Politika

CGO: Više od polovine članova Vlade nije dalo saglasnost za pristup bankarskim računima

Nova crnogorska Vlada

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje da više od polovine članova Vlade nije dalo saglasnost za pristup bankarskim računima u okviru predatih imovinskih kartona, a na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) nije dostupan ni imovinski karton potpredsjednika Vlade Dritana Abazović. Ovo nije očekivana praksa niti promjena koju je obećavana tokom predizborne kampanje od strane nove vladajuće većine, saopšteno je iz CGO-a.

“Činjenica je da Zakon o sprječavanju korupcije propisuje da javni funkcioner može radi provjere podataka iz izvještaja dati saglasnost ASK-u za pristup podacima na računima bankarskih i drugih finansijskih institucija u skladu sa zakonom kojim se uređuje bankarsko poslovanje. To znači da niko od sedam članova Vlade koji tu saglasnost nijesu dali nije prekršio zakon”, dodaju u saopštenju.

Međutim, dodaoju, ovo isto tako znači da oni članovi Vlade koji su iskoristili mogućnost da uskrate saglasnost za pristup računu ulaze u kontradikciju sa proklamovanim principom transparetnosti rada Vlade.

“Na taj način imamo kontinuitet lose prakse prethodnih vlasti, koja je često i s pravom kritikovana od strane nekadašnjih opozicionara. Stoga, CGO predlaže da se hitno pristupi izmjenama Zakona o sprječavanju korupcije u dijelu uslova za izbor članova Savjeta ASK-a kako bi se ovo tijelo ojačalo i imalo široko povjerenje, na što smo i ranije ukazivali, ali i u dijelu propisivanja obavezne a ne opcione saglasnosti podacima sa bankovnih računa jer se ovakvim pristupom obesmišljava kontrolna funkcija ASK-a. Iz razloga efektivne transparentosti i javnog interesa, uvid u bankarske račune treba učiniti obaveznim za sve javne funkcionere uz obezbijeđenje zaštite ovih podataka u skladu sa međunarodnim standardima kako ne bi bili zloupotrijebljeni”, pojašnjavaju u CGO.

Na političkoj ravni, dodaoju, ovo je i pokazatelj koliko su javni funkcioneri spremni da svoje zalaganje za transparentnosti primjene na ličnom primjeru a tu, na žalost, ni bivša ni sadašnja Vlada nije pokazala dovoljnu posvećenost.

“CGO ukazuje i na činjenicu da veliki broj poslanika, kako nove parlamentarne većine tako i opozicije, nijesu podnijeli imovinske kartone u zakonskom roku, odnosno 30 dana od dana stupanja na funkciju a što iz nepoznatog razloga ne kontroliše niti shodno reaguje ASK”, pojašnjavaju u saopštenju.

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
CommentatorŽeljoMa nekasasapgLaki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Commentator
Gost
Commentator

Baš me čudi…

Željo
Gost
Željo

Ovo nije moja vlada niti ce ikad biti

Ma neka
Gost
Ma neka

Ništa to ne čudi. Ako bi dozvolili viđelo bi se koliko su bili “napaćeni” i “proganjani” od starog režima. “Oslobodioci” punanija džepova!!! Ali, litijaši su toliko opijeni da o tome i ne razmišljaju – bitno je samo urvati Crnu Goru!!!

sasapg
Gost
sasapg

Koliko se god slagli da je prethodna vlast bila bahata i losa, ovom promjenom izgleda ne dobijamo nista pozitivno. Masovne smjene kadra u drzavnim preduzecima je ocekivano i to ne racunam nekim revansizmom. Kada su nekome puna usta demokraticnosti borbom protiv mafije, otvorenosti drustva i postenjem, minimum sto su mogli da urade je da dozvole uvid u bankarske kartone. Ugrozenost… Više »

Laki
Gost
Laki

Što to krijete,skromni,skrušeni crkvenjaci?

Sefika
Gost
Sefika

Pik pantersi

Send this to a friend