Politika

Čirgić: Nema nove vlade dok se ne oporavi gazda Amfilohije

Čirgić

Vesna Šofranac

Ubijeđen sam da vođe velikosrpskoga pokreta nekoliko godina po referendumu iz 2006. ni u snu nijesu mogle zamisliti poželjniju sliku crnogorske društvene i političke scene od ove današnje: ključna državnička mjesta crtaju se u manastiru, zakoni se prilagođavaju po mjeri kriminalnih potreba jedne neregistrovane crkvene organizacije, prijeti se gašenjem medija, promoviše se fašizam, manipuliše se tradicijom, negira se slobodarska i antifašistička prošlost, a sve se to reklamira u uslužnim, nekad davno suverenističkim, Vijestima, kaže u intervjuu Vikend novinama dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, prof. dr Adnan Čirgić, opisujući današnju političku i društvenu scenu u Crnoj Gori.

Čirgić ističe da je na izborima 30. avgusta izvisio procrnogorski građanski blok, a da će tek „izvisiti oni koji su to sami odabrali zavedeni glasači GP URA”.

“Abazović nije previdio da su njegovi postizborni partneri u dosadašnjem političkom djelovanju osvjedočeni kao protivnici postojanja građanske Crne Gore, što se najbolje viđelo u njegovu nedavnome intervjuu Vijestima, nije on previdio svoju ulogu u stvaranju ,srpskoga sveta’. Ali je previdio da u tome ,svetu’ za Dritana Abazovića neće biti mjesta”, poručuje Čirgić.

Glavna poruka nove vlasti bila je da nema revanšizma. Međutim, prvo što su uradili bio je napad na ljude koji iznose svoje lične stavove o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, kao i pojedine medije. I Vi ste bili prozvani od strane jednog portala koji je u funkciji promocije srpskih interesa u Crnoj Gori.

ČIRGIĆ: Ubijeđen sam da revanšizma nove vlasti neće biti.

Neće?

ČIRGIĆ: Da objasnim na kakav revanšizam mislim. Dosadašnja crnogorska vlast, to joj niko ne može osporiti, dovela je Crnu Goru do obnove državnoga suvereniteta, pokušala je oblikovati kao građansko društvo, uvela je u NATO, dovela je do praga EU i sl. Toj vlasti niko ne može osporiti ni „zasluge” što je tolerisala antidržavni politički rad, što je dopuštila uplitanje religijskih vođa u politički život, prije svega vođa SPC u Crnoj Gori, što je njivila trule institucije poput CANU, koja jednako žali za odlazećom vlašću kao što žali za urušavanjem građanske Crne Gore itd.

Kad bi se nova vlast htjela revanširati procrnogorskome bloku, to bi značilo da će ne samo tolerisati postojanje Crnogoraca, no da će šakom i kapom sipati u budžet procrnogorskih asocijacija kao što je odlazeća vlast sipala velikosrpskim udruženjima, da će nova vlast dozvoliti da se nekažnjeno prepišu kilometri kvadratnih metara državne zemlje u vlasništvo CPC kao što je prethodna dozvolila da se to uradi u korist SPC, da će nova vlast tolerisati da CANU postane crnogorska kao što je prethodna vlast tolerisala što je činjenjem i nečinjenjem bila anticrnogorska, da će nova vlast finansirati Fakultet za crnogorski jezik i književnost kao što je stara vlast finansirala Studijski program za srpski jezik i južnoslovenske književnosti. I tako dalje. Takvoga revanšizma, naravno, neće biti.

Od ekspertske vlade očigledno nema ništa. Kako Vama izgleda postizborna kombinatorika? Ko je pravi gazda u novoj izvršnoj vlasti, ko će izvisiti?

ČIRGIĆ: Ko se sjeća kako su se prije koju godinu odvijale stvari u Budvi, ne treba mu mnogo da se došeti kakva će biti postizborna kombinatorika na državnome nivou. Sačekajmo da se Amfilohije oporavi od korone, pa ćemo se lako prišetiti ko je gazda. Do tada ne zaboravimo đe je pobjednik ovih parlamentarnih izbora slavio svoju pobjedu. Na izborima je izvisio procrnogorski građanski blok. Nakon izbora izvisiće oni koji su to sami odabrali zavedeni glasači GP URA.

