Politika

BS: Bez saglasnosti evropskih partnera i društvenog konsenzusa nema usvajanja tužilačkih zakona

Bošnjačka stranka (Arhivska fotografija)

Bošnjačka stranka pozdravlja odluku dijela političkih subjekata parlamentarne većine da se odloži skupštinska rasprava o zakonima o tužilaštvu, koja je bila planirana suprotno demokratskim principima, uz izostanak društvenog dijaloga i bez saglasnosti sa evropskim partnerima o tim izmjenama zakona.

“Napredak Crne Gore u poglavljima 23 i 24 direktno je povezan sa reformama u oblasti pravosuđa. U tom smislu, izglasavanje ovako važnih zakona bez poštovanja zakonskih procedura, konsenzusa društveno-političkih subjekata, bez saglasnosti struke, kao i bez podrške EK i EU, definitivno bi bio korak unazad, što je jasno i predočeno od strane zvaničnog Brisela”, navodi BS.

S obzirom da je riječ o nezavisnoj grani vlasti, smatraju da bi usvajanju kvalitetnih zakonskih rješenja u oblasti tužilaštva morala prethoditi široka javna rasprava, što veći konsenzus svih društvenih činilaca, nevladinog sektora i brojnih strukovnih udruženja.

“Naravno, uz ekspertizu Venecijanske komisije i saglasnost evropskih partnera”, navode u BS.

Bošnjačka stranka, kao učesnik tih procesa, podsjeća koliko se dugo, posvećeno, uz stalne konsultacije sa Venecijanskom komisijom i komparativnom praksom evropskih i zapadnih partnera, te uz širok politički konsenzus, radilo na postojećim zakonskim rješenjima, te da su oni tada ocijenjeni kao važan demokratski iskorak i osnaživanje institcija vladavine prava.

“Zato, apelujemo na sve političke činioce da imaju u vidu važnost tužilačke grane vlasti. U tom smislu, važno je da poštujemo preporuke naših zapadnih partnera. Izuzetno nam je drago da su naši međunarodni partneri shvatili da su političke promjene koje su se dogodile 30. avgusta demokratske, ali da mogu biti pogubne na sudsku granu vlasti ako bi išli zamišljenim tempom i smjerom koji su zamislili neki od političkih subjekata nove vlasti“, zaključuje BS.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tutinac
Gost
Tutinac

Šta god da se desi vi se iz BS više nikad nećete pitati😀

Send this to a friend