Politika

Čanak: Nova vlast prodaje crnogorski interes ruskom kupcu

Nenad Čanak

Dobar dio sadašnje vlasti u Crnoj Gori vidim kao preprodavce crnogorskog nacionalnog interesa ruskom kupcu uz djelove političkog establišmenta u Srbiji kao posrednike u toj trgovini, kaže predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak za Pobjedu. Ističe da glavna obaveza svakog crnogorskog patriote, bio on Crnogorac, Srbin, Bošnjak, Albanac, Hrvat ili bilo koje druge nacionalnosti, jeste da se ogradi od ekstremizma i da očuva multinacionalni i evropski karakter Crne Gore

Napisali ste na Tviteru, povodom situacije u Crnoj Gori, „…Ko ne sluša pesmu slušaće oluju. Ko gazi crvenu zastavu, gledaće zelenu“. Taj status je mnogo šerovan. Kakav će biti rasplet krize u Crnoj Gori?

ČANAK: Rasplet krize zavisi od ukupne zrelosti crnogorskog društva i njegovih demokratskih kapaciteta. Dobra slika ukorijenjene demokratije data mirnom smjenom vlasti prošle godine, brzo je izblijedjela pred provalom revanšizma i „revolucionarnog” osvetništva, potpuno neprimjerenog civilizovanim metodima smjene vlasti. Zloupotrebe, uzajamne prozivke i prebacivanja, kao i brojni primjeri neodgovornog odnosa prema državi poput neusvajanja budžeta, sve to svedoči o nesnalaženju veoma tankih pobjednika prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

I sve to, na kraju, uvodi pravila ponašanja neprimjerena demokratskom društvu, koja će se u ishodištu obiti o glavu upravo njihovim današnjim promoterima. Jer, ne zaboravite, jednom uveden princip, nikada se ne iscrpljuje u prvom postignutom cilju. Od Miloševićevih uličnih smjena vlasti, njegovog smjenjivanja uličnom odbranom izborne pobjede DOS, pa do “litija” i nadalje.

Da zaključim, nesumnjivo je da će oni vrlo teško zadržati vlast, ali se sada postavlja pitanje da li će je oni i zloduh kojeg su pustili iz boce mirno predati? I, sa druge strane, postavlja se pitanje ukupnog stepena zagađenja unutrašnjih odnosa u Crnoj Gori do kojeg su doveli u ovom periodu. A cijenu ovakvih događaja, na kraju, uvijek plaćaju svi građani. U tom svjetlu glavna obaveza svakog crnogorskog patriote, bio on Crnogorac, Srbin, Bošnjak, Albanac, Hrvat ili bilo koje druge nacionalnosti, jeste da se ogradi od ekstremizma i da očuva multinacionalni i evropski karakter Crne Gore.

Premijer Zdravko Krivokapić smijenioje ministra pravde Vladimira Leposavića, ali ministar kaže da ne može da podnese ostavku. Što takvo ponašanje ministra govori o premijeru?

ČANAK: Ne bih se ja zadržavao samo na premijeru, nego bih i premijera i ministra i kompletnu Vladu stavio pod lupu dosljednosti i principijelnosti koje očigledno manjka. Još su svježe scene velikog „zajedništva” u pohodu na „oslobađanje” Crne Gore, a već se čitava nova vlast utopila u uzajamne svađe i klijentelizme. I to svađe ne oko brzine sprovođenja programa za koji su se navodno svi zalagali, nego oko vlasti, moći i naravno shodno tome novca. Mislim da i dobar dio onih koji su glasali za tu političku opciju sada to više ne bi učinio i da je to glavni razlog zašto se pokušava pribjeći etno političkom inženjeringu oličenom u predlo ženim izmjenama koje se tiču državljanstva Crne Gore i shodo tome prava glasa.

Posljednje proteste u Crnoj Gori izazvalaje uredba o državljanstvu koju Vlada namjerava da donese. Ako bude usvojena ona će promijeniti sastav stanovništva i biračkog tijela: naprimjer ako imate nekretninu u Crnoj Gori moći ćete da glasate na izborima. Da li je taj prijedlog napravljen pod pritiskom Srbije?

ČANAK: Ne znam da li je pod pritiskom Srbije, ali vodeći se starom latinskom izrekom „Qui bono“ (ko profitira), ja u tome vidim ruski uticaj. Ukidanje Crne Gore kao evropske države i članice NATO-a otvara vrata ruskom izlazu na Sredozemlje što je veliki i davnašnji ruski geopolitički interes. U tom svjetlu, dobar dio sadašnje izvršne vlasti u Crnoj Gori vidim kao preprodavce crnogorskog nacionalnog interesa ruskom kupcu. Uz djelove političkog establišmenta u Srbiji kao posrednike u toj trgovini.