Budući premijer je izjavio da je najbolji stav kralja Nikole, koji je govorio da postoje „dva kralja koji žive u dvije srpske države”, da 80 odsto srpskog naroda živi na ovim prostorima…

ČIRGIĆ: Kamo sreće da se novi mandatar umjesto politikom bavio pčelarstvom. U pčelarstvu bi kudikamo lakše mogao baratati maticama. A i manja bi bila učinjena šteta. S pozivom na sumnjive citate kralja Nikole, on zapravo pokazuje da mu treba vjerovati.

Kad je već zacrtana Crna Gora kao država, neka i ta država postoji ali ne kao crnogorska, još manje kao građanska, ona može postojati kao jedna od dvije srpske „kraljevine”. Kad već postoji kao država, neka ima i predšednika i premijera i predšednika parlamenta, ali neka joj se nacionalna politika kreira u Cetinjskome manastiru spram potreba „srpskoga sveta” eufemistički preimenovane i nešto smanjene Velike Srbije. To ne vidi samo onaj koji neće da vidi.

Abazović je od najomiljenijeg mladog lidera u Srbiji koji je „srušio Đukanovića” postao ponovo „albanski četnik”, „Šiptar”. Izgleda da mu to nimalo ne smeta…

ČIRGIĆ: Vođen patološkim pobudama prema aktuelnome predšedniku Đukanoviću, a nesumnjivo i koječim drugim, Dritan je zanemario činjenicu da je i na ovim parlamentarnim izborima većina građana pokazala da stoji iza ideje građanske, multikulturne i sekularne Crne Gore. Umjesto da pomogne afirmaciju takve Crne Gore, Dritan je odabrao ulogu najznačajnije karike u stvaranju zacrtanoga „srpskog sveta”.

Umjesto da vlast formira s onima koji su iskreno i neukaljano doprinosili stvaranju građanskoga društva, a neće biti da u procrnogorskome bloku nema takvih, on je svjesno pružio ruku deklarisanim četničkim vojvodama i afirmatorima terorizma i genocida.

Dritan nije previdio da su njegovi postizborni partneri u dosadašnjem političkom djelovanju osvjedočeni kao protivnici postojanja građanske Crne Gore, što se najbolje viđelo u njegovu nedavnome intervjuu Vijestima, nije on previdio svoju ulogu u stvaranju „srpskoga sveta”. Ali je previdio da u tome „svetu” za Dritana Abazovića neće biti mjesta.

Izbori su završeni, režim je „srušen”, a kampanja iz Srbije ne prestaje. Tema je popis stanovništa koji, prema projekcijama srpskih vlasti, koje to i ne kriju, treba da pokaže da su Srbi većina u Crnoj Gori. Da li je popis novi referendum?

ČIRGIĆ: Sad kad su nas ubijedili da je Đukanović diktator, iako je džentlmenski predao vlast postizbornoj koaliciji jedva skrpljenoj od teško izbrojivih političkih subjekata s nespojivim političkim programima, ostaje još da dobar dio građana Crne Gore ubijede da su Srbi. Kako su i ovi izbori pokazali da im u tu svrhu para neće faliti, na djelu su kako je to slikovito rekao predsednik Crnogorskoga PEN-a Milenko Perović kupovni Crnogorci.

Popis će sigurno imati značaj novoga referenduma. Ali ne treba zaboraviti da kupovni Crnogorci nikad nijesu mogli uticati na dugoročnu sudbinu Crne Gore! Nijesu to mogli ni polovinom XIX vijeka, kad se odanost državi mjerila bagažom žita skadarskoga vezira, ni 1918, kad je u krvi anektirana Crna Gora, nijesu to mogli ni početkom devedesetih, kad se krvavo raspadala Jugoslavija.

Vidjeli smo da se na društvenim mrežama organizuje potpisivanje Apela EU i SAD da podrže odlaganje popisa u CG dok se ne stvore uslovi za normalno izjašnjavanje bez pritiska…

ČIRGIĆ: I sam sam potpisao taj apel vjerujući da u ovim društveno-političkim uslovima popis stanovništva ne bi dao validne rezultate. Ako se budući premijer, i prije no je sio u premijersku fotelju, zalaže da Crna Gora bude srpska zemlja, ako glavni politički faktor u državi postaje Srpska crkva čiji čelni čovjek Crnogorce naziva kopiladima, volovima, Crnu Goru fildžan državom, muslimane ljudima lažne vjere, ako se svi takvi postupci relativizuju u novorežimskom glasilu Vijestima, a ne nailaze na osudu Ure kao političkoga pokreta koji je dobio podršku suverenističkih glasača, onda je jasno da rezultati toga popisa neće biti odraz stvarnoga stanja i to u onome domenu koji je ključni za popis u Crnoj Gori.

