Politika

Bošnjaci dali pečat crnogorskoj nezavisnosti

Rafet Husović

To što se nalazimo u izbornoj godini glavni je razlog zapaljive retorike koju posljednjih dana slušamo u crnogorskom parlamentu, smatra lider Bošnjačke stranke Rafet Husović, ali upozorava da pozivi na nemire ne mogu biti legitiman vid političke borbe.

“Od početka devedesetih godina nagledali smo se i naslušali poziva na rušenje države. Ipak, mislim da je to vrijeme iza nas. Crna Gora je izgradila institucije spremne da čuvaju suverenitet zemlje, red i poredak. Učestale prozivke na nacionalnoj osnovi upućene manjinskim narodima, koje smo slušali u najvećem zakonodavnom domu, pokazatelj su da kao društvo još nijesmo dovoljno sazreli. Ali, dobro je da takvu politiku i ideje podržava sve manji broj građana”, rekao je Husović u intervjuu Pobjedi.

Obilježili smo 14 godina od obnove nezavisnosti. Kako ocjenjujete period od 2006. godine do danas?

HUSOVIĆ: Sumirajući rezultate za 14 godina obnove nezavisnosti, možemo sa sigurnošću ustvrditi da je Crna Gora danas važan faktor stabilnosti u regionu, punopravna članica NATO alijanse, država koja je značajno odmakla na putu evropskih integracija, vjerujem i prva naredna članica EU. Nezavisnost Crne Gore bila je preduslov za intenzivan ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore. Crna Gora je danas sigurno mjesto za život svih njenih građana. Ovako dobre rezultate pratile su i reforme cjelokupnog sistema. Predano smo radili na razvijanju institucija, svjesni da su samo jake, nezavisne i razvijene institucije preduslov demokratskog društva i sveukupnog progresa.

Važan pečat u pogledu ocjene rezultata 14 godina od obnove nezavisnosti jesu i dobrosusjedski odnosi. Moramo biti zaista zadovoljni da danas sa svim našim susjedima imamo dobre i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja. To je velika čast za Crnu Goru i potvrda mudre državničke politike, koja je prepoznata sa najviših međunarodnih adresa. Osjećam posebno zadovoljstvo da je i Bošnjačka stranka svojim djelovanjem na političkoj sceni Crne Gore doprinijela ovim uspjesima.

Gdje smo danas kao država i društvo u odnosu na tu 2006. godinu?

HUSOVIĆ: Životni standard je na mnogo većem nivou. Godinu prije sticanja nezavisnosti, prosječna zarada u Crnoj Gori iznosila je 257 eura. Pored malih zarada, u Crnoj Gori je bila i velika nezaposlenost. Nakon osamostaljenja, nezaposlenost je počela da pada, dok su plate konstantno rasle. Podsjetiću da je danas prosječna zarada 524 eura, da je prosječna penzija 288 eura i da je među najvećim prosječnim penzijama u regionu. Upravo uoči sticanja nezavisnosti prosječna penzija je iznosila 142 eura. Urađeno je puno toga, prvenstveno mislim na putnu infrastrukturu, koja je u neuporedivo boljem stanju nego ranije. Složićete se sa mnom da je izgradnja auto-puta najznačajniji infrastrukturni projekat koji je realizovala Crna Gora u svojoj istoriji i koji treba da bude baza za dalji razvoj sjevera Crne Gore. Svjedoci smo da nikad nijesu bila veća ulaganja u infrastrukturne projekte kao što smo imali u periodu za nama gdje iz godine u godinu imamo da je oko 70 odsto kapitalnog budžeta opredijeljeno za projekte na sjeveru Crne Gore.

Sve ovo govori da se zaista radilo i gradilo u prethodnih 14 godina. Značajna su bila ulaganja i u turističke kapacitete, od otvaranja novih hotelskih kapaciteta do izgradnje više ski-centara. Takođe, danas imamo mnoge svjetske kompanije koje posluju u Crnoj Gori, na šta smo itekako ponosni što su odabrali da svoj kapital ulože upravo ovdje. Postali smo svjetski popularna turistička destinacija, na radost svih nas, Crna Gora je danas omiljena destinacija za odmor ljudi iz cijelog svijeta.

Bošnjačka stranka je podržala Pokret za nezavisnost. Smatrate li i danas da je vaša odluka bila jedina ispravna?

HUSOVIĆ: Par mjeseci uoči referenduma osnovali smo Bošnjačku stranku. Upravo je referendumska odluka bila test za nas, da pokažemo koliko smo spremni da svojim učešćem doprinosimo ključnim procesima u državi. Manjinski narodi u Crnoj Gori, a Bošnjaci su među njima najbrojniji, apsolutno su se okrenuli prema nezavisnoj Crnoj Gori. Znali smo da je za nas najbolji koncept Crne Gore kao građanske države. Koliko je taj koncept zaista od fundamentalnog značaja za mir i suživot, potvrdilo se više puta do sada.

Sjetimo se da kada je održan referendum o nezavisnosti, gradovi sa većinskim bošnjačkim i albanskim stanovništvom su u ogromnom broju podržali ideju o nezavisnosti. To govori koliko u stvari mi volimo i poštujemo Crnu Goru. Ovo je naša zemlja, koju su zajedno sa ostalima gradili naši preci. Manjinski narodi su dali pečat nezavisnoj Crnoj Gori i smatram da je to jedna od najboljih istorijskih odluka koju su Bošnjaci i ostali narodi donijeli u posljednjih pola vijeka. Naša podrška Pokretu za nezavisnost bila je početak realizacije političkog projekta koji je imao za cilj da bošnjački narod u Crnoj Gori dovede na poziciju aktivnog sudionika na političkoj i ukupnoj društvenoj sceni.

