Politika

CKD iz Toronta podržalo FCJK: Crnogorski jezik neotuđivi dio Crne Gore

FCJK

Crnogorsko Kulturno Društvo (CKD) iz Toronta kao najstarije Udruženje crnogorskih iseljenika na Sjeverno-Američkom Kontinentu (osnovano 1971. godine) pažljivo prati situaciju oko Fakulteta za Crnogorski jezik i Književnost, sa sjedištem na Cetinju, saopšteno je iz CKD.

“Naše Društvo je uvijek promovisalo crnogorski jezik ističući, prije svega, njegovu važnu ulogu u očuvanju crnogorskog nacionalog bića. Napominjemo, postojanje i njegovanje crnogorskog jezika je garantovano Ustavom koji je na snazi od 22. oktobra 2007., đe se u članu 13., stav 1. kaže: Službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski jezik. Takođe, bili smo i svjedoci donošenja naknadnog Zakona o obrazovanju 2011. godine kojim je ova ustavna norma djelimično izmijenjena nižim pravnim aktom, ali čija sadržina nije pravno negirala postojanje crnogorskog jezika kao domicilnog u Crnoj Gori”, navode u saopštenju.

Napominju da je, 12. decembra 2017. godine, crnogorski jezik dobio međunarodni ISO kod – CNR, čime je ispunjen uslov za kodifikaciju i katalogizaciju knjiga na crnogorskom jeziku.

“Gore iznasene činjenjice nam daju za pravo da damo punu podršku FCJK, kao i svim akterima političke scene, koji smatraju da crnogorski jezik je neotuđivi dio Crne Gore”, zaključili su iz CKD-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Hvala braco

Emma
Gost
Emma

Hvala i pozdrav iz CG za CKD.

Dijamant
Gost
Dijamant

Neka ih oni finansiraju

"sveznalice"
Gost
"sveznalice"

A što “oni”, što će radit crnogorska država no finansirati nauku o svom jeziku?

cikoticka
Gost
cikoticka

ne no ce mo mi crnogorci a ko se osjeca kao srb i ugrozen eno mu srbija, kosovo i hercegocima

sreten
Gost
sreten

popovi imau vise para i dijamanata
a i one 8 meleona kamate iz trebinja sto medo pominje bilo bi fer da odvoje nesto i za vakultet

Mitar
Gost
Mitar

Neka vas finansira Srbija… u Srbiji!

Send this to a friend