Politika

BS: Vlada ni jednim svojim gestom nije pokazala da vidi manjine kao partnere

Ervin Ibrahimović

Glavni odbor Bošnjačke stranke održao je sjednicu u Rožajama, na kojoj je donešena odluka o sprovođenju izbora za organe BS-a na lokalnom nivou, saopšteno je iz te političke partije.

Kako je saopšteno izbori će se sprovesti u svim Opštinskim odborima Bošnjačke stranke.

Takođe, Glavni odbor Bošnjačke stranke je donio odluku i o sprovođenju izbora u Forumu mladih i Forumu žena na svim nivoima.

Na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji.

“Priča o rekonstrukciji Vlade potvrdila je ozbiljnu političku krizu unutar vladajuće većine. Bošnjačka stranka, kao ozbiljan politički subjekt koji se zalaže za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru je uvijek otvorena za razgovore, kako bi se našao model izlaska iz političke krize i na taj način nastavio evropski put Crne Gore. Manje brojni narodi u Crnoj Gori, koji čine četvrtinu našeg društva, ne smiju biti izopšteni iz bilo kojeg društvenog i političkog procesa, što je nažalost do sada obilježilo rad nove većine”, piše u saopštenju.

Takođe, dodaje se, ono što bi ova Vlada morala da shvati jeste to da kakav će biti odnos Vlade prema manje brojnim narodima, odrediće i tempo reformi i uspješnosti evropskog puta Crne Gore.

“Aktuelna Vlada ni jednim svojim gestom nije pokazala da vidi manje brojne narode u Crnoj Gori kao partnere. Za samo godinu položaj bošnjačkog naroda je drastično promijenjen, u negativnom kontekstu. Politika Vlade nije donijela ne samo ekonomsku stabilnost, već je dovela i do porasta osjećaja nesigurnosti, posebno predstavnika bošnjačkog naroda, odnosno ugrožavanja međeutničkog i međuvjerskog sklada. Bošnjaci iz svih partija su bili prvi na spisku kada je trebalo očistiti državnu upravu. To je diskriminatorski pristup”, poručili su iz te partije.

U saopštenju se dodaje, da će Bošnjačka stranka, kao legitimni predstavnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori i kao stranka čija je misija zaštita prava i interesa bošnjačkog naroda, uvijek insistirati na tome da se važni procesi u državi ne mogu sprovoditi bez konsultacija s manje brojnim narodima i biće na braniku protiv svih oblika nacionalne, vjerske i druge isključivosti.

 

Send this to a friend