Politika

Božović: Intenziviraćemo rad na ispunjenju obaveza iz evropske agende

Božović: Intenziviraćemo rad na ispunjenju obaveza iz evropske agende

Vlada Crne Gore nastavlja još intenzivniji rad s ciljem ispunjenja svih obaveza definisanih evropskom agendom. Veliki dio najzahtjevnijih obaveza iz poglavlja 23 i 24 smo završili, što će, uvjeren sam, značajno doprinijeti ispunjenju završnih mjerila u drugim pregovaračkim poglavljima i ubrzati put ka njihovom privremenom zatvaranju, poručio je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović.

On je danas otvorio 17. sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između EU i Crne Gore.

Božović je zahvalio Evropskoj komisiji na kontinuiranoj posvećenosti koja značajno doprinosi da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije.

Govoreći o oblastima koja su dio ovog Pododbora, a koja se odnose na poglavlja 1. Sloboda kretanja robe, 16. Porezi, 20. Preduzetništvo i industrijska politika, 29. Carinska unija i 30. Vanjski odnosi, Božović je kazao da, se aktivnosti odvijajaju ubrzanom dinamikom i da Crna Gora posvećeno radi na daljem usklađivanju i primjeni usvojenih propisa.

Istakao je uvjerenje da, osim poglavlja 30. Vanjski odnosi koje je privremeno zatvoreno, Crna Gora bilježi dobru internu spremnost da uskoro privremeno zatvori i poglavlja 1. Slobodno kretanje robe i 20. Preduzetnička i industrijska politika.

V.D. generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i implementaciju EU fondova u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Ivona Savićević je kazala da su rezultati ostvareni u periodu između dva sastanka Pododbora pokazatelj da sa jasnom vizijom, posvećenošću i upornošću dosljedno pratimo evropski put.

“Naš cilj je da u koordiniranom angažovanju svih institucija svakodnevno radimo na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa evropskim propisima, njihovoj adekvatnoj primjeni, izgradnji novih institucija, jačanju postojećih kapaciteta, kao i unaprijeđenju potrebnih znanja i vještina i ispunjavanju preduslova za budući ulazak u EU“, kazala je Savićević.

Takođe je istakla da smo odlučni da uskladimo pravni okvir sa standardima EU, prihvatajući zajedničke vrijednosti EU.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i politiku proširenja Sindi van der Bogert (Cindy van der Boogert) je pozdravila snažan fokus Crne Gore u proteklih šest mjeseci na sprovođenju reformi u pravcu dobijanja Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila  (IBAR) o poglavljima 23 i 24 o vladavini prava. Ova prekretnica otvara put za privremeno zatvaranje drugih poglavlja pregovora o pristupanju.

“Stoga će fokus na preduzetničku i industrijsku politiku morati da se intenzivira da bi se došlo do faze da bi ovo poglavlje moglo biti privremeno zatvoreno“, izjavila je van den Boogert.

Što se tiče trgovine, EU strana je pozdravila kontinuirano usklađivanje Crne Gore sa trgovinskim pravilima EU i trgovinskim pozicijama. U oblasti carina i oporezivanja razgovarano je o načinima da se obezbijedi interkonekcija Crne Gore sa IT sistemima EU.  Evropska komisija je istakla mogućnosti u okviru novog Plana rasta za Zapadni Balkan, uključujući Reformsku agendu, za podršku reformama Crne Gore i procesu pridruživanja.

Predstavnici Evropske komisije i crnogorskih institucija su zajednički ocijenili da je u periodu između dva sastankna Pododobora, Crna Gora napredovala u oblasti trgovine, industrije, carina i poreza, kako u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, tako i u oblasti jačanja administrativnih kapaciteta. Učesnici sastanka su razmijenili mišljenja u vezi sa daljim planovima i aktivnostima koje vode ispunjenju uslova za privremeno zatvaranje svih poglavlja koja su dio ovog Pododbora.

Send this to a friend