Kako kao neko je posvećen obrazovanju mladih ljudi gledate na dešavanja u Baru, kada je javnost bila u prilici da vidi djecu koja kleče, klanjaju, leže na podu barske crkve, ljube krst, ruku i odoru popova?

ČIRGIĆ: To je pokazatelj da je u Crnoj Gori đavo odnio šalu. To je pokazatelj nemoći odlazeće vlasti i rezultat nebrojenih besmislenih obrazovnih reformi u kojima se nikad nijesu reformisale glave prosvjetnih radnika. To je pokazatelj nerada onih institucija koje su zadužene za nadzor i provjeru kvaliteta obrazovanja.

Nikad više formalno obrazovanih građana i nikad više agresivnoga neznanja nije barjačilo Crnom Gorom. To je pokazatelj i uzalud potrošenih silnih miliona koji su potonjih dvadesetak godina utrošeni u Crnoj Gori posredstvom civilnoga sektora koji se navodno borio za uzdizanje građanske svijesti i promociju civilizacijskih vrijednosti savremenoga svijeta.

Rezultat je…

ČIRGIĆ: Rezultat je učiteljica koja vodi đecu da liježu po crkovnome podu jedno uz drugo usred nezapamćene epidemije smrtonosnoga virusa. Rezultat je jednako tako i onaj političar iz Petnjice kojemu je za genocid u Bosni kriv Njegoš, koji je umro vijek i po prije toga genocida, i to po prilici krivlji od onih koji su izvršili genocid. Ujedno je to pokazatelj suštinske blagonaklonosti nove vlasti prema primatu pseudoduhovnoga nad sekularnim jer se upravo u toj novoosvojenoj slobodi nove vlasti pomenuta učiteljica oSetila slobodnom za svoja nepočinstva.

Učiteljica je izjavila da je samo obavijestila djecu o molebnu kao društvenom događaju, poput utakmice… Je li ovo normalan odgovor prosvjetnog radnika ili ruganje u lice i građanima i institucijama?

ČIRGIĆ: Sudeći po blijedim i nemuštim reakcijama onih koji se spremaju da preuzmu vlast, nije nemoguće da nam i takvi postupci prosvjetnih radnika postanu „normalni”. Ćutnja i mlake društvene reakcije, osobito onih na koje smo koliko do juče bili navikli da reaguju na sve moguće društvene probleme od pokvarenoga semafora, pregažene mačke do nepropisnoga parkiranja pokazatelj su kakvo je vrijeme pred nama.

Nasuprot ofanzivi političkih snaga koje promovišu prevaziđene pojave naše tradicije, koje negiraju osnovne vrijednosti savremenoga društva, koje podrivaju temelje građanske države stoji ćutnja, nesnalaženje, strah i kalkulantstvo onih koji nemaju pravo da ćute jer niti imaju alternativnu domovinu niti im ova domovina ima alternativu građanskome ustrojstvu.

FCJK opravdao postojanje i pokazao kako treba raditi

Fakultet za crnogorski jezik obilježio je 10 godina rada. Šta je, iz Vašeg ugla, najveći doprinos FCJK?

ČIRGIĆ: Pozvaću se na Njegoša da opravdam ono što ću reći: „Nije stidno pohvalit se pravo!” Kad se uzme u obzir u kakvim je okolnostima i kakvim sredstvima FCJK raspolagao od osnivanja do danas, mogu bez zazora reći da je za ovih deset godina ta institucija ne samo opravdala razloge svoga osnivanja, no i pokazala kako treba raditi.

Za svega deset godina FCJK je objavio skoro 200 izdanja iz jezičke, književne i kulturne montenegristike, održao je kontinuitet izlaženja jedinoga međunarodnoga filološkog časopisa u Crnoj Gori, pokrenuo desetak domaćih simpozijuma i okruglih stolova te međunarodni skup Cetinjski filološki dani, kakav Crna Gora nikad ranije nije organizovala, skup koji je okupio desetine stručnjaka iz cijeloga svijeta koji su pružili podršku afirmaciji crnogorskoga jezika i kulture.

