Politika

BS neće podržati Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola

Politički direktor Bošnjačke stranke BS Suljo Mustafić kazao je da njegova stranka neće podržati Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

“Nema te agende, koja može učiniti da derogiramo naše temeljne programske principe. U temelju našeg programa je zaštita tradicionalne porodice i nama je to mnogo važno. Mi nemamo ništa protiv da drugi politički subjekti podrže taj zakon”, naveo je Mustafić.

Smatra da eventualno neusvajanje tog Zakona ne može ugroziti evropski put Crne Gore.

“Postoji niz zemalja EU, koje nemaju takav Zakon. Ne vjerujemo da to može biti kočnica na putu ka članstvu”, kazao je Mustafić.

Komentarišući predloženi Zakon o slobodi vjeroispovjesti, Mustafić je kazao da je važeći zakon u toj oblasti anahron i zastario, te da je Crnoj Gori neophodan moderan Zakon, usaglašen sa evropskim standardima.

“Smatram da treba da se otvori rasprava u parlamentu o ovom Zakonu, da se kroz jedan širi dijalog i sa vjerskim zajednicama i sa političkim subjektima zakon unaprijedi i ukoliko postoje spornosti, da se djeluje amandmanski. Ne treba zatvarati vrata dijalogu, niti nešto apriori odbacivati”, kazao je Mustafić.

Upitan da prokomentariše poziv jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića da poslanici rimokatoličke i islamske vjeroispovjesti ne učestvuju u debati i glasanju o ovom predlogu, Mustafić je istakao da se taj zakon tiče svih u Crnoj Gori.

“To je politička poruka. Ništa novo i ništa iznenađujuće sa te adrese, ali nas neće obeshrabriti ni u jednom smislu. I kada se raspravljalo o pitanjima koja se tiču manjinskih naroda, svi poslanici su učestvovali u raspravi. Crna Gora je građanska država”, kazao je Mustafić.

Iako je rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva blokiran, Mustafić vjeruje da će, ipak, doći do dogovora.

“Mi smo optimisti. Ponovo ćemo dati konstruktivan doprinos, koliko je do nas, da opet otpočne dijalog. Dijalog je jedini put i nema alternativu”, naveo je Mustafić.

On je naglasio da ne treba robovati rokovima, niti stereotipu da se izborni zakoni ne mijenjaju u izbornoj godini.

“Mnogo važnije od rokova je obezbjeđivanje dobre atmosfere, smanjivanje tenzija u društvu i poboljšanje uslova za izbore, koje niko neće dovoditi u pitanje, već će političari nakon njih jedni drugima pružiti ruku”, rekao je Mustafić.

U Bošnjačkoj stranci nijesu zadovoljni zastupljenošću Bošnjaka u državnim organima.

“Ima prostora za napredak. Raduje nas trend rasta broja pripadnika manjinskih naroda u državnim institucijama, ali nismo u potpunosti zadovoljni. Naravo, ne treba nacionalna pripadnost da bude primarni razlog zapošljavanja, već prije svega treba voditi računa o kadrovskim referencama i kompetencijama”, rekao je Mustafić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mickelie
Gost
Mickelie

Mislim da se od homoseksualaca najviše plaše latentni homoseksualci.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ene…

Apsolut neutral
Gost
Apsolut neutral

Ko ih što pita? Ko DPS što pita? Ima da se sluša Evropa i tačka. Realno, možemo se praviti da homoseksualci ne postoje, ali oni i dalje postoje, uvijek su postojali. Okretanjem glave neće nestati. Božja je volja da postoje, bez božje volje ništa ne biva. Istu muku muče kad ih ostavi partner, kao i hetero par. Materijalnu i emotivnu… Više »

Crni
Gost
Crni

Glasaces Suljo, glasaces

Rozaj
Gost
Rozaj

Bravo Suljaga !!!

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo

Psssss
Gost
Psssss

Kako tako Suljo, zar nije u biti tvoje borbe dati prava manjinama, ne razumijem.

Janica
Gost
Janica

A kako nećete, to vam je obaveza za članstvo u EU, to morate. Kako ono Dule reče da neće da odloži donošenje zakona o otimanju crkava, jer je to u planu vlade, pa i ovaj zakon je u planu vlade, kako ovaj ne može a otimački može.

Prc CG
Gost
Prc CG

Oćeš suljo i to ćeš pitati sto treba jo, inače dobijate mogu i to ekspresno.
Mnogo ste uzeli suljo da ne date saglasnost,MNOGO!!!!!

Catania
Gost
Catania

Aferim Suljo konacno jedna prava odluka

Send this to a friend