Politika

Bošnjaci.net: Ofner Bokan lažnim i nedoličnim tvrdnjama brani Leposavića, da li je prespavala presude internacionalnih sudova

Nina Ofner Bokan, foto: Ivan Kovačević

Redakcija web magazina Bošnjaci.net reagovala je povodom izjave predsjednice Jevrejske zajednice Crne Gore Nine Ofner Bokan, a koja je, kako kažu, lažnim i nedoličnim tvrdnjama stala u zaštitu negatora genocida u Srebrenici, ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Oni pitaju i da li je Ofner Bokan prespavala presude najvećih internacionalnih sudova.

Njihovo reagovanje, koje potpisuje glavni urednik Esad Krcić,prenosimo integralno:

Cjelokupnoj javnosti u balkanskom regionu i šire je poznato, da je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić, u Skupštini Crne Gore, na zasjedanju od 26. marta 2021., na pitanje jednog poslanika, citiramo: “Da li je kao prvi čovjek ovog resora spreman da prizna i prihvati da se u Srebrenici desio genocid”; odgovorio, citiramo: Da će biti spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid „kada se to nedvosmisleno utvrdi”.

S obzirom da se radi o doktoru prava i pravnom ekspertu, kako ga smatraju, a uz to je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, Leposavić je kao visoki zvaničnik države Crne Gore, potpuno svjesno doveo u pitanje kredibilitet Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Den Haagu, koji su jasno i nedvosmisleno presudili da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid, koji su počinili Vojska i policija RS, dok je Srbija i Crna Gora odgovorna što nije učinila ništa da spriječi genocid u Srebrenici, niti da kazni počinioce!

Ako je gospođa Ofner Bokan prespavala presude najvećih interenacionalnih sudova, ipak treba da zna da ministar Leposavić i te kako dobro zna da je njegovim sunarodnicima (Karadžić, Mladić…) presuđeno doživotnim zatvorskim kaznama za genocid, UZP, zločina protiv čovječnosti, kao i kršenja zakona i običaja ratovanja, a koji su bili čelnici velikosrpskog projekta, odnosno u vrhu srpskog paradržavnog političkog i vojnog vrha u državi Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan, sa jednom nezrelom i nedoličnom izjavom političke pozadine pokušala je da odbrani negatora genocida ministra Leposavića, dok je sa takvim necivlizacijskim postupkom i sama negirala presude najvećih internacionalnih sudskih instanci, time, jasno, i genocid u Srebrenici.

Pominjati u istom kontekstu negatore holokausta, što jeste za svaku osudu, a braniti negatora genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, jeste ispod civilizacijskog nivoa.

Predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Ofner Bokan u izjavi je istakla, citiramo: “Kamo lijepe sreće da negatori Holokausta priznaju zločine i masakre koji su napravljeni nad pripadnicima mog naroda, da se poklone pred patnjom žrtava i izraze saučešće potomcima, kao što je ministar Leposavić uradio kada su u pitanju žrtve Srebrenice”!

Nemamo ništa protiv da gospođa Ofner Bokan i ministar Leposavić međusobno opipavaju „krajnje istančane senzibilitete”, kako to ona u izjavi opisuje, ali mi javno pitamo predsjednicu Jevrejske zajednice Crne Gore, javno da odgovori, kada i gdje se ministar Leposavić poklonio žrtvama genocida u Srebrenici?

Ako ostanemo uskraćeni za odgovor ali i za javno izvinjenje žrtvama genocida, nastojat ćemo da se putem institucija zabrani pristup / ulaz u Memorijalni centar žrtava genocida Potočari – Srebrenica svim negatorima genocida, kao i onima koji ih pravdaju, brane, a među njima je i predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan.

Ministar Leposavić, od marta do sada, imao je dovoljno vremena da se izvini i pokloni žrtvama genocida u Srebrenici, nažalost on ne samo da to nije uradio, već je dodatno potpirio velikonacinalizam u retrogradnim snagama u Crnoj Gori, koji bi i danas ratovali, ubijali i vršili genocid. Državni ministar ako je pravni ekspert, ako zna za presude, i ako žali srebreničke nevine civile čija je jedina krivica bila-, ime, nacija, vjera, da bi bili nemilosrdno u genocidu ubijani, e takav luksuz Leposavić sebi nije smio dopustiti, a niti Ofner Bokan da ga brani.

Send this to a friend