Zahvaljujući djelovanju profesora FCJK i međunarodnoj podršci u kojoj se respektuje naš rad, crnogorski jezik danas je ravnopravan član u porodici slovenskih jezika, a enciklopedijska jedinica o njemu naći će se u svjetski prestižnoj Enciklopediji slovenskih jezika.

Od konkretnih projekata FCJK izdvojio bih dva koja držim za najznačajnije. Prvi je trotomna Istorija crnogorske književnosti autora Novaka Kilibarde, Radoslava Rotkovića i Milorada Nikčevića, a obuhvata periode od početaka pismenosti do aneksije Crne Gore 1918. U pripremi je i četvrti tom, koji obuhvata vrijeme od 1918. do naših dana. Drugi je projekt Bibliografija Crnogorski jezik autora Nade Drašković i Petra Krivokapića, koja je finalizovana ali, zbog nedostatka finansijskih sredstava, nije data u štampu.

Ta bibliografija sadrži nekoliko hiljada jedinica o crnogorskome jeziku i, kad bude publikovana, biće najbolji odgovor na zloguke napade na crnogorski jezik. Mimo knjiga i drugih projekata držim da se najveći uspjeh Fakulteta za crnogorski jezik i književnost ogleda u tome što se na njemu i oko njega formiralo montenegrističko jezgro kojemu je Crna Gora najviša vrijednost, a njeno građansko ustrojstvo i slobodarska tradicija primarni ideal.

To se potvrđivalo u svim momentima kad je trebalo ukazati na devijantne pojave u društvu, na retrogradno djelovanje institucija bile one pseudonaučne (poput CANU), bile pseudoreligijske (poput SPC u CG), to se potvrđivalo i kad je trebalo kritikovati odlazeću vlast, to se osobito potvrđuje danas kad većina naših institucija i intelektualaca ćuti dok nova vlast nemilice najavljuje rušenje onih vrijednosti za koje je i na potonjim izborima glasala većina crnogorskih građana.

Osobito nam na ponos služi činjenica da su autori nekoliko antologijskih osvrta na savremenu crnogorsku društvenu zbilju diplomci našega fakulteta.

Kako vidite funkcionisanje Fakulteta u novim okolnostima imajući u vidu da jedan od nastavnika na FCJK piše da je „pametniji otac Joil u guzicu nego svi pisci članaka u rubrici ,Stav’ na Anteni M sa FCJK zajedno u glavu”, dodajući da ste pogubljeni, da tonete kao Titanik, te da su vam ovo „potonja riganja otrova”?

ČIRGIĆ: Što u kolektivu FCJK ima i takvih koji služe za uklin, poput toga kojega citirate, to ne umanjuje ocjenu rada FCJK. Bježeći svojevremeno od onih za koje sad radi, taj je nastavnik naišao na tradicionalno širom otvorena crnogorska vrata slobode ištućemu. Umjesto da se ostvari kao nastavnik i naučnik u uslovima koje mu je pružila jedna visokoškolska ustanova kao što je FCJK, ta je sirota odabrala poziv Fejsbuk manijaka i egzibicioniste. Rekao bih, na svoju sramotu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ups
Gost
Ups

Da pojednostavimo priču: Milo nas pustio niz vodu…a posljedice ćemo tek da osjetimo!
Voleo neko ili ne DPS je omogući crnogorcima svoju državu koju trenutno gubimo zahvaljujući srpskoj sekti s jedne strane, a s druge Milu kojem smo dosadili i koji je cijeli život i mladost uložio da bi smo imali svoje parče neba!

Vlado
Gost
Vlado

Ko tebe sta pita, vjeru za veceru pozz

Moda
Gost
Moda

Ukida mu se čirgilica, pa je zabrinut.

