Politika

CIVIS: Vjerski i nacionalni fanatizam direktan udar na temelje društva

Srđan Pavićević, predsjednik Saveza građana CIVIS

Crna Gora ulazi u glavnu turističku sezonu sa zakašnjelom pripremom i budžetom, ali i brojnim problemima proisteklim iz stalnih udara na karakter crnogorskog građanskog i antifašističkog društva, u uslovima gotovo svakodnevnih incidenata, saopšteno je iz Saveza građana CIVIS, koji su dio kolacije Crno na bijelo okupljene oko GP URA.

“Takvo stanje je dobrodošlo tablodima u regionu, koji svakodnevno odvraćaju turiste od putovanja u Crnu Goru, proglašavajući dio građana za neprijatelje i stvarajući klimu u kojoj je boravak u Crnoj Gori rizičan, a crnogorska politika uperena protiv drugih država”, navode iz CIVIS-a.

Kazali su da nakon izgubljene prošle godine, turistički poslenici i većina građana očekuju da će hoteli i privatni smještaj ovog ljeta dočekati goste iz regiona i Evrope, kako bi se umanjili ogromni gubici koje turistička privreda bilježi zbog pandemije.

Oni smatraju da su najave srpskih zvaničnika o zabrani ulaska u Srbiju crnogorskim poslanicima koji su glasali za Rezoluciju o Srebrnici i smjenu ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića, ista politička matrica po kojoj je prethodna vlast zabranjivala ulazak u Crnu Goru srpskim državljanima zbog njihovih javnih istupa.

“Takvoj klimi, nažalost, više od tabloida doprinose političari, od kojih su se mnogi domogli pozicija u visokoprofitbilnim kompanijama ili dobro plaćenih radnih mjesta u državnoj adinistraciji i preduzećima, pa sa tih pozicija inspirišu podjele i šire mržnju”, istakli su iz CIVIS-a.

Oni su dodali da je sve otišlo toliko daleko da se Cetinjanima iz Grblja poručuje da nijesu dobrodošli.

“Neophodno je zapitati se da li sada kreću međuplemenski sukobi u Crnoj Gori i kako će u Grbalj doći strani turisti, ako tamo dobrodošlice nema ni za svoje građane”, navodi se u saopštenju CIVIS-a.

Smatraju da su vjerski i nacionalni fanatizam direktan udar na temelje crnogorskog društva i njegovu ekonomiju.

“Krajnje je vrijeme da, umjesto mržnje, brojni akteri na javnoj sceni šalju poruke pomirenja i ljubavi, jer Crna Gora je država svih građana i u nju su dobrodošli turisti sa svih meridijana”, zaključuju iz CIVIS-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Vidjeli smo vas na djelu, ne trebate ništa da govorite . Istorija će suditi .

Milan
Gost
Milan

Vi ste im dali podrsku.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ko im dade glas da dodju na vlast, zaboga ???

Yui
Gost
Yui

Pa vi ste im dali vjetar u ledja, pa se sad cudite.

Tash
Gost
Tash

Tako je. I vi kao vlast ste najodgovorniji za sve.

Send this to a friend