Politika

CdM imao uvid u dokument EU: Crna Gora nije blokirana, nastavlja sa reformama, izazova je još puno

Neformalni dokument EU o stanju u oblasti vladavine prava (non paper, poglavlja 23 i 24), čija će finanlna verzija biti usvojena sjutra, ne pokazuje da je Crna Gora blokirana u procesu evropskih integracija kako to pokušavaju predstaviti određeni mediji, NVO i predstavnici političkih partija.

Nesporno je da EU traži nastavak reformskih procesa, ali nije sve tako crno. CdM je imao uvid u radnu verziju dokumenta u kojem se ni u jednoj riječi ne navodi da je Crna Gora blokirana.

U dokumentu koji označava progres Crne Gore za prvih devet mjeseci ove godine kada je riječ o dva najkompleksija poglavlja u pregovaračkom procesu, navodi se da je  Crna Gora je nastavila da implementitra akcione planove za poglavlja 23 i 24, ali i druga strateška dokumenta kada je riječ o vladavini prava, ali i usvojila nova.

Crna Gora se uhvatila u koštac sa brojnim izazovima, naročito u kritičnim oblastima kao što je sloboda medija, borba protiv korupcije i trgovina ljudima. Radilo se na usklađivanju pravnih normi sa EU, jačanju institucija. Pred Crnom Gorom je, naravno, još dosta izazova, navodi se u ovom dokumentu.

Kada je riječ o poglavlju 23, u dokumentu se navodi da Crna Gora radi na novom zakonskom okviru koada su u pitanju mediji, uključujući  i novi zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG. Takođe, u dokumentu u koji je CdM imao uvid, navodi se da su otvorene su nove kriminalističke istrage, kao i da privremeno oduzeta imovina stečena kriminalom.

Važno je da Crna Gora ne nazaduje i ne poništava ranije sprovedene pravosudne reforme, te da nastavlja sa daljom borbom protiv korupcije, istovremeno osiguravajući istinsku nezavisnost svih nadležnih institucija, uključujući Agenciju za borbu protiv korupcije.

EU opominje da je Crnoj Gori  potreban kredibilan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor na nedavne optužbe o političkoj korupciji i nelegalnom finansiranju političkih stranaka.

U dijelu koji se odnosi na poglavlje 24, u dokumentu u koji je CdM imao uvid, navodi se da Crna Gora povećala učešće u međunarodnoj policijskoj saradnji, što je rezultiralo uspješnom operacijom protiv crnogorskih kriminalnih grupa, kako u u zemlji, tako i u inostranstvu. Zaplijenjena je velika količina droge i uhapšeni visokorangirani članovi kriminalnih grupa.

Raonić: EU nije pijaca gdje se dobijaju stvari ispod tezge

Podsjetimo, Centar za građansko obrazovanje saopštio je danas da Radni dokument EK o stanju u poglavljima 23 i 24 potvrđuje njihove navode da Crna Gora u ovim oblastima stagnira, a u nekim dijelovima bilježi i regresiju.

Direktorka CGO Daliborka Uljarević tvrdi da je Evropska komisija u tom dokumentu ukazala na stanje u pravosuđu, medijima i borbi protiv korupcije – na sukob interesa pojedinih članova Sudskog savjeta, treći mandat predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, reizbor predsjednika sudova koji su već imali dva mandata, dodjelu stanova po povlašćenim uslovima, selektivnost pristupa ASK.

No, tako ne misli predsjednik  Građanske Alijanse Boris Raonić, koji je na Tviteru kritikovao istup direktorke CGO.

“Trka za eksluzivom i komentarisanjem nezvaničnih dokumenata, donosi kratkoročnu korist. Proces se nalazi u osjetljivoj fazi, pa taj čin pravi štetu, raste nepovjerenje i slabi EU imidž, koja mora ostati uzor. EU nije pijaca gdje se dobijaju stvari ispod tezge”, napisao je Raonić.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neobaviješteni
Gost
Neobaviješteni

Kome da se ovo osobe (spodobe) nize u komentarima jave za sendvic sa parizerom? Mislim da li vi stvarno vjerujete u ovo sto kucate?

BOT Bubašvaba
Gost
BOT Bubašvaba

I mi smo za: Zacanka, ines23, oliver14, Kosta, goran1978, Helena88, miona, HanaPG, Djurdjica, Mona99, Planinka, marta, KnjazMilos, Votka88, kamiondzija78, Igor88, InesBD, Prepelica, DonjiKokoti, Cipsy, Koviljka tomic, Stefo12, Vitinka, Iskra95, Kinez, Enesa, Svetlana_TV, Marelica, Tommy_h, ZarkoGolubic, Zigman, Silvana, Novinarka, CiciMici, Kaktus, KOCOBO, Leart, Komita, Sara, Bar_pamti, Simba, JunaK, KotorankA,
Kleopatra, Boka, Petra, Gordan, StevanPG…

Boka
Gost
Boka

Cuveni su ovi strucnjaci iz NVO sektora, svaka izgovorena rijec im ima debelu pozadinu koja ide u prilog ljudima za koje rade.

StevanPG
Gost
StevanPG

Standardna prica ovih iz NVO koji su opoziciono naklonjeni.

Cipsy
Gost
Cipsy

Ovo samo mogu kod nas da pojedini prije vremena zarad licne koristi komentarisu sta njima odgovara.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Odje kako koja NVO prica sta njoj odgovara i samo vrte istu pricu u krug.