Kut
Gost
Kut

Tačno oko 30-35% građana Crne Gore ne zalaže se za svoju državu i indentitet nego tuđi.To je ogroman procenat.Zašto ti ljudi ne promovišu svoje nego se utapaju u tuđe koje na silu slave kao svoje,ne razumijem.Ali dok 90% ne bude promovisalo crnogorske boje ovoj državi su klimave noge ili srce.Samo jaka bezinteresna crnogorska struja u politici može to da riješi… Više »

Marina
Gost
Marina

“Zašto ti ljudi ne promovišu svoje nego se utapaju u tuđe “
Jednostavno je.Crna Gora nije njihova.
Njihova je Srbija i za nju se i bore.A ovdje su podmetnuti kao kukavicija jaja.

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Tebe decko nije dobro moras popricati sa profesionalcima.

Marina
Gost
Marina

Nikolina
Ti svakako nijesi strucna da procijenis kome je dobro a kome nije jer prvo treba u osnovnoj skoli da naucis da se ne kaze:
TEBE nije dobro
nego
TEBI nije dobro
I vjerujem da tebi nije.

Lingvistica
Gost
Lingvistica

Marinice, tvoj komentar, nikako nije smio da se nađe ispod ovog teksta, jer upravo ovaj nadri-lingvista koga braniš tvrdi da je upotreba genitiva sa značenjem dativa jedinstvena odlika “crnogorskoga” jezika 😆

Zox
Gost
Zox

Nedostajaće nam 2 slova.

LSCG
Gost
LSCG

Nema vise budzeta za tvoje jezicke bravure

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Sa ovakvim ,,patriotama,, daleko ima da dogurate.Na veliko su dobro od nerada navikli.

ESAD OD DUKLJE
Gost
ESAD OD DUKLJE

Srecan sam kad vidim covjeka kad se zalaze za Crnogorske vrijednosti, ali to je prrmalo. Djesu ostali intelektualci? Kriju se srame se brinu stace im reci protivnici CG. nazalos kpji se nalaze pord njih. Ustanite intelektualci na svim poljima, pokrite svoju drzavu Crnogorskim vrijednostima. Ona to zasluzuje.

mrkela
Gost
mrkela

Duklja je bila katolička država i zato su ostaci zatrijeti i nije je poželjno pominjati među svetosavcima jer je Dukljino hrišćansvo starije od nemanjića .

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Za vrijeme duklje jos nije bilo doslo di podjele na zapadno i istocno rimsko carstvo !

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

A po cemu je ovaj intelektualac zato sto slusa narodnjake ahahahahaghahahahaaa

nnn
Gost
nnn

ne razumiješ ti to. Za tebe je ceca vrh

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

nnn kako vidim to je tvoj fah znas im i imena ahahahahahaaaaa

Marina
Gost
Marina

Mesija
Boze covjece !
Imas li koga kome je stalo do tebe, da ti kaze da se vise ne brukas ovim tupavim komentarima???

mrkela
Gost
mrkela

Trebaju nam ovakvi ljudi da bi napravili crnogorsku televiziju , radio i dnevne novine Uslov je moraju biti gledaniji i uticajniji od vijesti i dana u protivnom odmah rasformirati ! Crnogorcima bez toga opstanka nema !

Muki
Gost
Muki

Adnana je legenda!

Nikac
Gost
Nikac

Hvalati Adnane sto se boris za Crnu Goru kao VUK,izgleda da Crnogorski narod ceka da mu ovo neko drugi zavrsi I da im neko drugi vrati Drzavu.

D 16mld gerilac
Gost
D 16mld gerilac

Je li ukusno ajvarče?

Arlekin
Gost
Arlekin

Kao VUK…Karadžić.

JoKso
Gost
JoKso

A sad adio i ko zna gde i ko zna kad…..

Catarino
Gost
Catarino

Veliki dio neobrazovanog naroda pod prijetnjama i kletvama popova napisat će da su i Kinezi ako treba!

Arlekin
Gost
Arlekin

Kako su se ti neobrazovani pisali do sad?

Tgd
Gost
Tgd

Kao ti

Marina
Gost
Marina

Arlekin
Neobrazovani ,primitivni su se uvijek isto izjasnjavali-Srbi,jer to i jesu. Medju Crnogorcima nema mnogo primitivaca.

