Politika

Ćinćur: Ovo nije PES koji su građani glasali, ali evropski put mora biti iznad partijskih interesa

Radinka Ćinćur

Nezavisna poslanica Radinka Ćinćur kazala je, za TV E, da je izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije pokazao da su činioci vlasti “pokazali da baš ne baštine dovoljno konstruktivnost u postizanju dogovora”.

“A što se tiče odluke Demokrata da sačekaju, mi zaista pozdravljamo tu odluku, jer mislim da ti putevi evropski koji nas čekaju moraju biti iznad naših partikularnih partijskih interesa. Pa dobra je i ta odluka premijera ili vlade da sačekaju sa rekonstrukcijom dok se malo racionalno o svemu ne razmisli, dok prođe neko vrijeme o ispunjenju onih privremenih mjerila, takozvani IBAR. Mislim da ide u prilog tome da oni pokušavaju da riješe sve ono što je moguće riješiti”, kaže ona i dodaje da svi ovi “udarci” sigurno ne djeluju dobro.

“Ali evo ja hoću da vjerujem da će se iz svih tih udaraca koje trpi Vlada, možda i parlament povremeno, jer sve se to odražava i na parlament, izaći što bolje, što uspješnije da prosto imamo svi jedan cilj, a to je pristup Evropskoj uniji što prije ispunjenje svih uslova koje Evropa od nas očekuje”, kaže ona.

Govoreći o sukobu unutar PES-a, Ćinćur kaže da do mimoilaženja nije došlo jer je došlo do razlaza kada je posrijedi strateški put Crne Gore.

“Ja u tome ne vidim istinu. Jer zaista ne želim da sve objašnjavamo tim starim nekim pričama – jedni su za Crnu Goru, drugi su protiv Crne Gore. Svi smo za Crnu Goru. Ja prosto želim da svi građani koji žive u Crnoj Gori, vole je. Ja sam sigurna da je to tako i da ćemo svi zajedno birati neki najbolji put za Crnu Goru. A na to nas obavezuju negdje i ankete građana koje pokazuju da 80% građana želi ulazak u Evropsku uniju i to što skoriji ulazak u Evropsku uniju. Na to moramo odgovoriti, a to nećemo postići ako nastavimo i dalje da se svađamo, umjesto da konstruktivno razgovaramo i rješavamo probleme”, kaže ona i dodaje da sada fokus treba da bude dogovo i ispunjavanje evropskih zadataka.

Razlog razlaza u PES-u, bile su, kaže, neke druge stvari.

“Mi smo se tada usprotivili prosto jednoj volji vrha stranke da pri formiranju vlade na neki način, po nama, iznevjeri ono što je obećavala stranka u predizbornoj kampanji. I prije svega smo se uplašili da bi to ugrozilo Evropski put Crne Gore. Naime, teško da bi došlo do imenovanja u pravosuđu sa nekom većinom od 41 ili 42 poslanika. Proto nije smo imali pravo da pristanemo na to. I tada je bilo jasno da postoje razlike u konceptima kako doći do Vlade i do nekog daljeg puta u politici. Očigledno je, nismo mi bile same u tome. Neki od tih ljudi su tada bili bliski nama, oni koji su napustili Pes jasno su pokazali da se ne slažu sa tom politikom, a neki od njih su se priklonili većini. Meni je žao što su oni iznevjerili svoje principe na taj način”, smatra Ćinćur.

Kako kaže, aktuelni PES 2nije onaj koji su građani glasali na izborima2.

“Mislim da nije to više onaj PES za koji smo se borili. I baš zbog toga smo mi izašli. Jer onog trenutka kad vidite da nije to ono što ste obećavali građanima, onda nemate pravo, ako ne vjerujete sami u to, da ostanete. Bar ja tako razmišljam”, smatra poslanica.

Upitana da li je PES za koji su se borili oni koji su otišli proevropski I prozapadni PES, kaže:

“Da, upravo sve to što ste rekli. Sigurna sam da svi mi koji smo trenutno izašli iz PES-a isto tako baštinimo evropske ideje i sigurna sam da ćemo pronaći strategiju u ostvarenju tih ideja.”

Kaže i da će o podršci rekonstruisanoj vladi odlučiti kada vide personalna rješenja.

“Svjesni ste da mi nismo podržali ovu vladu zato što prosto se nismo slagali sa nekim personalnim rješenjima. Mislim da ćemo sačekati isto tako personalna rješenja i u sljedećoj vladi i onda ćemo odlučiti da li ćemo ju podržati”, kazala je ona.

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Pomorac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pomorac
Gost
Pomorac

Odakle sad Radinka iskoci?
Kao da da komsinicams kafu pije pa malo “bistre” politiku.

Send this to a friend