Politika

Bregu: Evropa je nepotpuna bez Zapadnog Balkana

Majlinda Bregu

Evropa je nepotpuna bez Zapadnog Balkana, a zajedno je možemo upotpuniti, poručila je sekretarka RCC-a Majlinda Bregu, nakon odluke zemalja članica EU da se otvore pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“Dobre vijesti za nas danas. Zemlje članice Evropske unije postigle su dugo očekivani politički dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, čime je potvrđeno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi. Od srca čestitam Albaniji i Sjevernoj Makedoniji koje su pokazale svoju odlučnost da uspješno realizuju program reformi i nastave ostvarivati konkretne i održive rezultate, ispunjavajući uslove za otvaranje pregovora o pristupanju”, navela je Bregu.

Kako je istakla, ovo je zaslužena nagrada za sav naporan rad, predanost i posvećenost provođenju održivih reformi na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

“Usred globalne krize izazvane pandemijom i tužnih vijesti koje čujemo u zadnje vrijeme, ova nam izmamljuje osmijeh i daje konkretnu nadu da kada svijet prevaziđe ovu opasnost koja nas je zadesila, region će imati snažnu, dodatnu motivaciju da ide dalje i bori se sa posljedicama neophodnog zatvaranja zemalja. Ne znamo koliko će ovo trajati, ali smo svi sigurni da će, kada se završi, svijet biti umnogome drugačiji. Zato učevršćena evropska perspektiva, kao i činjenica da dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ostaju suštinski elementi procesa proširenja, izgrađeni na uzajamnom povjerenju, solidarnosti, sigurnosti, jasnim kriterijima i obavezama, znači mnogo za region”, poručila je Bregu.

Napomenula je da neće biti lako.

“Ako se očekuje da će se Evropska unija suočiti sa recesijom kao rezultat ove pandemije (očekuje se ekonomska recesija od dva do 10 bodova), onda možemo predvidjeti i zabrinjavajuće velike troškove pandemije za ekonomije Zapadnog Balkana. A bojim se da će cijena biti visoka. Sva moguća pomoć koju region može dobiti je, zato, prijeko potrebna”, navela je ona.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Arena
Gost
Arena

Čestitke, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji…..uzgred, pitam se da je nekim slučajem, virus uzrokovan na Balkanu, što bi sa nama bilo?

Send this to a friend