Politika

Budućnost Crne Gore počiva u međuvjerskom skladu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatom ef. Fejzićem i naglasio da budućnost Crne Gore počiva u međuvjerskom skladu, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Konstatujuči pomiriteljsko djelovanje Islamske zajednice u izazovnim vremenima, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim društveno-političkim prilikama.

Govoreći o problemima sa kojima se suočava Islamska zajednica, Bečić se osvrnuo na nedavno izglasanu Rezolucuju PSSE, koja je podržala usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i izrazio uvjerenje da će ovim rješenjem biti stvorena neophodna kohezija u crnogorskom društvu.

U tom kontekstu, predsjednik Skupštine je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Odbor direktora CEDIS, na inicijativu direktora Elektroprivrede i direktora CEDIS-a, nakon više decenija, džamija u Pljevljima biti vraćena Islamskoj zajednici.

Bečić je naglasio da je izmjenama Poslovnika Skupštine Crne Gore jedno potpredsjedničko mjesto namijenjeno pripadnicima manjinskih naroda, što predstavlja punu spremnost i otvorenost za saradnju i baštinjenje odnosa sa pripadnicima manjinskih zajednica “jer sreću našeg društva možemo jedino graditi na univerzalnim vrijednostima koje garantuju slobodu i jednakost za sve”.

Konstatovano je da manjine predstavljaju neophodan segment u izgradnji građanskog društva koje ima za cilj dostizanje evropskih vrijednosti.

Sastanak je bio prilika da reis Fejzić iskaže zahvalnost na čestitkama upućenim povodom Ramazanskog bajrama, uz uvjerenje da će afirmacijom manjinskih zajednica, zajednički doprinijeti izgradnji multivjerskog i multietničkog sklada.

Današnjim povodom, reis Fejzić je pozdravio uvodno slovo predsjednika Skupštine u Godišnjaku Islamske zajednice u Crnoj Gori „Elif“, koji je posvećen 115. godini od Ustavnog priznanja islama u Crnoj Gori.

Send this to a friend