Arlekin
Gost
Arlekin

Pa eto, ako ih nema “mnogo” oni će se izjasniti kao Srbi i neće bitnije uticati na procente i nema frke 🙂

D 16mld gerilac
Gost
D 16mld gerilac

Marina cooll

Just me
Gost
Just me

A ko je ovo?

nnn
Gost
nnn

ma ti znaš šta kaže svetosavska sekta. Drugo ti nije važno

Marina
Gost
Marina

Just me
Ovo je akademski gradjanin Crne Gore.
Nije cudo sto ne znas ko je.Nije iz tvojega miljea.Nije ni kamiondzija ni kuvar.

Veki
Gost
Veki

Nemaju kad obilaze planine!!!

Mi smo
Gost
Mi smo

Eto naprica nam o vanzemaljcima, srbima, svetu…..
A o uspjesima pozva se na Novaka…. Kuku

Marina
Gost
Marina

Samo pogledajte ovoga covjeka i bilo koga od pipuna,medveda,rukoljuba…!!!
E ovako izgleda intelektualna faca!!!
Izvinjavam se gospodinu Čirgicu sto sam ga stavila u istu recenicu sa nedostojnim ljudima.

Sokrat
Gost
Sokrat

Bravo za komentar

Lemi
Gost
Lemi

Hm…sta reci a ne zaplakati za tobom i tebi slicnima…

Ne zadugo
Gost
Ne zadugo

A za tobom zaridat

Arlekin
Gost
Arlekin

Ćud je ženska smiješna rabota. Marina, nemaš ukusa…

Alpina
Gost
Alpina

Tako je cirgicu,cekamo MITROPOLIT da izadje zdrav kao drijen pa da se I vlada formira,dobro si to primijetio… Zivio vuk GORSKI MITROPOLIT CRNOGORSKI

Marina
Gost
Marina

Alpina
Eeee jado jadna !!!

mrkela
Gost
mrkela

Svaka čast !

Bata Gasic
Gost
Bata Gasic

Dani slave mladog jezikogenija Cigrica su na izmaku. Spram strucnosti i slava…

Mitar
Gost
Mitar

Takvo doba doslo… U staro crnogorsko doba sad bi te otac motkom polomio jer nemas pravo, takav jadan kakav si , da pominjes dobre i pametne ljude. Uzivaj u novoj vlasti koja ce tebe ( takvoga ) favorizovat!

Mentorka
Gost
Mentorka

Pa upravo tako – vazda će imati veliku slavu, upravo spram stručnosti. Na tvoju veliku žalost! Živi s tim, anonimusu😂😂😂😂😂

Bata Gasic
Gost
Bata Gasic

Mentorka moja, anonimus sam i srecan sam zbog toga. A ti si pretpostavljam slavna u realnom svijetu cim se krijes iza ovako gordog nicka.

Ne zadugo
Gost
Ne zadugo

Veliki poljubac za tebe, posto ti ljubavi sigurno fali 😍🥰

Carlito
Gost
Carlito

Ha,ha game over!

Dula
Gost
Dula

Tako je profesore.

Marina
Gost
Marina

Gospodine Cirgicu!
Vi ste jedan od onih ljudi kojima se Crna Gora ponosi jer ste primjer ČOJSTVA !
U situaciji u kojoj je Crna Gora danas,kad su se mnoge “mudre glave” povukle u svoja bezbjedna sklonista,Vasa rijec ima visestruku tezinu i znacaj .
Divno je znati da postoje mladi ljudi kao Vi kojima moral i ljubav prema svojoj zemlji nema cijenu!

radio ,, m"
Gost
radio ,, m"

Profeslre Čirgiću ti si primjer čojstva i junaštva još kad bi Kuče mogao da naćeraš da pročitaju ovu vašu živu istinu fala ti Profesore i intelektualna veličino !

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Znaš kad će jedan Čirgić moći Kučima da se obrati? Nikad, a ni tada.

Marina
Gost
Marina

Nomen
Vjerujem da bi se jaaako potresao i prepao da procita ove tvoje recenice.

Irac 🍀
Gost
Irac 🍀

Ovce su izgubljene bez čobana.

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Čeka se ajatolah da ih okadi!!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Pravi stručni intervju o jeziku i književnosti. Taman ka i stručnjak.

Aleine
Gost
Aleine

Da si znala ne bi tako pricao… Ovako, sloboda govora, tj. pisanja…

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

ZnalaC za šta? Šta je to od nauke pokazao? Tačno, sloboda govora da Čirgić ovako priča i nikome ništa.

