Politika

Brajović: Ostvarili smo san novih generacija

Ivan Brajović

Usvanjem deklaracije o nezavisnosti 3. juna 2006, neposredno nakon referenduma, Crna Gora je ostvarila svoj san, kazao je u razgovoru za Novu M predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

“Trebalo nam je 16 godina da ostvarimo san novih generacija i da povratimo nešto što smo tada izgubili prije 88 godina. Nakon toga proteklo je 11 godina, pa smo postali članica NATO-a. Ne znam koliko će proteći dok postanemo članica Evropske unije, ali je izvjesno da ćemo postati prva sljedeća članica EU, ja mislim da je građanima jasno da se te stvari ne mogu ostvariti preko noći, mislim da, kada to procijenim, da je za takve pomake koje je Crna Gora uradila kratak period“, naglasio je Brajović.

Podsjeća da je 5. juna 2017. Crna Gora i službeno postala punopravna članica NATO-a i prvi vanjsko-politički cilj je ostvaren.

“Kada govorimo o EU treba da znamo da smo samo dvije godine posle naše nezavisnosti 2008. podnijeli kandidaturu za članstvo. Danas je 2019. mi smo zemlja koja je lider u regionu kada su EU integracije u pitanju, mi smo otvorili sem jednog sva preostala poglavlja”, dodao je.

Kad je riječ o evropskim integracijam, naša država još ima pune ruke posla, kazao je predsjednik parlamenta, ističući da treba poštovati princip regate i vrjednovati učinak svake zemlje pojedinačno.

“Pred nama je težak zadatak, mi smo zatvorili tri poglavlja, sada moramo da zatvaramo veći broj poglavlja i to jeste zahtjevniji zadatak, pri tome kada ste na ovom stepenu integracije ne možete da pravite ogromne pomake naprijed, ali vjerujem da ćemo posvećenim radom pokazivati i EU i našim građanima da smo posvećeni tom cilju i da bilježimo uspjehe”, smatra Brajović.

Osvrnuo se i na dio opozicije, koja se više puta oglušila na pozive sa domaćih i stranih adresa, da se vrati u parlament i prekine bojkot. Nespremnost da se politički dijalog vodi prod krovom institucija zvanični Brisel nedavno je istakao i u Izvještaju o napretku za 2019, a kritike na račun ponašanja opozicionara uputio je i šef delegacije u Crnoj Gori Aivo Orav.

“Konstatovao sam da se taj broj poslanika koji ni danas nijesu u parlamentu, a to je jedna politička partija i jedan predstavnik druge, neće ni vratiti u parlament, jer smatraju da im je bolje van parlamenta, da pokušavaju da dijele lekcije vlasti i opoziciji jer onda bi odgovorima na pojedina pitanja u Skupštini gubili ili sa jednog ili drugog polja svoju podršku”, konstatovao je Brajović.

Neophodno je, naglašava, i da se opozicionari uključe u rad privremenog Odbora za izborno i drugo zakonodavstvo.

“Apelujem na poslanike opozicije da se što prije vrate u odbor, kako bi definisali takve uslove da niko ne može imati primjedbi na Izborno zakonodavstvo, po kojem ćemo naredne izbore organizovati”, poručio je predsjednik Skupštine.

Iako su postignuti rezultati impozantni kada je riječ o spoljno-političkim ciljevima, neophodno je, kaže, jačati ekonomiju.

“Mislim da je centralna stvar da dobrim političkim potezima omogućimo snažniji ekonomski razvoj jer ako imamo kontinuitet, onda se to može osjetiti na standardu građana”, ocijenio je Brajović, zaključujući da bi trebalo posvećeno raditi, kako bi se ubrzao ekonomski rast i kako bi pokazali da smo na pravom putu, ne samo kada je riječ o političkim, već i ekonomskim reformama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kin
Gost
Kin

Tako je, bravo !

Filip Blok 5
Gost
Filip Blok 5

Ti si svoj san ostvario, nijesu ti se puno nadali kad si krenuo u politiku.

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Ostvarili ste vasoj partiji san…dozivotne plate da ne radite nista.

Mugi
Gost
Mugi

Ko je tebi kazao stay sanjaju nove generaije I ja koji pripadam istoj. Jesi li prorok, ili si dobro unovcio taj San toboze…

Mrgud
Gost
Mrgud

Glupa vijest. San novih generacija su plate kao na zapafu uz adekvatno slobkdno vrijeme. Sad se radi po 10 sati dnevno za 300–400 eura. To nije nikome bio san

Zabjelo
Gost
Zabjelo

A sta ste ostvarili..kako te nije sramota..

Radosav72
Gost
Radosav72

Fali nam ekonomski rast, ostalo je sve tacno. Nikad do sad glasao vlast, a mislim da necu ni ubuduce, ali sam im “zahvalan do neba” zbog obnove crnogorske drzave i vracanja CG na pravi put u Evropu dje u svakom smislu pripadamo.

Sasa
Gost
Sasa

Ti si ostvario?!?! Da je pravde, kao sto nije, odavno bi odgovarao

Send this to a friend