Politika

Brajović prvi zvaničnik u Sobranju nakon izmjene makedonskog Ustava

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je poslanicima i diplomatskom koru na svečanoj sjednici Sobranja na istorijskim odlukama kojima su Makedoniji otvorili vrata evroatlantske porodice i omogućili nastavak evropskog puta, ističući da su time pružili snažan doprinos stabilnosti našeg regiona i promociji pravih vrijednosti.

“Vašim primjerom još jednom ste potvrdili da zemlje Zapadnog Balkana i najteže probleme mogu rješavati diplomatskim sredstvima na miran način. Tradicionalno prijateljski odnosi naših država i u periodima brojnih izazova u regionu, primjer su odlične bilateralne saradnje, a intenzitet političkih kontakata na najvišem nivou odražava bliskost i prijateljstvo naših država”, rekao je Brajović, prvi strani zvaničnik koji se obratio poslanicima Sobranja nakon usvajanja ustavnih promjena u Makedoniji.

On je izrazio želju da Skupština Crne Gore dobije priliku da što prije ratifikuje Protokol o pristupanju Makedonije NATO-o i time, kako je kazao, ovu državu dočeka raširenih ruku kao 30. članicu Alijanse.

“Crna Gora stoji na raspolaganju sa svojim iskustvom pređenog evroatlantskog i evropskog integracionog puta i uvjeravam vas da u našoj zemlji imate pouzdanog partnera”, poručio je predsjednik Skupštine.

Predsjednik Sobranja Taljat Džaferi rekao je da između Makedonije i Crne Gore nema otvorenih pitanja, države imaju iste strateške i vanjskopolitičke prioritete, što između ostalog stvara preduslove za dodatno jačanje parlamentarne i ekonomske saradnje.

“Zahvaljujem na snažnoj podršci koju dobijamo od Crne Gore za naše integrisanje u NATO, što predstavlja nacionalni interes. Time će se postići stabilnost u regionu i stvoriti uslovi za intenziviranje regionalne saradnje, kako bismo otvorili nove perspektive za naše građane sa kvalitetnim sadržajima i novim projektima”, rekao je Džaferi.

Podsjetio je i na stav predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska koji za Crnu Goru kaže da je sa svojom pregovaračkom agendom pozitivan primjer u regionu, te da u budućem periodu akcenat treba staviti na jačanje parlamentarne saradnje radi razmjene iskustva, korisne u periodu koji slijedi.

Brajović i Zaev

Brajović se danas sreo i sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim, predsjednikom države Đorđem Ivanovim, ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim, kao i članovima Poslaničke grupe u Sobranju Makedonije za saradnju sa Skupštinom Crne Gore.

Zaev je istakao je da su uspjesi koje je Crna Gora postigla posljednjih godina, motivisali i ohrabrili Makedoniju za njen dalji napredak.

“Članstvo u NATO, kao i svaki uspjeh u pregovaračkom procesu Crne Gore sa Evropskom unijom, slavljen je i u Makedoniji”, naglasio je Zaev.

Konstatovano je da se evropske integracije moraju zasnivati na individualnom napretku svake zemlje, pri čemu su reformski procesi gotovo jednako važni kao i krajnji cilj – članstvo zemalja regiona u Uniji.

Svi sagovornici su ocijenili da odlične političke odnose treba da prati jačanje ekonomske saradnje, za koju postoji mnogo potencijala.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sveti tajo
Gost
sveti tajo

Veeelika cast,jedan velji gospodin drzvanik I govornik,veliki broj glasaca ima u Crnoj Gori

Mesija
Gost
Mesija

NATO,NATO,NATO e a meni je moja Nata sve zelje ispunavala !

Ćita banana
Gost
Ćita banana

Kakva drzava takav i prvi gost!

Sekula
Gost
Sekula

Ko je njihova “Ramada”?

Send this to a friend