Politika Publicista o najavi Amfilohija da će na skup u Nikišiću donijeti i mošti Svetog Vasilija

Cerović: Ko kome otima i zašto

Rajko Cerović

Blizu je okončanje velike državne i nacionalne drame Srbije i Crne Gore, kazao je za Pobjedu publicista Rajko Cerović, u vezi sa pitanjem crnogorskog državnog subjektiviteta, odnosno elementarnog prava države Crne Gore da bude nepodijeljeni vlasnik najvažnijeg dijela sopstvene kulturne baštine.

“Sve ostalo je demagogija i još jedan grčeviti pokušaj beogradske velikosrpske čaršije da zadrži svoju gramzivu ruku na crnogorskom vratu. Ili, možda, novi pokušaj trajnog ozakonjenja takozvane “podgoričke skupštine” i zločina u vezi sa njom iz 1918. godine”, istakao je on.

Da bi se spriječila Crna Gora da uvede u sopstvenu pravnu praksu jedan odavno vapijuće potreban evropski zakon o slobodi vjeroispovijesti, naglašava, angažovana je ogromna destruktivna energija, počev od poslovično neobaviještenih i hiper naivnih Crnogoraca, do najmračnijih kleronacionalističkih krugova Srbije i Crne Gore, ili debelo kriminalizovanog šljama svake vrste.

“Važno je sve istorijske i druge istine okrenuti naopačke, pa zatim na pogrešnoj premisi zavapiti za navodnom svjetskom pravdom? I sve još predstaviti kao objavljivanje rata jednoj crkvi koja dobro zna da odavno sjedi na tuđem nepravo uzetom tronu, i još se ponosi “skiptrom krvavijem” iz 1918. godine”, kategoričan je Cerović.

<<<Amfilohije: Donijećemo mošti Svetog Vasilija Ostroškog na sabor u Nikšiću<<<

Komentarišući najavu Amfilohija Radovića da će na skup u Nikišiću donijeti i mošti Svetog Vasilija on ocjenjuje da su banalizovali sveca.

“I kud će sad sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog? Banalizovali su ga, kao što se dobro sjećamo, po Hercegovini, onda kad je trebalo dobro podjarakati krvoproliće u Bosni i Hercegovini, stvoriti što više Srebrenica i drugih nesrpskih stratišta, što više i za što dalja vremena obrukati Srbiju, odnosno poniziti sveca koji ne počiva u Ostroškoj ćeliji za nečiju vulgarnu političku upotrebu”, kategoričan je on.

Upozorava da će skup u Nikšiću biti samo još jedan zloslutni miting.

“Dobro znamo kakvu su nam sreću donijeli mitinzi, posebno organizovani i podjarivani od Srpske pravoslavne crkve. Prethodili su onom našem, prije svega neukom i naivnom glavinjanju za Slobodanom Miloševićem, koji je, uz našu nesebičnu pomoć, u krvi razvalio onu divnu zajedničku zemlju koja je sobom predstavljala idealan model Evropske unije kakvu danas priželjkujemo”, podsjetio je Cerović.

Objašnjava da ne traži Crna Gora Prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ništa posebno, već da, kao što su crkve i manastiri u Srbiji vlasništvo države Srbije i crnogorski u Crnoj Gori budu vlasništvo države Crne Gore.

“I to ne svi, nego samo oni koje je Crna Gora gradila prije 1918. godine. Dosad smo mislili da je Cetinjski manastir naš, jer je to sjedište naših vjekovnih vladara. Ako Cetinjski manastir nije naš, onda Crne Gore zaista nema. Ko, zaista, hoće da Crne Gore nema neka požuri na zakazani nikšićki miting”, zaključio je Cerović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sogo M
Gost
Sogo M

Suvise je star da bi neko posao za njim !

Nikad 1918
Gost
Nikad 1918

Cuj ovoga Bisera i domoljubca…! Pa kaze ko kome otima ahaaaaa e tugo anti drzavna…! Otimaju oni sto su ukinuli slavno ime ZETE Nemanjica Cnojevica,Balsica…nauci istoriju jado. Zecka eparhija je postojala od 1219 pa sve do 1496 znasli to kvazi negatoru nase drzavnosti.Da bi volio ovu zemlju moras znat istoriju njenu a ne tu tvoju od 2006

eto
Gost
eto

Čista desetka!

veki
Gost
veki

nećeš moj komentar, ,demokrato,, ne paše ti ,a

murko
Gost
murko

Srbi nikada nisu ziveli u CG. Ovo malo posrbica je iz peroda devedestih. Crna Gora je oduvek imala svoju autokefalnu crkvu, koja nikave veze nije imala sa Srbima i Srbijom. Medjutim, neki crnogorski vladari su pominjali Srbe,a guru istorije Stara Podgorica kaze da se pri tom misli na veru, ne na narod. O kojoj se veri radi, kada je vera… Više »

mrkela
Gost
mrkela

Svaka čast legendo vazda si stojao na braniku Crne Gore .

