Politika

Camaj: Albanci pregovaraju o zajedničkom nastupu

Nikola Camaj (Foto: UL-info)

Predsjednik Demokratskog saveza Albanaca (DSA) Nikola Camaj saopštio je da albanski politički subjekti pregovaraju o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima. On je za Dan rekao da albanske stranke ne razmišljaju o odlaganju parlamentarnih izbora, što traži dio opozicije, a ne vjeruje ni da će biti neke izborne reforme.

Camaj je istakao da albanske stranke pregovaraju jer imaju dobro iskustvo sa lokalnih izbora, a uvjeren je da je to dobitna kombinacija.

“Albanske stranke već pregovaraju o mogućnosti zajedničkog izlaska na predstojeće izbore i već postoje dobri signali da će to biti realizovano. Pregovore je inicirao Albanskim forum, na čijem čelu sam ja, za ovu godinu. Poučeni iskustvom sa lokalnih izbora, i ne samo tim, sigurni smo da bi samo zajednička lista predstavljala dobitnu kombinaciju za Albance”, rekao je Camaj.

On smatra da politički subjekti, kako kome odgovara u datom trenutku, stalno prave opstrukciju pokušaja da se realzuju izborne reforme.

“O odlaganju izbora ne razmišljamo, pošto se nadamo da će se i novonastala situacija ubrzo stabilizovati. Dogovor o izbornoj reformi ne očekujem, jer svako malo, kako kome odgovara, neko pravi opstrukciju”, rekao je Camaj.

Upitan kako komentariše to što je vladajuća većina u parlamentu odbacila zahtjev albanskih stranaka da im se garantuju četiri mandata u Skupštini Crne Gore, on je podsjetio da su i vladajuće i opozicione stranke odbacile takav zahtjev.

“Nije samo vlast odbacila naše zahtjeve. Tu su jedinstveni, kada smo mi u pitanju”, naveo je Camaj.

Albanski politički subjekti tražili su krajem prošle godine da se u izborni zakon uvrsti norma po kojoj bi taj korupus imao pravo na četiri garantovana mandata u parlamentu, ali taj zahtjev na sjed nicama odbora u Skupštini Crne Gore nije prihvaćen.

Postizborni sporazum sa savezom „Albanci odlučno“ (Forca, Demokratska unija Albanaca i Albanska alternativa) obavezao je Demokratsku partiju socijalista da albanskim partnerima, osim ustupanja ministarskog mjesta u resoru za ljudska i manjinska prava, ispuni i još 13 zahtjeva.

Dogovoreno je da Tuzi postanu opština, kao i izmjena izbornih zakona kako bi Albanci dobili zagarantovane poslaničke mandate, te slobodna upotreba nacionalnih simbola i očuvanje kulturnog nasljeđa.

Od preostalih zahtjeva najvažniji su oni kojima se traži zaštita prirodnih bogatstava ulcinjske Solane i Valdanosa.

Albanci zahtijevaju da se građanima vrate oduzeti maslinjaci na Valdanosu, da se ta uvala isključi iz zone morskog dobra i da se tu zabrani bilo kakva gradnja.

Očekuju i proglašenje Solane zaštićenim područjem, na kojem neće moći da se grade stambeni i smještajni objekti.

Možemo do tri mandata

Po Camajevom mišljenju, ako albanski politički subjekti izađu na izbore zajedno, mogu da osvoje tri mandata.

“Smatram da zajedničkom listom možemo doći do tri mandata, što je solidno u odnosu na sadašnji jedan mandat, iako nam po brojnosti pripadaju četiri mandata. Ne očekujem dogovor o izbornoj reformi, jer se svako malo, kako kome u tom trenutku odgovara, pravi opstrukcija”, rekao je Camaj

14

avatar
1000
10
4
0
 
11
Tuškicikoticka-drackHydraH20Sukuruć
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tuški
Gost
Tuški

Ovaj dobro pali vatru

Hydra
Gost
Hydra

Ajde ti i tvoji nacionalisti,zabijte se u neku rupu i ne izlazite vise,da vas ne gledamo.

Sukuruć
Gost
Sukuruć

O Nika gubiš kontrolu nad ovim Nacionalistima,neka Država dobro otvori oči sa kim sarađuje jer je ovaj spreman za siću da je proda,upamet braco Crnogorci

Sukuruć
Gost
Sukuruć

Piroman stari

Tuzz
Gost
Tuzz

E kukala nam majka Muslimani da se ovaj pita u budućnosti,a ja sam svedok bio đe igraju Albanija Italija i on sa svojim najbližim navija za Italiju,prekriveni Albanac,a veliki nacionalista žalosno za Albanski narod Islamske vjeroispovjeti

H20
Gost
H20

Preskocio si terapiju izgleda.

PODSJETNIK
Gost
PODSJETNIK

Žalosno je da je sada u građanskoj državi bitnija izjava nacionalizma od postojećeg problema globalnog Svijeta a nama jedine nam zemlje Crne Gore i naroda u njoj..
Zar nije bit ije pitanje takozvanom gospodinć Camaju zašto nema te ujedinjenosti i prepoznavanja vaše nacije u humanosti i donacijama ili to ipak nije vaša primarna Država pa za to nije bitno…

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

a za albaniju odmah pomoc, odmah posjeta, svaki dan trka u drac, pihhhhhhhhhhhh na tebe i tebi slicnim cama i kama

Catania
Gost
Catania

Koga sad to interesuje?Sjedi doma i gledaj Tv.

Jasarko
Gost
Jasarko

Objedinjavanje oko nacionalnih stranaka je prevazidjena politika. Ako ista u glavu narod ima glasace gradjanske stranke. Svaka koalicija zasnovana na nacionalnom principu nista nije bolja od DF nazadna politika dje ti subjekti vezani za druge centre moci a ne za CG. U pamet se narode. Ovi sto okupljaju narond po nacionalnom principu dobijaju dobre pare za te projekte sa strane.

zora
Gost
zora

Jasarko,
svaka ti je namjesto!
I nacionalizam po bilo kojoj liniji je bolest !!!

Zabranit sve partije koje u svojim imenima nose Imena i simbole stranih država…
jer toga niđe na bijelome svijetu nema !!!

milance
Gost
milance

Nisu vezane za druge centre moci nego za svoj licni interes i taj interes

Lipovo
Gost
Lipovo

Ujedinio ih je DPS na štetu većinskog naroda u CG.

Brat
Gost
Brat

Naravno, kao i uvijek, … Što je za poštovanje,…
Za razliku od pravoslavnih,… „ Ne daj Bože da se Srbi slože”.

Send this to a friend