Politika

BS: Država da reaguje na prijetnje novom Srebrenicom

Bošnjačka stranka BS

Crna Gora je za kratko vrijeme prešla put od lidera evropskih integracija i primjera multietničkog sklada u društvu do toga da se danas javno prijeti novom Srebrenicom, da se napadaju novinari i ugrožavaju novinarske slobode i da se poslanici maltretiraju prilikom prelaska granice, bez adekvatne podrške i zaštite države, saopšteno je danas iz Bošnjačke stranke.

<<<Sin odbornika Opštine Tivat slavi zločinca Mladića: Mi Tivćani ulazimo na Cetinje, kao Ratko ’95. u Srebrenicu>>>

Poručuju da najnoviji primjer iz Tivta, gdje sin odbornika vladajuće većine poručuje da će Tivćani petog septembra ući na Cetinje, kao što je ratni zločinac Ratko Mladić ušao u Srebrenicu 1995. godine, morao bi biti alarm za svakog građanina Crne Gore.

“Zabrinuti smo što ovakvih i sličnih primjera u javnosti imamo prilike da čujemo skoro svakodnevno. Pitamo se da li su država Crna Gora i njene institucije, na čelu sa policijom i tužilaštvom spremne da zaustave otvorene prijetnje na sukobe i pozive na neku novu Srebrenicu? Da li i danas, 26 godina nakon genocida u Srebrenici, nakon usvojene Rezolucije o genocidu u Skupštini Crne Gore, neko danas ima savjesti da ovakvim prijetnjama uznemirava Bošnjake, ali i druge građane, koji ne žele pristati na nametnutu politiku koja se vodi izvan Crne Gore?”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora je, dodaju, članica NATO-a i buduća članica EU.

“Ovakvi izlivi mrženje i šovinizma samo će usporiti naš evropski put. Pozivamo Vladu Crne Gore, kojoj su puna usta evropskih integracija, da ovakve poruke, koje dolaze upravo od onih koji su i podržali koaliciju koja je na vlasti, da kroz redovan postupak privedu pravdi ovakve pojedince. Takođe, pozivamo relevantne međunarodne subjekte i nevladin sektor da u cilju skretanja pažnje na konstantne ispade pojedinaca i grupa prema manjinskim narodima, upute adekvatnu reakciju”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend