Politika

CeMI: Zloupotreba državnih resursa za obračun sa političkim konkurentima u predizbornom periodu opasna i zabrinjavajuća pojava

Foto: CEMI

Zloupotreba državnih resursa, institucija i javnih ovlašćenja, sa pozicija moći, a za obračun sa političkim konkurentima u predizbornom periodu, je opasna i zabrinjavajuća pojava sa kojom se Crna Gora već dugo suočava, ali koja je u ovom izbornom ciklusu dobila svoj najdirektniji izražaj, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Oni su kazali da, u sistemu slabih i nerazvijenih institucija, koje nijesu oslobođene političkog uticaja, „javnost ostaje uznemirena i zabrinuta uslijed optužbi koje stižu sa najviših državnih pozicija, prevashodno od strane Premijera ka lideru PES-a“.

„Aktivnosti kao što je sazivanje vanredne sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost tokom izborne kampanje unose nemir među građane, koji ostaju bez potpunih informacija, oslanjajući se samo na medijske izveštaje. Pozivamo nosioce najviših državnih funkcija da se suzdrže ovakvih oblika ponašanja i da ne zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja u političke svrhe“, kaže se u reagovanju CeMI-ja, prenosi PR centar.

Umjesto toga, kako smatraju u CeMI-ju, trebalo bi omogućiti nadležnim institucijama da na odgovoran način istraže sve iznesene optužbe, sa obje strane, te da obezbjede tačne i blagovremene informacije javnosti.

„Na taj način će građani biti u mogućnosti da donesu informisane odluke o budućim političkim liderima i kreatorima sistema u Crnoj Gori“, zaključili su iz CeMI-ja.

Send this to a friend