Marina
Gost
Marina

Nomen
Sto se tice slobode govora,najbolji primjer za to je dokumentarni film:
“ Svjedok Bozije ljubavi”
I ???
I NIKOME NISTA !!!

pepa
Gost
pepa

nomen nema potrebe se vama naucno trosit,,probase svi na balkanu
rezultat 0
znaci vama samo toljaga pomaze
ne trosit se na vas jer vi odlicnoo razumijete a
jos vise od odlicnog ste bezobrazni

D.D
Gost
D.D

A ko si ti,sta si ti?za sta si to strucnjak,osim za izmisljanje slova,istorije…

Ahhahahaha
Gost
Ahhahahaha

Izmišljate je vi, kukavci, a mi ponosno s našom živimo!

Marina
Gost
Marina

DD
Ne znam za slova,ali za izmisljanje i prekrajanje istorije,
u tome srpskim “ istoricarima” niko ne moze izac na crtu.

Vidoje
Gost
Vidoje

Nema, moj dobri Adnane. Znam da ti se to ne sviđa, ali se sviđa većini u CG. Što ćemo.

Marina
Gost
Marina

Vidoje
Vecina u Crnoj Gori je rrkla 21.maja 2006. sto joj se svidja.

Blagoteleći
Gost
Blagoteleći

…pogled u daljinu.👍

Pg.
Gost
Pg.

Neka strucnjace

Djuka
Gost
Djuka

Adnane javljaju li se naši iz šume?

Marina
Gost
Marina

A tebi Djuka iz pećine?

Nikkla
Gost
Nikkla

Bravo GOSPODINE 👏👏👏

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Samo vi tonite

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ja.sam mislio da ljudi po nesto nauce kad neku knjigu procitaju. Da je vjecna CRNA GORA!!!!🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪 Slobodna i Njegoševa

Komentar
Gost
Komentar

E moja Crna Goro na sta smo spali,da nam Adnan vrijedja Mitropolita i prica o Crkvi i jeziku!

Marina
Gost
Marina

Komentar
Eee moji Crnogorci!
Na sto smo spali!
Da nam Crkva tudje zemlje upravlja drzavom !!!

cetinje
Gost
cetinje

Adnane prijatelju svaka rijec ti je na mjestu,napisah juce na jednom portalu da se Risto Cirov Radovic trenutno “raspituje”kod Boga sto mu je zgrijesio te ga je ovako “kaznio”mada bolje da se raspita sto je “bumerang”to je cudna “naprava”jer sve one kletve i lajanje prema Crnogorcima i Crnoj Gori dolaze polako na naplatu,pa bilo sada ili u neko buduce doba.Pozdarav… Više »

xxy
Gost
xxy

Cirgicu ,sto se tice popisa to je lako rijesiti povedi kampanju medju Muslimanima da se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci nego kao Crnogorci i sa ovim dosadasnjim Crnogorcima bice ih dosta vise od 50 % ako mislite da nije dovoljno zamolite i dio Albanca da se pisu kao Crnogorci. Vi bi htjeli da se Srbi pisu Crnogorci a Muslimani patriote Crne… Više »

nick
Gost
nick

Muslimani i Albanci u CG jesu Crnogorci, nemaju veze ni sa Bosnom ni sa Albanijom. A ti Srbine su izmišljeni narod.

Je li
Gost
Je li

Tako je brate moj ,nista bez Mitropolita💪💪💪

Pljevlja
Gost
Pljevlja

To samo slijep ne vidi !!!!!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Na koju si adresu u pg i u koje si ministarstvo?😂😂😂😂

Marina
Gost
Marina

Gen Dukljanin
Kad budes krenuo u skolu naucices da se ne kaze:na koju si adresu, nego
na kojoj si adresi.

Marina
Gost
Marina

Gen.Dukljanin
Ne kaze se ni u koje si ministarstvo
nego:u kojem si ministarstvu…

Milo
Gost
Milo

Pogodi ko vise nece dekan bit🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Milka
Gost
Milka

Pa – pa …

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Milka jesi li ti sa omota one cokolade.Bas divno izgledas

Pg.
Gost
Pg.

Ti se ne pitas nista

Prolaznik
Gost
Prolaznik

E sad samo povući paralelu, ako se ikako može povući između izjava ovog čovjeka i Milana Kneževića i niti riječ više nije potrebna da shvatimo đe smo i kud plovi ovaj brod.