LSCG
Gost
LSCG

Dje si bio 1991 !!!

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Ove likove da pokupiš na gomilu dobio bi najbolji crtani film.

Danko
Gost
Danko

Tekst je vrhunski samo mi jedna stvar nije jasna:”…Slobodanom Miloševićem, koji je, uz našu nesebičnu pomoć, u krvi razvalio onu divnu zajedničku zemlju koja je sobom predstavljala idealan model Evropske unije kakvu danas priželjkujemo”. Slobodan u krvi razvalio jeste ali ta divna zajednicka zemlja je morala da se razvali sa Slobodanom ili bez! To bi trebalo da je jasno ovako… Više »

Brza isidora
Gost
Brza isidora

A ko je ovo?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Нико и ништа.

Neviđeno
Gost
Neviđeno

Šetaju sveca umjesto da kleknu pred njegove mošti. Kakav nesojluk.

Adnan
Gost
Adnan

Tako je Rajko, Crna Gora treba da dokaže šta je njena imovina od osnivanja države 2006. godine.

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

2006 NIJE OSNOVANA CRNA GORA vec MONTENEGRO. Toliko o tom dukljanskom patriotizmu

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Ista ekipa od 89 te danas nas uci samo na razlicitim stranama. DA SU STO ZNALI NE BI UPROPASTILI SVE STO DOTAKNU

Petko Petkovic
Gost
Petko Petkovic

Svaka čast gospodine Ceroviću!

Komita
Gost
Komita

Svaka cast rajko ko zna nesto zna da iznosis istinu!!!!

Mladen
Gost
Mladen

Titov pionir sta moze drugo da govori nego da bogohuli. Ovaj misli da je 1945 godina u Crnoj Gori. Sramota civilizacijska da ovako ljudi pricaju o sopstvenoj Crkvi. Te priče komunističke sto Djukanovic priča velikosrpska agresija,infrastruktura što su fašisti prvi počeli da pričaju a onda preuzeli komunisti,to više ne prolazi. Pobjedjujemo. Sa odlaskom Djukanovica odlazite i vi svi bogoborci,lopovi,lažovi i… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Mladene nije to naša crkva. Srpska crkva se u Crnoj Gori pojavljuje 1922-e a Mitropolija Crnogorsko-primorska je nastala 1931-e. Ali kako ti sve znaš, lijepo bi bilo da namotvoriš oči i da nas prosvijetliš nekim zvaničnim dokumentom da to nije tako.

Krap ti,krap on
Gost
Krap ti,krap on

Stara Podgorica je stručnjak za crkveno pravo!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, Vladika Vasilije Petrović koji je hirotonisan u Beogradu 1750.god. od strane Pećkog patrijarha Atanasija II, za sebe kaže da je arhijerej srpske crkve. Počni da čitaš Petroviće.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha, Oprem opet pišeš gluposti. U to vrijeme srpstvo je sinonim za pravoslavlje. Da nije tako zašto bi se zvala “Crnogorska autokefalna crkva”? Da je bila srpska tako bi se zvala. Ali pope i ti primjećuješ da je toliko dokumenata o crnogorskoj crkvi ljudima na uvid, da su tvoji trzaji sve slabiji.

Mladen
Gost
Mladen

Nije tvoja Crkva? Tvoj problem. Vecina pravoslavnog naroda smatra da jeste ovo njegova Crkva. Slava Bogu! A da ti iznosim dokaze. Dokazi su svetinje koje imamo i Svete Mošti Svetitelja i narodno pamćenje.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Mladene, naravno da nije moja. U mojoj Crnogorskoj Autokefalnoj Crkvi se krstio moj đed i svi koji su sa njim pošli na Bojnu njivu kod Mojkovca, dok su tvoji bježali u Grčku. A te svetinje koje “imate” a u koje ste se usekali 1921-e, moraćete brzo da ispraznite.

Mladen
Gost
Mladen

Vidji tvoj djed je bio srbin samo ti ti toga nisi svjesan. Neko te je pogresno učio a vidi se da ima tenzije i nervoze u tvojim rečenicama. Crkve i manastiri ostaju tu dje su kao i narod i svi mi. To je volja vecine a ti vidi dje ces.

Ime moje
Gost
Ime moje

Gavrilo Rajic srpski patrijarh, izabran u manastiru Moraca 1648 za patrijarha spc,pa ti vidi kad se pojavljuje Srpska crkva.

Anonimous
Gost
Anonimous

Svi smo mi bili Titovi pioniri, antifašisti koji nikoga nijesu mrzjeli. Koji su čista obraza. A ti to očigledno ne želiš, niti ti je obraz važniji od mržnje. Gospodin Milo nije moj politički izbor, ali da se moj antifašistički glas ne izgubi glasaću baš njega, jer imam djecu. Za njihovu budućnost, jer tvoji su mračna inkvizicijska prošlost prebojavanja i svrstavanja…

POJK
Gost
POJK

Anonimusu jeste da je tesko odabrati, ali nemoj kad padnu maske da se kajes.

Mladene
Gost
Mladene

Ako je to naša crnogorska crkva zašto se upravlja njom iz Beograda. Crna Gora je nezavisna država i treba da ima svoju crkvu.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

МЦП управља свим манастирима који су под њеном управом. Из Београда никакве наредбе не стижу јер није то војска ни политика. Мислим да су и многи манастири на КиМ под МЦП, а то ће ти Младене појаснит неко ко се боље разумије.

Mladen
Gost
Mladen

Crkvama i manastirima na KiM upravlja Eparhija Raško prizrenska a ne MCP. Nas mitropolit i svi mi pravi istinski crnogorci ne mozemo da zaboravimo svetinje na KiM i jednog dana cemo svi tamo i da se vratimo tako nam Gospod pomagao.

Mladen
Gost
Mladen

A što ste zapeli toliko je li crnogorska crkva. A da jeste i crnogorska i srpska i svih nacija. Mislim da vecina vas koji ne prestajete da pricate o tome, instirate kako se njome upravlja iz Beograda, sjutra i da bude nezavisna u nju ne bi usli kao i danas sto ne idete. Tako da se ne mojte vi sjekirati… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ponesto je mozda i u pravu ali isijava negativnu energiju !!!

mačor
Gost
mačor

Bojkot vašara u Nikšiću,CG je zemlja u Evropi,kakve plemenske skupštine i vijeća,to pripada srednjem vijeku.

Nikola
Gost
Nikola

Kad mogu neka jašu..U Makedoniju su to lako rijesili…

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Idemoooo,od ranog jutra Cerovic,Hodzic…do kraja dana ocekujemo i onog bosanskog grka da se javi,masina radi punom parom😄😄😄

FATIC
Gost
FATIC

DOSLI 1918 SILOM OKUPIRALI DRZAVU CRKVE SAD KAZU DA CE BRANIT TO JE. SPC I SRPSKA IMPERIJALNA POLITIKA
ZAVRSI CE KAO U HRVATSKOJ NA KOSOVU…

POJK
Gost
POJK

Takvi kao sto si ti su osigurali svojim potomcima rezervnu državu u slučaju haosa pa mogu da talasaju među normalnim ljudima. Ipak se sjetite riječi Marka Miljanova Popovića da je čojstvo čuvati druge od sebe. No daleko je čojstvo.

Djavo ga ponio
Gost
Djavo ga ponio

Pojk, ne postapaj se Crnogorcima no vidji ima li koga iz Surdulice.

POJK
Gost
POJK

Djavo ga ponio kod tebe je sve crno bijelo, ali postoji i 50 nijansi sive. A sto se Surdulice tice vjerovatno i tamo ima ljudi, a ja se samo na ljude pozivam a ne na nacije jer ni u kuci ti isu svi isti. Citaj malo Orvela, Marka Miljanova i Njegosa a ne samo da gledas bbc ako i njega… Više »

POJK
Gost
POJK

Djavo ga ponio koji si ti kompleksas kad svuda vidis Surdulicu, Pirot i mrznu ti Srbiju. Ja samo prezirem neljude.

Logika
Gost
Logika

Ovo je bilo jasno i neznavene 89.te pa smo videli epilog. Bojim se da jedni ništa nijesu naučili iz proslosti, a drugima to dgovara i dalje da bi opstali.

Send this to a friend