Politika

Brajović: Crna Gora je svoju budućnost vezala za Evropsku uniju

Predsjednik  Skupštine Crne Gore Ivan Brajović obratio se u Nursultanu – Kazahstan, učesnicima četvrog sastanka predsjednika parlamenata zemalja Evroazije, kao prvi čelnik crnogorskog parlamenta koji učestvuje na ovom skupu.

“Tema – dijalog–povjerenje-partnerstvo upravo opisuje vrijednosti koje Crna Gora promoviše kako u svojoj unutrašnjoj politici, tako i u odnosima sa susjedima i na međunarodnom planu. To su, između ostalog, vrijednosti koje Crnu Goru čine državom viševjekovnog skladnog suživota nacija, vjera i kultura. Ponosimo se da smo u regionu kojem pripadamo prepoznati kao država koja njeguje dobre odnose sa svim susjedima. Crna Gora je svoju budućnost vezala za Evropsku uniju i ulaže značajne napore u dijalog i partnerstvo sa svim zemljama evroazijskog područja. Podsjećam da smo jedna od prvih potpisnica inicijative Pojas i put, koja stvaranjem trgovinske i infrastrukturne mreže, povezuje zemlje Azije, Evrope i Afrike”,  istakao je na početku svog izlaganja predsjednik Brajović.

Predsjednik Skupštine je rekao da je politika sa jasnim ciljevima, usmjerena na stabilnost i saradnju, ojačana NATO članstvom i sprovođenjem strukturnih reformi, učinila Crnu Goru pouzdanim i primamljivim podnebljem za investicije, prevashodno u oblasti infrastrukture, energetike i turizma.

“Upravo u turizmu, Crna Gora je država sa trenutno najznačajnim investicionim projektima na Mediteranu, a neki od investitora dolaze iz ovdje prisutnih zemalja”, naglasio je predsjednik Brajović.

Govoreći o neophodnim preduslovima za ciljani ekonomski rast, predsjednik Skupštine je istakao da Crna Gora u saradnji sa kineskim partnerima gradi najznačajniji infrastrukturni projekat auto-put, koji će povezati jadransku obalu sa Centralnom i Zapadnom Evropom, dodavši da je realizacija ovog projekta dobar primjer saradnje malih i velikih ekonomija, sa jasno definisanim ulogama i zadacima.

“Iskustvo zemlje koja je vijekovima bila područje istorijskih previranja, govori da uprkos izazovima sa kojima se suočavaju regioni i države, povjerenje u snagu dijaloga vodi partnerstvu, potrebnom za progres društva u cjelini. Živimo u eri globalne povezanosti, gdje i pored nekada neshvatljvih sukoba i nerazumijevanja, akteri javnog života u našim zemljama treba da imaju svijest o važnosti zrelog i odgovornog pristupa, kao i posljedicama svog djelovanja. Odluke koje donosimo ne tiču se samo dnevne politike, već umnogome kreiraju budućnost sljedećih generacija. Moramo se truditi da nas, bez obzira na različitosti, ujedinjuju dobre namjere i želja za siguran i prosperitetan život naših građana”, kazao je on.

Svoje izlaganje predsjednik Skupštine je završio simboličnim osvrtom na „Nezavisnost“ – ime sale u kojoj se održava susret čelnika više od 60 parlamenata zemalja Evrope i Azije:

“To je riječ koja u Crnoj Gori ima posebnu težinu i značaj, jer smo prije 13 godina, nakon dugog perioda povratili nezavisnost i krenuli da stvaramo modernu državu – utemeljenu na vijekovnom istorijskom trajanju i vrijednostima razvijenih zapadnih demokratija. Zato je Crna Gora danas jedna od najuspješnijih priča Jugoistočne Evrope”, naglasio je Brajović.

Predsjednik Skupštine razgovarao je i sa predsjednicom Senata Parlamenta Republike Kazahstan Darigom Nazerbaevom o mogućnostima intenzivnije parlamentarne saradnje kroz formiranje grupa prijateljstva i saradnju odbora.

Odnosi Crne Gore i Kazahstana su prijateljski, bez otvorenih pitanja, ali njihov potencijal nije dovoljno iskorišćen, te je potrebno intenzivirati dijalog na najvišem političkom nivou, kako bi ojačali i ekonomsku saradnju – ključne su poruke  predsjednika Skupštine Crne Gore.  Predsjednica Senata Nazerbaeva istakla je značaj stranih direktnih investicija koje dorinose razvoju, naglasivši da Kazahtan namjerava da unaprijedi saradnju sa crnogorskom poslovnom zajednicom za  dobrobit građana obje zemlje.

U odvojenom sastanku predsjednik Brajović je razgovarao i sa predsjednikom Predstavničkog doma Jordana Faisal El-Fayez-om o modelima i mogućnostima parlamentarne saradnje.

 

 

Send this to a friend