Politika

Brajović-Timonije: Crna Gora ne smije biti nestabilna

Crna Gora ne smije dozvoliti političku ili bilo koju drugu nestabilnost, te ona svoj teško stečeni kredibilitet mora očuvati kroz zakonito ponašanje svih i vođenje računa o neurušavanju i jačanju institucija, zaključeno je danas na sastanku predsjednika Socijaldemokrata, Ivana Brajovića i ambasadora Francuske u Crnoj Gori, Kristiana Timoniea.

Brajović je izrazio zadovoljstvo što je ovo prva posjeta novoimenovanog francuskog ambasadora jednoj političkoj partiji.

Ambasador je posebno istakao da Francuska očekuje dokaz za ostanak Crne Gore na evropskom putu, te da se pažljivo prati razvoj događaja, a što se može vidjeti i kroz jasno iskazan stav EU u vezi sa tužilačkim zakonima.

Brajović je rekao da stanje u državi nije dobro, jer su tenzije i podijeljenost velike, te da građanska, sekularna, multietnička i multikonfesionalna, antifašistička i demokratska Crna Gora ne smije da ima alternativu.

Predsjednik SD-a, se posebno osvrnuo na sporazum koji su nakon izbora potpisali predstavnici nove parlamentarne većine, a u kome se, između ostalog, garantuje odsustvo političkog revanšizma, potpuna depolitizacija ključnih institucija, te donošenje svih zakona u skladu sa evropskim standardima, a što, kako je naveo, nije ispoštovano.

Dodao je pak da će se Socijaldemokrate, uvijek konstruktvino ponašati, a što pokazuju i svojim angažovanjem u Parlamentu. Ambasador je, u tom kontekstu, posebno istakao važnost funkcionisanja parlamenta, ali i sudskih i ostalih ključnih institucija.

Brajović je istakao i da Socijaldemokrate, iako potpuno nesaglasne sa rekordnim i netransparetnim zaduženjem nove Vlade, naglim gašenjem nacionalne aviokompanije zbog koga je 350 ljudi ostalo bez posla, pogrešnim epidemiološkim mjerama zbog kojih je zdravstvena situacija izuzetno loša, međunarodnim skandalom u vezi sa opozivom ambasadora, te brojnim drugim potezima vladajuće većine, najčešće javni diskurs usmjeravaju na ekonomska i socijalna pitanja i predloge.

„To možda nije oportuno, ali je jedino ozbiljno. Mi i sad, i uvijek ćemo, voditi računa o očuvanju i unaprijeđenju sistema i jačanju države, a ne samo o političkom odnosu snaga”, zaključio je Brajović.

Send this to a friend