Politika

CKM: Marković da se uključi u donošenje novog zakona o državnim simbolima

Duško Marković

Crnogorska kulturna mreža danas je javno zamolila predsjednika Vlade Duška Markovića da se lično uključi u donošenje novog Zakona o državnim simbolima, vjerujući da bi on svojim dugogodišnjim pravničkim iskustvom mogao doprinijeti da Crna Gora dobije što kvalitetniji zakon, koji više neće davati prostora za zloupotrebe državnih simbola.

“Vlada je Skupštini predložila izmjene i dopunu Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti. Međutim, pod pritiskom javnosti, Vlada je nažalost odustala od prvobitnog prijedloga da se izmijeni Član 24 postojećeg zakona. Ovim potezom Vlada je pokazala nedoslednost kada su u pitanju prijedlozi izmjena i dopune ovog veoma važnog zakona”, ocjenjuju u CKM.

U toj nevladinoj organizaciji ističu da bi neko ko se u Vladi bavio pisanjem prijedloga amandmana trebalo da zna da Zakon o javnom redu i miru ne može sankcionisati prekršaje zbog neodgovornosti prema državnim simbolima, ako to precizno nije definisano zakonom koji reguliše njihovu upotrebu.

“Posebno je zabrinjavajuće da Vladin prijedlog izmjena i dopune zakona nije usklađen sa Ustavom i sa Zakonom o državnim i drugim praznicima. Crnogorska kulturna mreža je svim poslanicima u Skupštini Crne Gore dostavila prijedlog amandmana na Izmjene i dopunu zakona”, dodaju u CKM.

Naglašavaju da je sa njima upoznata i Vlada, ali, kako kažu, očito kod prestavnika crnogorske Vlade nije postajala spremnost da se uvaže prijedlozi te organizacije.

“Vjerovatno Vladi ne odgovara oštrije sankcionisanje državnih namještenika u odnosu na običnog građanina za počinjeni prekršaj. Državne institucije će morati ozbiljnije da se pozabave simbolima ukoliko budu imali želju da simboli ne budu obesmisleni od strane prosrpskih političara, koji su šovinistički nastrojeni prema svemu što je crnogorsko”, poručili su iz Crnogorske kulturne mreže.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CiNick
Gost
CiNick

Dostini ođe patriotizam je nešto što se maže na ljeb.

Boka
Gost
Boka

Struja? Na 80e racuna ,6.40e pomoc Žobli & co,za burek da imaju

Dzo
Gost
Dzo

Pusti te vise identitet…komite…gladni sno….stomak krci…poale cemo o tome

Send this to a friend