Politika

Cetinje je adut Crne Gore

Cetinje kao grad kulture, izvanrednog nasljeđa i neobičnog duha, može biti adut Crne Gore u promovisanju turističke ponude koja se oslanja na istoriju i tradiciju ovih prostora, ocijenjeno je u toku susreta gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana i ambasadora Francuske u Crnoj Gori Kristijana Timonijea, saopšteno je iz Prijestonice.

Kako su saopštili, Kašćelan i Timonije razgovarali o mogućnostima za nastavak i unapređenje tradicionalno dobre saradnje, posebno kroz angažman Francuskog kulturnog centra.

Iz Prijestonice ističu da je Kašćelan upoznao sagovornika o mogućnostima za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta, potencijalnim biznis zonama, te o perspektivi Cetinja u turističkom i kulturnom smislu.

Ukazao je na to da je Cetinje dobro saobraćajno povezano sa ostatkom države, da teritorijom obuhvata dva nacionalna parka, te da je do izbijanja pandemije koronavirusa bilježilo godišnji rast broja turista od 10 do 12 odsto.

„Nastojimo atraktivnom ponudom i programima da zadržimo turiste da ostanu što duže na Cetinju, da to ne bude, kao do sada, svega par sati“, naveo je Kašćelan.

On je rekao da su mali hoteli, organizovani po principu „noćenje s doručkom“ najprimjereniji potrebama savremenog turiste, te da se u koncept razvoja grada odlično uklapaju i manji proizvodni pogoni, koji bi se bavili uvozom, sastavljanjem, izvozom i distrubucijom robe na domaće i strano tržište.

„Grad sa ovakvim duhom je adut za svaku zemlju“, ocijenio je ambasador Timonije, navodeći da Cetinje posjeduje izvanredno nasljeđe koje predstavlja njegovo veliko bogatstvo.

On je kazao da ta posebnost Cetinja može biti veoma interesantna u turističkom smislu, naročito za francuske turiste koji su zainteresovani za nasljeđe, tradiciju i istoriju.

Dodatno navode da je  Timotije predložio Kašćelanu da Cetinje uspostavi saradnju sa Udruženjem gradova umjetnosti i istorije, koje veoma blisko sarađuje sa Savjetom Evrope.

„Ovo udruženje već je prisutno u Sjevernoj Makedoniji, u Bitolju i Velesu, a potrudiću se da dođu i na Cetinje“, kazao je Timotije, čiju ponudu je prihvatio Kašćelan, ponudivši gostoprimstvo delegaciji udruženja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zoran
Gost
zoran

Koja su to radna mjesta.sto DPS zaposljava u opatinu

zoran
Gost
zoran

Opstinu

Send this to a friend