Politika

Briselski diplomata: Prethodna vlada bila veliki problem usklađivanju sa EU sankcijama

Evropska unija /Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Prethodna vlada Crne Gore bila je veliki problem da se postigne stopostotno usklađivanje sa sankcijama EU protiv Rusije, poručio je neimenovani visoki evropski diplomata u Briselu, objavio je portal RTCG.

Na pitanje da li Crna Gora može očekivati neku vrstu nagrade zbog dosljednog i konstantnog praćenja vanjske politike EU, evropski zvaničnik za TVCG kaže da treba imati u vidu šta je tome i prethodilo.

“Crna Gora je usklađena 100 odsto. Treba imati u vidu, i treba da se podsjetimo kakva je polazna tačka u slučaju Crne Gore. Imali smo prethodnu vladu koja je bila veliki problem da se to postigne. U zemlji sa neospornim ruskim uticajem, to je očiglednije”, kazao je briselski zvaničnik, prenosi portal RTCG.

Ističe i da članstvo u EU,čemu teže sve zemlje regiona, podrazumijeva “izvjesnu viziju svijeta”, koja je zajednička sa zemljama članicama i institucijama.

“Ta vizija se ogleda u odlučnoj vanjskoj politici, koja između ostalog obuhvata i sankcije”, kaže evropski zvaničnik.

U tom procesu, kako je naglasio, ima onih zemalja koje su naprednije i “onih koje to nijesu”.

“Mislim da ne treba govoriti o nagradama već o konstruktivnim kritikama prema onim zemljama koje zaostaju u tom procesu, i očekujem da će to uraditi visoki predstavnik EU Borelj na sastanku u ponedjeljak”, pojašnjava briselski zvaničnik.

Ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u pondjeljak (16.maja) će učestvovati na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU, na marginama sjednice Savjeta za vanjske poslove. Na tom sastanku će se razgovarati o uticaju ruske agresije na Ukrajinu na Zapadni Balkan, i na koji način EU može pružiti pomoć za šest zemalja regiona, kako bi se ojačala njihova otpornost, ali i o njihovom usklađivanju sa EU pozicijama, odlukama i sankcijama prema Rusiji.

Zvaničnik u Briselu ističe da su zemlje Zapadnog Balkana pogođene u brojnim oblastima, počev od ekonomije, politike, bezbjednosti… On je zaključio da su sve zemlje regiona “na strani EU” i da su osudile rusku agresiju na Ukrajinu.

Crnu Goru će na sastanku u Briselu predstavljati ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, koji će se u Briselu sastati i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mario
Gost
mario

Ovaj “diplomata”evo otkri toplu vodu,a mi Crnoj Gori to znamo od pocetka rada 42 vlade i njene opstrukcije Crne Gore pristupanju u EU i svega Crnogorskog na cemu je i doprinio ovaj ” VAS NOVI PREMIJER” Abazovic,gospodine da nijeste mozda “francuz”.

Ljubo
Gost
Ljubo

Jes vama samo odgovaraju ovi što klimaju glavom gore dolje a za uzvrat im dajete tapsanje po ramenu i dozvolu da ništa svoj narod ne pitaju i da isti pljačkaju..

BMX
Gost
BMX

2034 ce nam faliti jos samo deset godina da postaneno clanica EU

Mladen
Gost
Mladen

Da, dobiće da ne kažem što zbog uskladjenosti politike spoljne sa EU. Zadnja zemlja koja je ušla u EU je Hrvatska i to je the end. Zamlaćuju ovaj narod.

Send this to a friend