SPC je imala veliku ulogu u promjeni vlasti 30. avgusta. Da li je uticaj crkve na srpski blok jači ili slabiji nakon smrti mitropolita Amfilohija najavljeno je potpisivanje temeljnog ugovora Vlade sa SPC? Što čeka novog mitropolita, da li će se više baviti crkvenim ili političkim pitanjima?

ČANAK: Amfilohije Radović je bio značajna politička figura u Crnoj Gori i ko god ga naslijedi na poziciji mitropolita crnogorsko-primorskog neće imati takav uticaj. Novi mitropolit bi trebalo, po mom dubo kom uvjerenju, da se manje bavi politikom a više duhovnim pitanjima nego što je to činio Amfilohije Radović. Ali bojim se da će i na to u određenoj mjeri uticati ruski faktor.

U parlamentu Srbije nema opozicije, da li predviđate nove izbore i može li se napraviti savez kao nekadašnji DOS koji bi pobijedio SNS?

ČANAK: U ovom trenutku nema šanse da se napravi nekakva grupacija poput DOS-a iz jednostavnog razloga što „bojkotaška” opozicija one koji su izašli na prošle izbore smatra za saradnike Vučića. A sa druge strane, upravo je taj bojkot i omogućio Vučiću dvotrećinsku većinu u Skupštini Srbije, odnosno neupitnu vlast da po želji mijenja Ustav. Na ovom mjestu čak ne bih da ulazim u to da bojkotaška opozicija izvorno nema drugačiji stav po pitanju priznanja Kosova, nezavisnosti Crne Gore i suočavanja sa prošlošću od aktuelne vlasti, gdje su u pojedinim elementima stavovi tog dijela opozicije još i znatno rigidniji. Pa sjetite se Boška Obradovića koji spominje srpsku Boku?!

Vučić može još dugo da vlada

“Rascjep u opoziciji toliko je velik da ovog trenutka izgleda nepremostiv. Dok se ne pojavi neka drugačija opcija, koja bi dala šansu i građanskoj opciji u Srbiji i suštinskom prevazilaženju antagonizama u regionu Vučić ima šansu da, ako suzbije ambicije i pohlepe u SNS-u, vlada još dosta dugo”, ocjenjuje on.

“Nesumnjivo je da će oni vrlo teško zadržati vlast, ali se sada postavlja pitanje da li će je oni i zloduh kojeg su pustili iz boce mirno predati? I, sa druge strane, postavlja se pitanje ukupnog stepena zagađenja unutrašnjih odnosa u Crnoj Gori do kojeg su doveli u ovom periodu. A cijenu ovakvih događaja, na kraju, uvijek plaćaju svi građani”, kaže Čanak

Ozbiljna situacija

“O ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo i krhkosti svjetskog mira najbolje svjedoči uzbuđenje oko pokreta ruskih trupa na ukrajinskoj granici jer je potpuno jasno da jedan nepromišljeni potez može da sunovrati čitavu Evropu i svijet u izuzetno duboku krizu. A u svemu tome, veliku razliku čini odgovor na pitanje da li je Crna Gora članica NATO-a ili baza za rusku flotu. I zato se toliko ulaže u uništenje šanse da samostalna i nezavisna Crna Gora istinski bude gospodar svoje sudbine”, zaključuje Čanak.

13

avatar
1000
13
0
0
 
13
Rade007Prof.PetarPjerPosmatrac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade007
Gost
Rade007

Doktorčina!!

Prof.
Gost
Prof.

U pravu ste

Petar
Gost
Petar

Slusajte vi njega pa cete daleko dogurati.

Pjer
Gost
Pjer

Pa predhodna je prodala pola drzave rusima
Djesi bio toda
Cuvaru Crne Gore

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Zasto Canak nije nikad bio uspesan politicar.. Zanimljivo pitanje

Eto tako
Gost
Eto tako

Čanak, nisi u toku mi smo prodati Kinezima odavno 😂

Hogar
Gost
Hogar

👍 Čanak je institucija.

Rašo
Gost
Rašo

Sredite vi vaše dvorište, pa onda gledajte naše. Sredićemo mi to i bez vas.

Emanon
Gost
Emanon

Javio se dozivotni “predsjednik” Vojvodine. Niko ovde, bas niko, nece prodati CG bilo kome, prestanite da pricate gluposti.

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Bravo gospodine Čanak. Vi uvijek znate šta onaj kome se obraćate želi da čuje. Logika, pošto je istina ponekad sakrivena, vas ne obavezuje.

Bisevo
Gost
Bisevo

U centar hvala g.Canak

libra
Gost
libra

Bravo,gospodine Čanak..Svaka na mjestu..🇲🇪♾🇲🇪

Bitlje
Gost
Bitlje

Vazda ti hvala gospodine Čanku!

Send this to a friend