Politika

Britanski lord kod Filipovića povodom posjete britanskih tajfuna Crnoj Gori 

Lord Hau Frederik Ričard Pen Kurzon, zamjenik predsjedavajućeg Doma lordova, gornjeg doma britanskog parlamenta i državni sekretar za odbranu, boravi u Crnoj Gori povodom posjete dva kraljevska borbena aviona Jurofajter tajfun (Eurofighter Typhoon) našoj zemlji. Avioni će biti na aerodromu “Knjaz Danilo” u Golubovcima od danas do 28. juna.

Njega je u Ministarstvu odbrane primio državni sekretar Slobodan Filipović.

Filipović je naglasio značaj posjete kraljevskih borbenih aviona Crnoj Gori, čime naša zemlja promoviše bezbjednost svog vazdušnog prostora, a Ujedinjeno Kraljevstvo potvrđuje posvećenost intenzivnim savezničkim odnosima.

“On je iskazao zadovoljstvo kvalitetnom i sadržajnom saradnjom Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva na polju odbrane, baziranoj na brojnim projektima koji doprinose uspješnoj reformi odbrambenog sektora, razvoju interoperabilnosti Vojske Crne Gore i modernizaciji kapaciteta Ministarstva odbrane”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Filipović se posebno zahvalio na saradnji na planu obrazovanja, ističući značaj podrške Ujedinjenog Kraljevstva izgradnji naših institucionalnih i nacionalnih kapaciteta za sajber odbranu.

“On je kazao da će Ministarstvo odbrane Crne Gore ostati posvećeno jačanju saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kroz definisanje novih zajedničkih projekata”, ističe se u saopštenju.

Lord Hau Frederik Kurzon je istakao da se Crna Gora dokazala kao kredibilan i pouzdan saveznik, koji nastavlja sa uspješnim reformama i aktivno doprinosi međunarodnim mirovnim misijama i operacijama.

“On je dodao da je članstvo Crne Gore u NATO važno za stabilnost Zapadnog Balkana, uz zaključak da je posjeta britanskih vazduhoplova jedan u nizu uspješnih zajedničkih projekata Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Jurofajter tajfun je manevarski, višenamjenski, dvomotorni lovački avion četvrte generacije, nastao kroz saradnju i kooperaciju Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Španije i Italije.

Send this to a friend