Politika

Brajović: Crna Gora predvodi evropske integracije Zapadnog Balkana

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović prenio je spremnost naše zemlje da konstruktivno i aktivno doprinosi realizaciji prioriteta UN, ističući značaj saradnje sa UN sistemom u cilju ispunjavanja međunarodnih obaveza, zaštiti i promociji ljudskih prava, kao i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Govoreći o situaciji u regionu, predsjednik je naglasio da Crna Gora predvodi evropske integracije Zapadnog Balkana, koje predstavljaju najbolji garant stabilnosti i razvoja.

Brajović je imao susret u Njujorku sa predsjednicom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Marijom Espinozom.

Espinoza je tokom razgovora istakla značaj uloge nacionalnih parlamenata u implementaciji UN politika, i naglasila da UN visoko cijene ulogu Crne Gore koja svojom dobrosusjedskom politikom i privrženosti vrijednostima UN predstavlja primjer drugima.

Sagovornici su se saglasili o neophodnosti jačanja efikasnog multilateralizma, koji može da odgovori savremenim izazovima u skladu sa osnovnim principima UN.

“U tom kontekstu posebno je bilo riječi o strukturnoj reformi UN u cilju revitalizacije i modernizacije Organizacije u cilju postizanja potrebnih kompromisa o pitanjima od globalnog značaja. U vezi sa nedavno postignutim sporazumom između Makedonije i Grčke, sagovornici su zajednički ocijenili da samo aktivno učešće svih strana u regionu, uz podršku međunarodne zajednice, može dovesti do obezbjeđivanja održivih rješenja i dugoročne stabilnosti i mira”, saopšteno je iz Kabineta Brajovića.

Posjetu SAD Brajović je zaključio sastankom sa predstavnicima udruženja crnogorskih iseljenika u Njujorku, među kojima su bili predstavnici „Fondacije Gusinje“, „Euro Gusinje“, „21. maj Njujork“, „Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku“, „Golf klub Montenegro“ i „Primorje Bar“. Predsjednik Brajović je istakao značaj redovnih kontakata sa dijasporom radi razgovora o pitanjima od značaja za iseljenike, kao i jačanja saradnje u mnogim oblastima u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja Crne Gore.

15 Komentara na "Brajović: Crna Gora predvodi evropske integracije Zapadnog Balkana"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend