Politika

Bratić: Poslije litija se mnogo lakše diše, kao nacionalna Srpkinja nijesam poželjna za ministarku

Vesna Bratić

Trenutna situacija u Crnoj Gori najviše odgovara onima koji su zarad očuvanja sopstvenih privilegija i vlasti posijali sjeme razdora i mržnje, kaže u intervjuu za “Pečat“ Vesna Bratić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Vlada premijera Zdravka Krivokapića i dalje radi u punom kapacitetu. Nažalost, zbog spoja komunizma i liberalizma, ali i nevjerovatne gimnastike kojom su pobjednici na izborima postali gubitnici, ekspertska vlada nije uspjela da ostvari zacrtane ciljeve. Naime, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, jedini političar kojem je bilo „dopušteno“ da uđe u Vladu i povjereno mu koordinisanje bezbjednosnim službama, a koji je na čelu najmanjeg koalicionog subjekta od tri koja čine parlamentarnu većinu potvrđenu istorijskom pobjedom od 30. avgusta 2020, 4. februara ove godine je „oborio“ 42. Vladu Crne Gore, prvu demokratsku u posljednjih 30, a neki bi rekli i 75 godina. Nakon toga je predložio model tzv. manjinske vlade koju Ustav ne prepoznaje, tvrdeći kako se bori protiv režima DPS-a i satelita”, kazala je Bratić.

Ona je saopštila da je u geopolitičkom smislu Crna Gora danas u zaista složenom trenutku i veoma izazovnom okruženju.

“S jedne strane postoji ona tradicionalna Crna Gora, istorijski i kulturološki utemeljena na zavjetu Svetog Petra Cetinjskog, na pravoslavnom hrišćanskom duhu, što je i pokazala za vrijeme litija nakon donošenja sramnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Litije su svjedočile o sveslovenskoj i pravoslavnoj vezanosti našeg naroda sa vlastitim istorijskim bićem”, ističe Bratić.

S druge strane, dodaje, postoji politička realnost koja se ogleda u želji većine građana Crne Gore da postanemo integralni dio EU i civilizacijskih vrijednosti koje ona baštini.

“Te vrijednosti, kako je govorio blaženopočivši mitropolit Amfilohije, starije su i vrednije od onoga što nam se prezentuje. Takva dualnost, a često i neka vrsta političke „kognitivne disonance“ često zbunjuje ne samo običnog čovjeka već i političku elitu koja je na dnevnom nivou „prinuđena“ da se određuje o strateškim pitanjima, što može da ima posljedice koje mi, sada, nismo u stanju da percipiramo. To daje prostora za kontroverzna tumačenja i moguću manipulaciju i dnevnopolitičke zloupotrebe”, ocijenila je Bratić.

Ona je saopštila da u svaku novu vlast, ukoliko je to moguće, treba uključiti manjinske narode, ali, ocjenjuje, nijedna nova vlast u Crnoj Gori ne smije da bude bez političkih predstavnika Srba, kao što se to dešavalo u posljednjih 20-ak godina.

“Mišljenja sam da se pred građane mora izaći sa jasnom idejom i političkom vizijom i koalicijama koje bi nas, na poštenoj osnovi, uvele u mirnije političke vode. Nije dovoljno da se neko izjašnjava kao Srbin, mada meni je sama ta činjenica donijela niz nevolja, vjerovali ili ne, i na osnovu samo te činjenice lako je zaključiti koliko je jedno vrijeme teško bilo biti Srbin u Crnoj Gori. Moglo se, naravno, ali tako što ćete biti dio opcije koja ne baštini ništa srpsko, ili, još bolje, baštini antisrpsko. Dakle, može se biti Srbin i Srpkinja, ali, poželjno bi bilo „u svoja četiri zida“ i šapatom – javne funkcije, to nikako”, navela je Bratić.

Bratić je navela da manjinska Vlada izvjesno vodi Crnu Goru u zonu nestabilnosti, te da bi najpoštenije bilo da se sprovedu novi, vanredni parlamemtarni izbori.

Bratić je kazala da kao nacionalna Srpkinja nije bila poželjna za ministarku takvih strateških resora kao što su prosvjeta, nauka i kultura.

Ona je ponovila i da u politici namjerava da ostane, a konačnu odluku, kaže, donijeće onog dana kad više ne bude na mjestu ministra prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi.

“Još uvijek sam član 42. Vlade Crne Gore koja je na početku svog mandata obećala građanima da će biti vlada eksperata i da se nijedan ministar neće stranački angažovati. Nastojaću da to obećenje i održim. Svakako da ću osluškivati glas naroda, poštujući gore navedene vrijednosti i principe i uvažavajući one političke strukture koje su najbliže mojim svjetonazorima. Potrebna nam je odgovorna, pravična politika koja se neće zasnivati na strahu i kreiranju neprijatelja”, ističe Bratić.

Zatim je dodala, neki u Crnoj Gori žele da građane uvjere da partije sa nacionalnim predznakom srpski to ne mogu, a sve ostale nacionalne partije mogu.

“Kreira se medijska klima da Srbi umiju da budu samo desničari, nacionalisti, ili, ne daj Bože, šovinisti i neprijatelji države. Desničarsko, a bogami i šovinističko, u Crnoj Gori ne gaje partije s nacionalnim predznakom već one sa posve drugim predznacima. Istina je, međutim, da u tim partijama socijalizma i demokratije nema ni u tragovima”, kazala je Bratić.

Istakla je da u Crnoj Gori postoji jedna duboka ukorijenjena politička struktura koja unazad tri decenije svako tradicionalno poimanje crnogorskog bića dovodi u direktnu vezu sa tzv. srpskim svetom i automatski pali sva zvona u odbranu identiteta i držvnosti Crne Gore od ove izmišljene opasnosti.

“Tako je i moje ekspertsko i političko angažovanje dovedeno u pitanje. Na grub i primitivan način od ovih tajkunskih i profiterskih struktura, uplašenih za svoju budućnost, odmah sam okarakterisana kao nosilac nacionalističkih i destruktivnih ideja”, navela je Bratić.

Govoreći o popisu, Bratić smatra da u Crnoj Gori postoji određen broj političkih struktura koje smatraju da bi održavanje popisa u ovom trenutku produbilo ionako složene međunacionalne odnose u Crnoj Gori.

“Iza svega se krije opasna namjera odnarođenih struktura bivše vlasti da onemoguće demokratske procese u Crnoj Gori, koji će definitivno dovesti do slobodno izražene volje građana kroz dugo godina najavljivano sređivanje biračkih spiskova. Takođe, slobodno izjašnjavanje građana na popisu bez političkih pritisaka i ucjenjivanja, sužava manevarski prostor za manipulativne radnje i koruptivne aktivnosti. Popisom i slobodnim izborima bi se trajno urušila moć onih koji 30 godina drže Crnu Goru kao taoca. Ako mene pitate da li podržavam najavljeni popis stanovništva, moj odgovor je DA”, ocjenjuje ministarka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokeljka
Gost
Bokeljka

Odmah joj oduzeti drzavljanstvo i vratiti je odakle je dosla.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Spremaj ti odbranu.jer ces brzo odgovarati za sve sto si uradila

Mokica perisic
Gost
Mokica perisic

Vidimo koliki si ti demokrata pokazala si svoj revansizam na sto primjera frustrirana zeno

Pero
Gost
Pero

Toliko si ugrožena da si postala ministrica i provodila velikosrpsku politiku u drugoj državi

Breza
Gost
Breza

Treba da odgovara za sve što je uradila a onda dozivotna zabrana ulaska u C. Goru.

vesko nk
Gost
vesko nk

To što je Vesna na čelu 4 ministarstva i što je pristala da to bude govori o stanju duha razboritosti intelekta integriteta.Niko normalan ne bi pristao na takvu poziciju ali osim normalnih ima i Vesna Bratić. Vesna nije do tebe.Neko te koristi ne što si žena ili srpkinja ni što si četnik ili vjernik no što nijesi razumna.

Mila
Gost
Mila

Trebala si ostati u Bilecu,pa postati ministarka u vladi Dodika.Dosla si u Crnu Goru i postala ministarka ,sto ni u najljepsem snu nijesi sanjala.Dobila si nazalost i drzavljanstvo.Ja sam rodjena.Crnogorka nacioonalno,i od vazda kao i svi moji.,tako da ja i ti ne mozemo biti isto. Tradicionalna Crna Gora nije ono sto ti mislis.To je hiljadugodisnja istorija Vojisavljevica,Balsica,Crnojevica Petrovica ,sa kojima… Više »

Andjela
Gost
Andjela

Srpkinjo, potrazi posao u svoju drzavu!

Marks
Gost
Marks

Sv. Petar Cetinjski je Crnogorski svetac i sam je napisao da u CG (u tadasnjim granicama) nema Srba osim Sima Milutinovica koji ga bjese prevario za neke pare i pobjegao u Dubrovacku republiku. Ostavite se vise laži jer i ako ponavljate te laži po 10 000 puta necete ubjediti ni 1 Crnogorca i CG ce biti vjecna.

Okle5j
Gost
Okle5j

Sve yacno os a do s

soko
Gost
soko

3.14…tri puta i 3.000 puta

Pero
Gost
Pero

Idi nazad u Bilece, tamo ti je mjesto

Mongro
Gost
Mongro

Ugrozena srpkinja koja u vladi kojoj je pripadala nije bilo niti jednog crnogorca ili crnogorke. Necete vise imati slicne prilike! Seli u Srbiju pa tamo srbuj!

Parilo
Gost
Parilo

Jedino sto je uspjela je to do ostane nezaboravna.

Tek tako
Gost
Tek tako

Kako izvrce cinjenice nijesi ti radi nacionalnosti ne pozeljna no sto druge ugrozavas

Dreći
Gost
Dreći

Ko ti dade drzavljansvo ta CRNA GORA koju lajes . Kaze se ako laze koza ne laze rog. Cinjenice su suprotne od onoga sto ti pricas gospodjo. Prvo da odgovaras za ogromnu stetu sto si napravila pa putuj okle si dosla.

Milo Vladika
Gost
Milo Vladika

Nije poenta to sto si ti srpkinja, poenta je tvoj stav prema Crnoj Gori i Crnogorcima

Kratko
Gost
Kratko

Gubi se.

bari
Gost
bari

Idi u Trebinje i vrati se kad te mi budemo zvali, a to ce bit NIKAD

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Ti si samo pozeljna za kozu,tako baba kaze

Antifa
Gost
Antifa

Ona je potpuno u pravu u svemo što radi. Država koja je nju pustila i dala joj uticaj, zaslužuje još gore.

Valter
Gost
Valter

Kako ste ugrozeni!? Sttasno. Vi ste milijarderi

Mila
Gost
Mila

Ko si ti? Mici nam se sa leda.

Thorn
Gost
Thorn

Vidimo koliko su Mandic multimilioner, Krivi multimilioner, Medo multimilioner, ti i takvi kao ti i jos mnogi srbijanci UGROZENI u CG. Kamo lijepe srece da su Crnogorci tako ugrozeni u CG.

Marko
Gost
Marko

Doma nema, a rodu nije mila!

Tivćanin
Gost
Tivćanin

Ovo nije tvoja zemlja. Idi !

neko
Gost
neko

svi na univerzitetu znaju da si nezakonito dobila drzavljanstvo .zati ce ti biti i oduzeto. a onda ces da odgovaras za brojne nezakonitosti, a na poslijetku cemo te ispratiti odakle si i dosla

LKJ
Gost
LKJ

Sjetim se podrške sa univerziteta ministarki Bratić, stide li se ti ljudi. Među njima ima nekadašnjih Crnogoraca.

marius
Gost
marius

Vjeruj mi na rijec, ti “ljudi” nemaju nit stida, nit srama. Za to nam je drzava ovakva ,kakva je, no se u Boga nadam ,da ce se nesto na bolje promijenit. A ti o kojima pricas, mnozina ce pokunjene glave ulicim odit. Veca im , od te, ne treba kazna.

Kan
Gost
Kan

Ne mijesam se u veru,u šta ko želi nek veruje ali za politiku sigurno nisi .

Sandra
Gost
Sandra

Nisi nepozeljna zato sto si Srpkinja nego zato sto si nesposobna i ne priznajes Crnogorsku naciju.

Semi
Gost
Semi

Pojava ove ministarke će u budućnosti kod ljudi izazivati simptome depresije odma , jer će ih podsjećati na vrijeme kada se inače dosta teže disalo 😆

Komsija
Gost
Komsija

Tebe treba protjerati !!!!!

Darija
Gost
Darija

Bolje da malo odmoriš. Mnogo na tebe utiče postojanje Ibrahimovića, Đeljošaja, Šehovića i ostalih manjina. To te dovodi do bijesa a bijes umara mozak. Idi u neku Banju pa kod bake.

Jaaa
Gost
Jaaa

A sto zbori baka…🤣

Vaso🇲🇪
Gost
Vaso🇲🇪

Ishhhhhh !!! 🤮🤮🤮🤮

ninja
Gost
ninja

Ima li ova uopšte crnogorsko državljanstvo…

Jos malo, Veke
Gost
Jos malo, Veke

Nisi poželjna ni u komšiluku, a ne u vladi.Ne zato sto si Srpkinja, nego zato što ni sa sobom nisi u saglasju, a ne sa bilo kim ili čime drugo.Tebe samo treba žaliti, a te ko voli davno bi te sakrio u kuću da ne brukaš ni sebe ni familijuni Srpstvo.Mukice.

Lingo
Gost
Lingo

Ne smeta tvoja nacija ili mjesto porijekla. Sto vise to je pozeljno da malo razbije lokalnu “zabokrecinu”. Smeta tvoja fašistička ideologija i svadjalacka narav koja je zatrovala medjuljudske odnose u resorima i unazadila stanje. Ovi sto pominju put za Bilecu nijesu nista bolji od tebe. Fasisti!

LKJ
Gost
LKJ

Potpisujem svaku riječ. Ona ima crnogorsko državljanstvo i kraj. Kao ministarka ostaće primjerom kako ne treba raditi.

jowoglowo
Gost
jowoglowo

preko cg korita brani se polusvet

VukO
Gost
VukO

Bako bako

nepristrasan
Gost
nepristrasan

oduzimanje pasosa hitno , i nisi srpkinja no bosanka

Rozaj
Gost
Rozaj

Ti si pozeljna u spuz da odgovaras za veleizdaju

bilbord
Gost
bilbord

Ugrozena. Bitno da si sestru u CEDIS udomila

Barselona
Gost
Barselona

I ona se zaposlila i dobila državljanstvo! Baš je bila ugrožena!!!

Zeljko
Gost
Zeljko

Nijesi ni bila

Zovite Sergeja
Gost
Zovite Sergeja

Oduzeti pasos i u prugu za Bilecu.

ciko
Gost
ciko

cijela porodica, obije sestre, baba, caca, mama, brat, ujak, stric…..van smadu sumski, mrs, mrss

Tula
Gost
Tula

Počasno državljanstvo, univerzitetska profesorka, a na kraju i ministarka. U čemu se ogleda vaša ugroženost? U čemu konkretno niste mogli da se ostvarite zbog nacionalnosti?

onako samo
Gost
onako samo

Ova ni ne zna da je ministrovala u građanskoj državi. To znači da je tvoje nacionalno i vjersko osjećanje apsolutno nebitno, ali jeste nedopustivo i nadam se kažnjivo kada se radi protiv Ustava i građanskog ustrojstva države i protiv njenih interesa.

tajson
Gost
tajson

da li je ona sjesna sta je uradila……
Traba da odgovara licno za sve sta je uglednim ljudima uradila……
Pa k9je ona ta to radi……

slanik
Gost
slanik

e propalo se
ka jest
i ovo je počelo da pametuje….
uuuuuuh da oće više sjahat

lenka
Gost
lenka

Za oboljele od mržnje nema lijeka.
Biti čovjek je težak put.
Nečojstvo je karantin iz kojeg
niko nije izašao.

Josip BroZ
Gost
Josip BroZ

Bit ces angažovana u Spuž😂

Milutin iz surd
Gost
Milutin iz surd

Kad je autobus za bileću

ratko marković
Gost
ratko marković

Sađi u podrum , uzmi one kaljače u koje si došla u Crnu Goru i prvim busom u Bileću.

OLima
Gost
OLima

E bas si ti, Bato Carevic i brojni ostali cetnici bili ugrozeni za vrijeme DPS!

ŚAN
Gost
ŚAN

Uvezena srpkinja mrzitelj Crne Gore i Crnogoraca.

Dijelimo teret
Gost
Dijelimo teret

Vesna Vesna…
Nemoj da daš na sebe….

Sokrat
Gost
Sokrat

Klasična srpska zamjena teza,kao srpkinja si pogodna kao cetnikulja nijesi

!!!
Gost
!!!

Ti ćeš prvo u zatvor a poslije via Bileća.Najveća nepogoda koja je zadesila Crnu Goru.I naravno,oduzeti joj državljanstvo.Haha,opet joj srpstvo ugroženo.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Dovukla si se ođe i dobila sve i svu familiju dovela! Kada si takav patriota, vrati se i povedi sve koje si dovela i zaposlila, u Bileću. Tamo vam je i mjesto!

Joko
Gost
Joko

Problem je tvoje ponasanje i strucnost, a ne nacionalna prioadnos. Ne pokrivajte zastavama svoju nestrucnost i komplekse i jedni i drugi i treci.

Jovetic
Gost
Jovetic

Kako nisi

Nole
Gost
Nole

Svako nelegalno stečeno državljanstvo mora biti oduzeto!

Vuk
Gost
Vuk

Što lažinjaš,niko ti ne zamjera što si Srpkinja.Zamjeraju ti što si “žensko pa četnik” svetosavka koja je pokušala da uništi i nanijela veliku štetu obrazovanju a posebno što si došla iz Bosne da uništavaš Crnogorsku kulturnu i duhovu baštinu

odlazi_vise
Gost
odlazi_vise

Smijenjena minstarka

Levis
Gost
Levis

Hahahaha.Što,to treba da ti bude glavna kvalifikacija?Ne uklapaš se u ideološku platformu vlade.Radi to za što si školovana.Evo si još uvijek ministarka,pa i ako si smijenjena ti bi ponovo.Komedija.

Kobi
Gost
Kobi

Kakvo je vrijeme u Bileću ?

Freedom
Gost
Freedom

Nema veze sto si ti Srpkinja. Problem je što si ti otrovana srpstvom i što mrziš sve što je Crnogorsko. A posebno što dolaziš iz druge države, BH i nemaš pravo biti ministar u CG. To što su ti dali naše drzavljanstvo rijesice se tako što će se oduzeti. Tako pakuj kofer i put Bilece.

Rogamski
Gost
Rogamski

Bila…ne ponovila se!!!

delboj
Gost
delboj

Jooj Bilecanko, brzo ces ti u aps ili u bjezaniju kod tvog Milorada…

Kotor
Gost
Kotor

Ti nikada ama bas nikada neces biti Srbkinja,iz tamo nedje neznam ni kako se zove to tvoje mjesto.
Necemo dozvoliti da brukas postene Srbe.
Ti si jedan obicni fas….

Fap
Gost
Fap

Nisi poželjna ne zato što si Srpkinja nego zbog svog razmišljanja i stava,što ti smeta sve vezano za Crnu Goru u koju koja ti je dala državljanstvo i otvorila vrata! Imaj bar malo obraza i poštovanja!!!

Kokolo
Gost
Kokolo

Srbi su cestit,vrijedan i pametan narod,jesi li i ti takva?

Zoran
Gost
Zoran

Ova je promasila drzavu. Gospodjo u Crnu Goru ste. Nije ovo Srbija niti republika srpska.

BBBB
Gost
BBBB

Svakako ti nisi pozeljna

anmari
Gost
anmari

žao mi je ali sama si se deklarisala kao nosilac nacionalističkih ideja – a malo je reci samo nacionalističkih – tako, idi sa svojm tiradom i ne osvrci se…srecan put

Waldorf
Gost
Waldorf

Problem je u mentalnom sklopu, ne u nacionalnom opredjeljenju

Istina
Gost
Istina

Kako si nam nadahnuta humanizmom i demokratskim kapacitetom, ugrožena naša Srpkinjo!

Nikk
Gost
Nikk

Uzimanje državljanstva i trajno protjerivanje a prethodno jedno 20 godina u Spužu zbog 783 krivična djela

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Tacnije nije pozeljna nidje jer je Nacional Socijalista Srpkinja = Neonacista Srpkinja. Pardon moze nazad u Bilecu.

Progres
Gost
Progres

Ugrožena Srpkinja se školovala o trošku države i vlasti koja je ,,ugnjetavala” Srbe, dobila posa na fakultetu, uhljebila čitavu familiju, preko protekcije stekla crnogorsko državljanstvo dobila stan i slobodu da se bavi politikom i upražnjava slobodno ,,proganjanu” vjeru. E baš je progonjena jer je kršila zakone i drugima uskraćivala prava, jer je čeka preko 150 tužbi za bezakonje. baš je… Više »

high
Gost
high

Nisi poželjna za ministarku jer svoju nacionalno osjećanje (na koje imaš pravo kao i svi ostali) stavljaš iznad funkcije koju obavljaš.

1972
Gost
1972

Manijakalno zastupanje velikosrpskog nacionalizma, klerosovinizma i negiranje svega crnogorskog i antifasisticke Crne Gore, kako kaze..”75 godina unazad”..zasluzuje da se Bratic Vesni zakonskim putem oduzme crnigorsko drzavljanstvo i pasos, i neka uziva plodove svoje “inteligencije” kod babe u Trebinju.

Crnogorka BP
Gost
Crnogorka BP

Od ove doticne koja je na tu poziciju dosla samo jer mrzi Crnogorce usam citala izjavu,jer ne zelim svoje vrijeme da trosim na takve osobe kao ona sto je,samo da ostavim komentar,putuj tamo odakle si dosla samo si zalutala ovde,nacionalisto

Diko pv
Gost
Diko pv

Pakuj se 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

dragan
Gost
dragan

Naravno da niste, kad ste za sebe izjavili da ste žena četnik i kad ne volite ništa što nije Srpsko. Živite u Crnoj Gori, primate platu koju vam daje država Crna Gora a sprdate se i dajete izjave jako ružne na račun Crnogoraca.Hvala Bogu što se niste dugo zadržali na poziciji ministra, kako ste radili toliko ste i bili na… Više »

ErCl
Gost
ErCl

Za zaborav…

jelena18
Gost
jelena18

Ne, nego da se vjecito pamti da ovo vise ne smije da nam se ponovi.

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Oduzeti joj drzavljanstvo i da ide u svoju domovinu.

Tp top
Gost
Tp top

Ti si najvise zlo koje je dolazilo na drzavne funkcije a sto si srpkinja niko nema nista protiv toga da si pravi i iskreni gradanin sa crnogorskim drzavljanstvom koje si dobila od ove drzave nego si najvisi negator svega crnogorskoga srm te i stid bilo apostolko

Lepa Sela
Gost
Lepa Sela

Tebe će za ministricu, duhovnog asambla Nevesinje.

Kotor🇲🇪
Gost
Kotor🇲🇪

Greote.🤣🤣🤣🤣👏👏

Dejan
Gost
Dejan

Ne da nijesi pozeljna u vladi nego nijesi pozeljna u CG-i i treba ti oduzeti pasos kazniti onog koti gaje dodijelio…

Send this to a friend