Politika

Brajović: Neki su izgubili obraz u prošlosti, ali Crna Gora nije

Neki su izgubili obraz u prošlosti, ali Crna Gora nije. Sačuvala je i svoj obraz, i svoje građane, ali i mnogima obezbijedila dom i mjesto pod suncem krajem prošlog vijeka na Balkanu. To je saopštio predsjednik parlamenta Ivan Brajović tokom izlaganja na međunarodnoj konferenciji „Uloga parlamentaraca u jačanju ekonomske saradnje i kulturnih veza na Putu svile“.

Zbog toga je, našoj zemlji i Evropska unija otvorila vrata, kroz koja ćemo ući narednih godina.

“Nemamo Mahabharatu, Ilijadu i Odiseju, ali imamo najstariju štampariju kod Južnih Slovena i Gorski Vijenac. Nemamo Homera, ali imamo Njegoša. Nemamo u književnosti Huseina Džavida, ali imamo njegovu bistu u najljepšem parku glavnog grada. Nemamo Azurnu obalu, ali imamo Jadransku. Nemamo Himalaje, ali imamo Durmitor”, kazao je Brajović tokom govora o Crnoj Gori u društvu mnogo većih i moćnijih država.

U svom izlaganju predsjednik Skupštine  je rekao da živimo u digitalnom vremenu kada je informacija jednaka jednom dodiru ili kliku.

Ali naš cilj i cilj ove konferencije nije virtuelan, već stvaran, i prioritet joj je da se uspostavi dijalog o što lakšoj komunikaciji svih vrsta saobraćaja i logistike. Kako svaki dijalog podrazumijeva sagovornika, vjerujem da je došlo vrijeme da se još snažnije posvetimo povezivanju istoka i zapada. Zato – što prije i lakše omogućimo komunikaciju – prije ćemo spoznati prolaznost razlika, a vječnost svih vrsta dijaloga”,  rekao je Brajović.

Brajović će se tokom dvodnevnog boravka u Azerbejdžanu sresti sa svim najvišim zvaničnicima ove države. U delegaciji Skupštine Crne Gore nalazi se i poslanik Bogdan Fatić.

Grupa PS OEBS-a za podršku Putu svile, čiji je Crna Gora jedna od osnivača, okuplja 22 države iz središnje Azije i Evrope, a temelji se na potrebi jačeg ekonomskog, transportnog i trgovinskog povezivanja zemalja učesnica PS OEBS-a koje svojim geografskim položajem i istorijskim vezama čine drevni trgovački pravac kojim se u kasnom Srednjem vijeku trgovalo i koji je povezivao Sredozemlje i Istočnu Aziju.

Send this to a friend