Politika

Bregu: Regionalna integracija ne može napredovati bez evropskih integracija

Znam da je sa naše tačke gledišta nekada teško shvatiti da živimo u doba četvrte industrijske revolucije. To je, međutim, tačno i regionu su potrebni svi dostupni poticaji da bi se s njom nosio i na najbolji je mogući način iskoristio, te postigao ekonomski rast i stabilnost. Upravo je zato cilj memoranduma o razumijevanju koji je Vijeće za regionalnu saradnju potpisalo danas sa uglednim Svjetskim ekonomskim forumom da pomogne regionu da to ostvari, kroz ubrzavanje reformi u domenu konkurentnosti i inovacija, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu nakon potpisivanja memoranduma sa predsjednikom Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Borge Brendeom na marginama sastanka lidera sa Zapadnog Balkana danas u Ženevi.

“Bilateralna pitanja se prelivaju na regionalnu saradnju, a pored toga sada imamo i prelivanje negativne odluke o članstvu u Evropsku uniju. Regionalna integracija ne može napredovati bez evropske integracije. Izazovi koji su pred nama će zato biti čak i veći: jačanje regionalne saradnje u vrijeme neizvjesnosti i ispunjavanje očekivanja Berlinskog procesa u pogledu integracije regiona u Evropsku uniju. I dok Zapadni Balkan čeka na jasniju sliku proširenja Evropske unije trebamo pojačati saradnju šest ekonomija regiona. Svi mi trebamo dobro razumijeti šta se dešava sa procesima saradnje u regionu, jer će zabuna u tom pogledu izazvati dodatano prelivanje na regionalnu saradnju,” rekla je generalna sekretarka Bregu nakon sastanka lidera.

Prema njenim riječima brži ekonomski rast Zapadnog Balkana leži u stvaranju jedinstvenog tržišta ili regionalnog ekonomskog prostora kako ga mi zovemo.

“Ako prekogranična koordinacija u regionu dostigne evropski prosjek Zapadni Balkan bi na godišnoj osnovi uštedio 800 miliona eura ili oko 1 posto BDP-a regiona. Funkcionalan regionalni ekonomski prostor pomaže ekonomijama da budu mnogo konkurentnije, inovacije se brže šire na ujedinjenom tržištu, a kada se radi o Zapadnom Balkanu govorimo o tržištu od 18 miliona ljudi. Upravo je zato sklapanje partnerstva sa Svjetskim ekonomskim forumom toliko važno, to je dodatni korak ka poticanju regionalnog ekonomskog prostora,” dodala je Bregu.

U sklopu saradnje sa Svjetskim ekonomskim forumom predviđeno je iskorištavanje ekonomskog potencijala regiona i ubrzavanje ekonomskog napretka, poticanje javno-privatnog partnerstva i odgovarajućih reformi u cilju unaprijeđenja inovacijskog ekosistema i konkurentnosti regiona.

Ceremonija potpisivanja održana je na marginama sastanka lidera sa Zapadnog Balkana čiji je tema bila budućnost regiona i na kome se razgovaralo o jačanju regionalne saradnje i poticanju pomirenja.

Na sastanku su se okupili lideri iz regiona, među kojima su bili premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Boyko Borissov, premijer Hrvatske Andrej Plenković, te premijer Slovenije Marjan Šarec. Sastanku su prisustvovali i kandidat za potpredsjednika Evropske komisije Josep Borrell, specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer, ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčák, kao i visoki zvaničnici međunarodne zajednice.

Send this to a friend