada je nesposobna. Novi izbori a ovu vladu izmjestiti u spuž.

Enigma
Gost
Enigma

Za Vas neće glasati niko 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Tivat
Gost
Tivat

Biće izbori brzo, ali Predsjednički, i za Gradonačelnika Podgorice… Što te ne raspišete ranije makar mjesec, nećete a očekujete da će Vlada raspisati parlamentarne izbore 3g ranije, ma neka

Đuro prc
Gost
Đuro prc

Ako ti kazes, izbori ce morati. Ali 2024

Pipun
Gost
Pipun

Svaka ti çast. Svaki dan sve bolje vidimo da je ova vlada nesposobna i da nas vraća brzinom svjetlosti unazad. A kriterij zapoşljavanja je şto veći srpski fanatizam. A ne umiju ulucu preć.

Eureka
Gost
Eureka

Vama ne pomažu trikovi, ne možete skupo više od 500 ljudi, niko vam ne vjeruje, a i kako bi

Balsa🇲🇪
Gost
Balsa🇲🇪

A cemu se nadate na izbore ? Da izgubite jos jedno 5-10 mandata

vito
Gost
vito

E neces se ti Boskovicu vise vracati, pa da sve propadne…

Send this to a friend