Tetrijeb
Gost
Tetrijeb

Nista ne moze preko noći, bitno je da CG polako ispunjava sve zahtjeve

DragoNK
Gost
DragoNK

Crna Gora je jedna od zemalja koja je itekako napredovala tako da se njen trud kad tad mora isplatiti

cistacica
Gost
cistacica

Napredak je svakako evidentan, tako da ne treba da ga zanemarujemo, nasa drzava je mnogo toga postigla zadnjih godina

pub111
Gost
pub111

Vazno je da CG ne posustaje, da radi na strukturnim reformama i kad tad ce doci do pridruzivanja EU.

Komita
Gost
Komita

To sto je makedonija zablokirana zbog afere sa bokijem 13 nema veze sa nama,ko je rekao to da nas nece primat ?

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Evropska unija nije odbila niti ce odbiti sada vec ,,sjevernu” makedoniju koja je cak i ime promijenila da bi im se dodvorila ,a ne nas

Stefo12
Gost
Stefo12

Naravni da nismo blokirani,pa nismo mi srbija

Pjer
Gost
Pjer

Ne treba nas niko da blokira
Mi sami sebe blokiramo najbolje
U svemu smo daleko ili predaleko od EU standarda

Lool
Gost
Lool

Sve ste uradili samo niste ubedili svet da niste Srbi

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

CDM imao uvid u Dnevne novine i Pobjedu

Meho
Gost
Meho

Lijepo je receno, sa DPS o ovakvim nacinom valsti uci cemo u EU kad i Bjelorusija …

Jeomir
Gost
Jeomir

Vazno je da bi nas DF uveo..ali tamo ko da vise od 20 eura.

Roro
Gost
Roro

A mi smo u blokadi 30god…Zamišljam kako neki dpseovac viri u notes nekog predstavnika EU,i svojim očima vida da piše”nema blokade’…

Promaja
Gost
Promaja

Bla bla bla bla… Ne zna se ko je gori vlast ili opozicija lazi lazi i samo lazi… U svakom slucaju obicni gradjani ispastaju

Pa pa
Gost
Pa pa

Ne nije blokirana. Lepo je to kad gubitnik sam sebe bodri.

Lopata
Gost
Lopata

Vi u Šumskoj nemate svojih portala?

nikola nikolic
Gost
nikola nikolic

Na ovom statusu je Turska preko 20 godina , pa pronadjite i ta dokumenta

Prc CG
Gost
Prc CG

Hahahahahahahahahahahahahahaha koja komedija od ovog cdm-a,imali uvid u dokument EU ,e Boze mi sačuvaj svijest od ovakvih naslova,je li ovo realno???????

Jarac
Gost
Jarac

Sto je to izazov ?

Окле
Gost
Окле

О документу су јуче расправљали амбасадори земаља чланица Европске уније, и у њему ЕУ посебно проблематизује стање у судству и тужилаштву Црне Горе, гдје се наводи да трећи мандат предсједнице Врховног суда Весне Меденице.

Haris
Gost
Haris

Drugi mandat je.

Окле
Gost
Окле

Лоше бројиш Харисе мој.

Meho
Gost
Meho

NE nego ce biti treci. Drugi je upravo istice.

Svjefol
Gost
Svjefol

laganje je legitimno ako je povoljno po grantovski biznis. Uljarevicka i Calovicka vise para obrnu, na godisnjem nivou, nego veliki broj preduzeca. A porez se ne placa, ne daj boze…. I tac ih ne smijes jer ce te o jadu zabavit pljuvsnjem, u svim njima dostupnim medijima…

Rolex
Gost
Rolex

Da to je tacno da nije blokirana,ali izdat je zuti karton,a dva zuta znaci izbacen.Prvo Medenica treci put izabrana protivustavno,drugo VDT izbor/korupcija,trece besplatni stanovi i krediti dati od strane vlade smatra se u EU korupcija drzavnog aparata.E kada ovaj minimum srede u svojoj kuci mogu izaci ispred EK,a do tada ulazak u EU je misaona imenica,eto toliko!

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Samo optimistično i do kraja! Glave gore narode! ✊🇲🇪🇪🇺

Noksicanin
Gost
Noksicanin

Uljarevicka ovo saopstenje mora da ti je pisao ambasador Orav.

Slavko
Gost
Slavko

Evropa nije luda da primi zemlju korupcije, sverca, kriminala i plata od 200 eura. Zivi bili pa vidjeli, hvala DPSU.

Dule
Gost
Dule

A dje jesi lud, Medenicu biraju bezbroj puta koja prodaje plac kontraverznom biznismenu. Samo kod nas i u Africi, u Juznoj Americi isto ali tamo imaju m… da izadju na ulicu. Zelim evropsku pravnu crnu goru, ovolika drzava sa ovakvim bogastvom zivjeli bi stvarno kao u monako da nema lopova koji bi svajcarsku doveli do bankrota. Nidje vise sluzbenih kola… Više »

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Dule prijatelju meni je jedan prijatelj reko da se u vladu Crne Gore voze novi merncedesi. Mislim da je u pravu.

ahah
Gost
ahah

evropa ti je sva puna korupcije sverca kriminala, samo su plate vece.

Pencilin
Gost
Pencilin

Slavko, dobro si, je li?

Mirko
Gost
Mirko

Hahahaha koliko ste uzeli para za ovu vijest ili jednostavno zelite da se supnete ili su narucili tekst

Pencilin
Gost
Pencilin

@mirko
Nevjerovatan komentar, besmislen i tendeciozan istovremeno.

Stara Varoš
Gost
Stara Varoš

Imam mnogo primjedbi na rad državnih organa, no ne čini mi se korektnim skoro slaviti neke primjedbe koje stižu iz EU.

Glava
Gost
Glava

Ju hu

Send this to a friend