Iz dijela opozicije često se čuju navodi da će se Crna Gora i Srbija u budućnosti opet ujediniti. Slične poruke s vremena na vrijeme čujemo i od raznih političara i analitičara iz Srbije. Je li zaista stavljena tačka na crnogorsku nezavisnost?

HUSOVIĆ: Dnevna politika je takva da prosto određeni politički krugovi i pojedinci imaju potrebu da ovakvim i sličnim izjavama čuvaju svoj politički rejting. Smatram da je odluka od 21. maja 2006. godine bila kamen temeljac za projekat države Crne Gore, kao nezavisne, međunarodno priznate, građanske države. Spoljnopolitički pravci Crne Gore bili su nastavak ovog procesa. Naše članstvo u NATO alijansi vjerujem da je od krucijalnog značaja za bilo kakvu opasnost vezanu za potencijalno ugrožavanje statusa nezavisne Crne Gore.

Posljednja dešavanja vezana za privođenje sveštenika SPC i okupljanja su još jednom uzburkala duhove prošlosti; u paramentu su se čule prijetnje, pozivi na nemire, na blokadu Crne Gore… Može li sve to da ugrozi državu i njene institucije?

HUSOVIĆ: Nalazimo se u izbornoj godini, pa vjerujem da je to i glavni razlog zapaljive retorike koju slušamo posljednjih dana. Ipak, pozivi na nemire ne mogu biti legitiman vid političke borbe. Od početka devedesetih godina nagledali smo se i naslušali poziva na rušenje države. Ipak, mislim da je to vrijeme iza nas. Ponavljam, Crna Gora je izgradila institucije, spremne da čuvaju suverenitet zemlje, red i poredak. Učestale prozivke na nacionalnoj osnovi upućene manjinskim narodima, koje smo slušali u najvećem zakonodavnom domu, pokazatelj su da kao društvo još nijesmo dovoljno sazreli. Ali, dobro je da takvu politiku i ideje podržava sve manji broj građana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Briši admine@ ali ISTINU ni Ti ni Bošnjaci ne možete promijeniti.

Nebojša
Gost
Nebojša

Ne pada snijeg da pokrije brijeg……..

lludak
Gost
lludak

desmo mi muslimani koji smo mnogo prije vas promijenili vjeru mi jednom a vi vise puta

Sejo
Gost
Sejo

Sto se ne izboris za vracanje statusa naroda Bosnjaka u C Gori.

Hahaha
Gost
Hahaha

Ima li u bosnu crnogorske stranke jer tnam da tamo zive i crnogorci,ako nema onda ajte polako pa pecatirajte po bosni.

Kladionicar MNE
Gost
Kladionicar MNE

Ziva istina.I zaista dobro naplatili uhlebljenjem u najbolje drzavne kompanije i Ministarstva.Dzevap

Zabjelo je majk
Gost
Zabjelo je majk

Zahvalise vam kruznim tokom u Donjoj Gorici, onaj prije Ora je u obliku vasih simbola

oooo
Gost
oooo

Odakle su ovi bosnjaci???

Djuka
Gost
Djuka

A gde je pečat? Da se daju spomenice mada ste ih dobili ovih zadnjih godina sasvim korektno.

Tuški
Gost
Tuški

Lijepo ste postavili ovog ruter majstora u Tuzima, videćete sledeći izbora kako će te proći mo dobri Rafete

boki
Gost
boki

Evo naplaćujete nam to dobro, sa kamatom.

Teo
Gost
Teo

Bošnjački narod je podržao ,a BS ne.Uostalom samo 15% Bošnjaka glasa BS ostalih 85% glasa građanske partije .Otkuda pravo vrhu BS koji je u svim kriznim vremenima bježao sa porodicama van Crne Gore,da prisvaja rezultate referenduma.Bošnjački narod DA ali ova poltronska kadrovski nesposobna Bošnjačka stranka NE.

Bosnjak
Gost
Bosnjak

Skoro pola Bosnjaka koji izađu na izbore glasaju BS, a ostali ostale partije.
Slaba ti je ta matematikaTeo 😊.

Sejo
Gost
Sejo

Kako to izracuna ti koliko Bosnjaka glasa po tebi ispade Bisnjaka ima skoro trecina u C Gori a ipak su nacionalna manjina .

daka
Gost
daka

u Cg se islamski zivalj ogromnom vecinom deklarise kao Muslimani ili Crnogorci. BS je struktura koja ima minornu podrsku navedenog stanovnistva I pokusava raznim pritiscima da natjera domicilno stanovnistvo da ih glasa. Moram dodati I da su jednako stetni po drustvo kao DF.

Esad
Gost
Esad

Sledeci je Sandzak

mikac678
Gost
mikac678

Mi smo zadnji sandžak ukinuli 1913 godine

Gavrile
Gost
Gavrile

Zapečaćeno žestoko. Pomalo zabibereno i zasoljeno.

CiGbgut
Gost
CiGbgut

A to samo zbog mrznje prema Srbima

Haris
Gost
Haris

Ili zbog srpske mržnje prema svemu nesrpskom??

El Grande
Gost
El Grande

A ne no zbog ljubavi prema Crnogorcima

Lida
Gost
Lida

Svaka cast.

Send this to a friend