Politika

Bošnjačka stranka: Dovesti pred lice pravde sve koji su učestvovali u deportaciji muslimana

Nadležni organi Crne Gore ponovo treba da aktuelizuju proces povodom nezakonitog hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti i njihovog deportovanja u ratom zahvaćenu BiH, kako bi se pred lice pravde doveli svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u ovom zločinu, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Oni su podsjetili da je ovih dana tačno 28 godina od hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti koji su potom deportovani u Bosnu i Hercegovinu, zahvaćenu ratom.

Više desetina izbjeglih Bošnjaka – muslimana tada je, kako tvrde iz BS, nezakonito uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini u svojstvu talaca. Samo dvanaest deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nisu pronađeni.

“Ovaj ratni zločin još uvijek nije kažnjen u skladu sa međunarodnim pravom. Tražimo od nadležnih organa da se ovaj proces ponovo aktuelizuje, kako bi se svi koji su u njemu na bilo koji načun učestvovali doveli pred lice pravde.  Riječ je o teškom i nezamislivom zločinu, suprotnom svim međunarodnim konvencijama, i kao takav treba da dobije potpuni sudski epilog”, kažu iz BS.

Oni su apelovali na poslenike javne riječi da se prestane s negiranjem ratnog zločina izvršenog prema izbjeglim bošnjačkim civilima, te da se kroz sudski epilog utvrdi krivična odgovornost počinitelja i nalogodavaca.

“Očekujemo da će nakon izbora novog Vrhovnog državnog tužioca doći do ponovne tužilačke istrage u ovom slučaju. Takođe, podržavamo ideju da se u Herceg Novom izgradi spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen”, poručuju iz BS.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

Koliko ja znam kad se ovo desilo nije bilo bosnjaka nego su svi bili Muslimani (sa velikim M). Ne prisvajajte i ne dirajte mrtve.

Tara& Kuliša
Gost
Tara& Kuliša

Teška nam vremena kada BVS(BOŠNJAČKO VEHABISKA STRANKA) brani BOSANSKE izbjeglice.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Tesko je zamisliti da postoje zlikovci i zvijeri koji su slali ovi nesrecni narod onim svetosavskim fasistima na noz u Bosnu.Casno moralno i nazovite kako god hocete oni moraju odgovarati oni moraju biti izolovani od ljudskog roda I oni i huskaci I zvijeri ubice koji jos slobodno setaju i aktivni su i sada u ovim pokusajima rusenja CG.Svi su oni… Više »

nole
Gost
nole

pitam se samo sta je do sada cekala ova stranka sve korumpirani politicari suceli i fotelju cuvali za interes

Corsica
Gost
Corsica

Znate vi dobro koga trebate dovesti pred lice pravde ali izgleda nemate herza za to.

Slobodarski
Gost
Slobodarski

Zaista gnusan zločin i svi oni koji su odgovorni za njega moraju se suočiti sa pravdom.Ima li što zvjerskije od činjenice da nevine ljude odvodite negdje u mrak , a da niko ne zna ni gdje ni zašto…Koliko je nažalost takvih primjera u našoj istoriji , podmuklih hapšenja,mučenja,ubijanja.

Send this to a friend