Politika

Čađenović: Vakuum usljed ukidanja SDT-a bio bi katastrofa

Saša Čađenović

Specijalni tužilac Saša Čađenović smatra da bi prestankom mandata svim specijalnim tužiocima, usljed ukidanja SDT-a, mogao nastati vakuum, u kojem Crna Gora ne bi imala nadležnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala.

>>>Knežević natjerao parlamentarnu većinu da ukine SDT>>>>

Komentarišući inicijativu za izmjenu tužilačkih zakona, prema kojim bi se ukinuo SDT, a formiralo Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Čađenović je u Jutarnjem programu TVCG rekao da bi bilo kakav prekid u radu tužilaca bio katastrofalan potez.

“Nijesam imao prilike da vidim taj predlog zakona, ali medijske najave koje govore o tome da će prestati mandat svim specijalnim tužiocima meni ukazuje da bi eventualno u tom nekom procesu mogao nastati vakuum, gdje nećemo imati nadležnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Bilo kakav prekid u radu tužilaca ili policije, u čijoj je nadležnosti borba protiv organizovanog kriminala, po mom sudu bio bi katastrofalan potez”, rekao je Čađenović.

Podsjeća da organizovani kriminal koristi svaki momenat da završi svoj posao.

“Kontinuitet u radu se mora ostvariti. Nijesam gledao predlog zakona, ali najgora varijanta bi bila da se napravi diskontinuitet, odnosno prekid u radu, gdje bi stala suđenja, postupci koji su u fazi istrage, rad na predmetima, realizvoanje akcije koje bi spriječile djelovanje kriminalnih organizacija”, rekao je on.

Čađenović je saopštio da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo više od 60 optužnica protiv više desetina ili stotina osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Glavna poluga kojom se treba boriti protiv organizovanog kriminala je, kaže on, uskraćivanje novčanih sredstava koje oni koriste za svoje djelovanje, finansijske istrage, oduzimanje imovine…

Govoreći o nedavnoj akciji sprovedenoj na teritoriji Crne Gore, Čađenović podsjeća da je tim povodom spriječeno više likvidacija – da se dvije osobe liše života u Tivtu, a jedno u Podgorici.

“Nekoliko dana ranije spriječena je likvidacija jedne osobe u Podgorici uz upotrebu eksploziva velike moći, a nakon toga trebalo je da bude likvidirana još jedna osoba u Baru”, rekao je Čađenović.

Kazao je da u SDT-u postoji više od 60 optužnica protiv lica koja su okrivljena za krivična djela organizovanog kriminala.

“Ima više kriminalnih organizacija, podignuto je više od 60 optužnica, protiv više desetina ili stotina lica zbog stvaranja kriminalne organizacije”, kazao je on.

Nedavne akcije u kojima su zaplijenjeni narkotici dobar su rad tužilaštva i policije, smatra Čađenović, navodeći da rezultati ne mogu izmaći kad se dobro radi.

Navodi da je sprečavanje izvršavanja krivičnog djelaprotiv života i tijela prioritet.

“Glavna poluga kojom se treba boriti protiv organizovanog kriminala uskraćivanje novčanih sredstava koje oni koriste za svoje djelovanje, te finansijske istrage, oduzimanje imovine”, naveo je on.

Govoreći o saradnji policije i tužilaštva, Čađenović je rekao da je ona veoma dobra, što pokazuje nekoliko akcije koje su sprovedene, a odnose se na suzbijanje trgovine narkoticima i sprečavanja lišenja života više osoba u Tivtu, Baru i Podgorici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Klubaš
Gost
Klubaš

A konsultacije i rasprava o zakonu na nivou države i konsultacije sa EU?

Zara
Gost
Zara

Kakva crna Vlada kad mogu kriminalci i teroristi da ih ucjenjuju da nebi zavrsili u Spuz, moraju da ukidaju Tuzilastvo, a bezbjednost Drzave da vode oni koji su protiv iste, a rade za drugu drzavu.

Bane
Gost
Bane

Tako je to kad se izgube izbori

Pg live
Gost
Pg live

Ne ukidanje ali svakako smjene jednih te istih u ljudi u SDT to je demokratija,tuzioca ima i cistih i mladih i starijih, iskustvo i mladost daje rezultate i treba dat sansu nekome,tuzioc mora da trpi kritike nadredjenih i da radi posao a ne da se sprda s narodom i uci ga luk da sadi.

Plan "A"
Gost
Plan "A"

Pipun sa 5 godina robije zbog pokušaja terorizma uređuje tužilaštvo? Unikatno.

Mila
Gost
Mila

Samo kod nas teroristi uredjuju drzavu ukidaju i spajaju razne organe kroje kapu kako njima odgovara cisti revansizam a ovamo pricaju mi radit mi privredit. A ono se samo rastura prevrce i smjenjuje blagos blogos do kad li ce ovako

Mutna voda
Gost
Mutna voda

Biće tebi vakum u spuz….

Ebabil
Gost
Ebabil

Ocigledno da nema zakona nazalost pravednog pa slobodno sve ukinuti …

Baraka
Gost
Baraka

Tako vam i treba, ma i nama s vana, kada pipuna niste strpali u zatvor. Knezevic, Mandic, Medojevic i advokati mafije i neprijatelja drzave Vuksic i Leposavic uredjuju drzavu. E lijepo ce je urediti

Riki
Gost
Riki

Pa pa paaaaaa hahahah

Nagual
Gost
Nagual

Specijalni tužilac ćaska u jutarnjem programu.. hahahahahaha

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Hahaha, katastrofa je bila i sa njim, ne može biti veća bez njega.

Lola
Gost
Lola

Ima li ijedna drzava na svijet da teroristi ukudaju tuzilastvo ? Pitam za druga?

Send this to a friend