Hogar
Gost
Hogar

“Popis će sigurno imati značaj novoga referenduma. Ali ne treba zaboraviti da kupovni Crnogorci nikad nijesu mogli uticati na dugoročnu sudbinu Crne Gore! Nijesu to mogli ni polovinom XIX vijeka, kad se odanost državi mjerila bagažom žita skadarskoga vezira, ni 1918, kad je u krvi anektirana Crna Gora, nijesu to mogli ni početkom devedesetih, kad se krvavo raspadala Jugoslavija.”
Adnane,veličino !

Arlekin
Gost
Arlekin

… “S”

JoKso
Gost
JoKso

zabrino se, ukidaju mu se ona dva slova,

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Svim građanima je jasno jedno,ako srpska crkva nastavi da bude dominantna sa crnom gorom je gotovo,pa neka narod dobro razmisli,oće li bit beogradska provincija ili moderna razvijena evropska država?Treće solucije nema.

Ekolog
Gost
Ekolog

Cirgicu poštujem te kao stručnjaka ali za neku drugu oblast.Nije ti trebalo ovo brukanje ništa.

Zorka
Gost
Zorka

Neka Cirgicu… ne bogohuli. Mi tvoju vjeru ne diramo. Ne valja se to. Djedo kad ozdravi, bice svima dobro.

Pusti vjernik
Gost
Pusti vjernik

Vidjeli smo kako je ne dirate poslije 30.08. sram vas bilo da to odje i napišete.

Marina
Gost
Marina

Zorka
Vama “nebeskom narodu” ce mozda biti dobro.
Nama kopiladima i poganom okotu nece.

Kokot
Gost
Kokot

Ne sjećam se da je ovako agilan bio u komentarisanju mnogobrojnih afera.Toliko o neukaljanoj vlasti.Dobro je to komentarisao Dritan “gdje su bili ti ljudi da se jave i komentarišu afere i poharu CG a sada me zovu i mole”.

Pomorac
Gost
Pomorac

Boka=Hrvatska

Panjevi
Gost
Panjevi

Risto je sinoć imao 38,5 temperaturu

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Pomijesao je vodu I ulje,podjose karike.

Atos
Gost
Atos

Ti Čirgiću svoj posa”. I on je Crnogorski Mitropolit, a ne “gazda”, nije to Erdogsn

Marina
Gost
Marina

Atos
On je srpski mitropolit !

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Mitropolija crnogorsko-primorska.

Marina
Gost
Marina

Nomen
Srpske Pravoslavne Crkve

Atos
Gost
Atos

Vjerovatno je Čirgić “Crnogorski” a Mitropolit nije jel tako

Ivan
Gost
Ivan

U zemlji u kojoj ga prihvata više od pola pravoslavaca.

Ida
Gost
Ida

Ene, da li li se razumiješ u politiku kao u pravopis? Došlo je vrijeme da nađeš prIJevoz, pa da se prIJebačiš na neko srećnije mjesto, gdje možeš pisati prIJevode sa srpskog na crnogorski. Adio!

Marina
Gost
Marina

Ida
Doslo je vrijeme da se ti
PRIJEBACIS u susjednu zemlju !!’

Gavrile
Gost
Gavrile

Jesu li ovi Čirgići iz Cuca? Vidim da kukaju za crnogorstvom kao Vladika za Lesendrom.

Peruta
Gost
Peruta

Ostade Čirgić bez posla. Otud kuknjava!

Hiv pozitivan.
Gost
Hiv pozitivan.

Ti i tvoja priča će proći. Ti dekan za crnogorski jezik a napriča svašta a o jeziku ništa.

Jozef K
Gost
Jozef K

Ahaha, bravo profesore, genijalno kao i uvijek

Baba vanga
Gost
Baba vanga

Jadna je zemlja dje popovi vode drzavu

Maja V.
Gost
Maja V.

Vidjecemo sto nas tek ceka sa ovima.

Гнк
Gost
Гнк

Исплачи се биће ти лакше…

Mentorka
Gost
Mentorka

Oce, BOZE ZDRAVLJA, za vama

Marina
Gost
Marina

Gnk
A ti zatvori usta!
Zagadjujes okolinu!

Send this to a friend