Politika

Britanska ministarka: Crna Gora postigla najveći napredak na Zapadnom Balkanu

Darmanović-Morton

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo njeguju savezničke, partnerske i prijateljske odnose koji su odličan primjer saradnje u evroatlantskom prostoru i kao takvi bili najbolje potvrđeni tokom prethodnih mjeseci u kontekstu COVID-19 pandemije, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i britanske ministarke za evropsko susjedstvo i Amerike Vendi Morton.

Šef crnogorske diplomatije je izrazio zadovoljstvo izrazito sadržajnom i kvalitetnom saradnjom sa Velikom Britanijom, te zahvalio na čvrstoj i neupitnoj britanskoj podršci crnogorskim vanjskopolitičkim nastojanjima i unutrašnjim nacionalnim procesima, saopšteno je iz Ministrstva vanjskih poslova.

Dodao je da je odlična saveznička saradnja potvrđena i u danima suočavanja sa izazovima bez presedana uzrokovanim globalnom pandemijom, kada su Crna Gora i Velika Britanija nesebično i efikasno pružile potrebnu pomoć, naročito u dijelu repatrijacije građana dviju država.

Morton je pohvalila primjere odlične saradnje između dvije države u prethodnom periodu, posebno zahvalivši na pomoći prilikom povratka britanskih državljana u svoju zemlju. Osvrnuvši se na crnogorski evropski put, naglasila je da je otvaranje posljednjeg pogavlja odličan signal za politiku proširenja u cijelosti, te pozdravila učinjeni progres u pogledu vladavine prava.

„Crna Gora je postigla najveći napredak na Zapadnom Balkanu“, naglasila je Morton i dodala da se raduje nastavku zajedničkog rada u promociji vrijednosti koje dvije država dijele. Takođe, apostrofirala je britansku posvećenost Zapadnom Balkanu i budućem razvoju regiona.

U dijelu razgovora koji se odnosio na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, sagovornici su se osvrnuli na usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Darmanović je podsjetio da je u pitanju veoma liberalan akt, koji je usaglašen sa najvišim evropskim standardima i dobio potvrdu svog kvaliteta u ocjenama Venecijanske komisije.

“Sagovornici su se saglasili da je potrebno obratiti pažnju na forme hibridnog ratovanja i propagande, te da će u narednom periodu od najveće važnosti biti brzi ekonomski oporavak od posljedica globalne pandemije i da će obostrana iskustva u tom dijelu biti veoma značajna. Takođe, izrazili su uvjerenje da će odnosi između dvije države i u narednom periodu biti na liniji dosadašnjeg pozitivnog trenda partnerske saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa”, zaključuje se u saopštenju.

10

avatar
1000
6
4
0
 
10
Mi smoDjokoRistoCrnogoracN1Momo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mi smo
Gost
Mi smo

Laze, hoce da M podvali Evropi….

Risto
Gost
Risto

U cemu je to CG napredovala ? U stranim investicijama, ekonomiji, proizvodnji necega, ili … ?

Djoko
Gost
Djoko

U svemu sto tvoja omiljena zemlja nazaduje trenutno.

CrnogoracN1
Gost
CrnogoracN1

Gladni smo

Lazar
Gost
Lazar

Istovremeno kada i dva desnicarska britanska parlamentarca (MP) picu ostrascenu kolumnu punu netacnih pretpostavki u Newsweek-u, britanska ministarka daje sasvim suprotnu ocjenu. Ova ocjena ima neuporedivo vecu tezinu.

Bokelj
Gost
Bokelj

Nema ona pojma ni gdje je cg

Don_Kihot
Gost
Don_Kihot

Ti je nauci ako mos, sa svojim slengom joj pokusaj objasnit

Ratko
Gost
Ratko

Prije će biti da ti ne znaš

Momo
Gost
Momo

A miči se litijašu.

bonaca
Gost
bonaca

Hvali nas napredak ka EU oni koji su istu tu uniju napustili?!

Send this to a friend