Politika

Članice NATO rade na kandidovanju Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara NATO

Milo Đukanović
Milo Đukanović

U toku je priprema inicijative za kandidovanje Mila Đukanovića za zamjenika generalnog sekretara NATO iza koje do sada stoji devet članica Alijanse, među kojima je i Turska, objavio je turski portal „Firtina Haber“, pozivajući se na visoke diplomatske izvore iz nekoliko članica NATO.

Turski medij piše da je politička procjena u ovih devet članica NATO da kandidat iz istočne Evrope ima velike šanse da postane zamjenik generalnog sekretara NATO, jer će čelna funkcija u Alijansi ponovo biti dodijeljena ,,starim” članicama Alijanse.

,,Imali smo uvid u neformalni draft na kojem rade diplomate iz devet NATO članica koje namjeravaju da kandiduju Đukanovića za visoku dužnost u NATO i obrazloženje za njegov izbor prilično je detaljno“, piše Firtina Haber.

Pisanje turskog medija u cjelosti:

„Sezona izbora širom Evrope stavila je, za sada, u sjenku jedan izborni proces koji po značaju ne zaostaje za nacionalnim ili izborima za Evropski parlament. U toku je kompleksan proces kandidovanja, lobiranja, cjenkanja i ustupaka unutar NATO oko izbora novog generalnog sekretara.

Ovaj proces ulazi polako u završnicu, jer za nešto više od tri mjeseca, odnosno 1. oktobra, ističe mandat sadašnjem generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu, koji je već jednom vanredno produžen.

Predstojeći samit NATO u Vašingtonu u julu trebalo bi da bude mjesto gdje će usaglašavanje među članicama NATO oko novog generalnog sekretara biti manje-više okončano.

Skoro je izvjesno da je na putu da postane generalni sekretar Alijanse doskorašnji liberalni premijer Holandije Mark Rute. Za sada 29 od 32 članice stoje iza Ruteove kandidature, svakako i najvažniji glas od Sjedinjenih Država.

Ipak, u trci je makar formalno i dalje predsjednik Rumunije Klaus Johanis, iako bez naročitih izgleda da ostvari uspjeh. Njegova kandidatura ima više simbolički značaj, kao glas istočnoevropskih članica NATO koje traže da konačno budu prihvaćene kao jednake sa uticajem u odnosu na „stare“ članice iz Zapadne Evrope.

Malo je vjerovatno da će ovaj izborni ciklus zadovoljiti ambicije istočnih Evropljana da imaju svog predstavnika na najvišoj civilnoj funkciji u Alijansi, ali za njih ostaje prostor da umjesto funkcije broj jedan budu namireni nekom nižom, ali i dalje prilično uticajnom funkcijom u Alijansi.

S obzirom na to da u vezi sa izborom generalnog sekretara skoro da nema neizvjesnosti i da je put ka čelnoj funkciji u NATO već utaban za Marka Rutea, trka za mjesta njegovih najbližih saradnika, a ujedno i druge visoke dužnosti u novoj upravljačkoj garnituri, postaje mnogo zanimljivija.

Jedno ime se odnedavno pojavljuje kao solidan aspirant na dužnost zamjenika generalnog sekretara, koju je u prethodnih pet godina obavljao nekadašnji šef rumunske diplomatije Mirčea Džoana.

Riječ je o bivšem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, dugogodišnjem lideru ove balkanske zemlje, i čovjeku koji je odigrao presudnu ulogu u procesu pristupanja Crne Gore NATO sve do njenog punopravnog članstva 2017.

Kako smo saznali iz visokih diplomatskih izvora iz nekoliko članica NATO, u toku je priprema inicijative za kandidovanje Đukanovića za zamjemika generalnog sekretara, iza koje do sada stoji devet članica Alijanse. Među njima je i Turska.

Procjena u ovih devet članica NATO je da kandidat iz istočne Evrope ima velike šanse da postane zamjenik generalnog sekretara, s obzirom na to da će generalni sekretar ponovo biti iz redova “starih” članica Alijanse. Drugo, čelnici NATO država žele da održe uticaj istočno-evropskog bloka unutar NATO zbog strateških planova o jačanju istočnog krila, kao zaštite Alijanse od agresivnog ruskog ponašanja.

Ali, zašto je izbor za ovako visoku dužnost u NATO pao baš na dugogodišnjeg lidera Crne Gore?

Imali smo uvid u neformalni draft na kojem rade diplomate iz 9 NATO članica koje namjeravaju da kandiduju Đukanovića za visoku dužnost u NATO i obrazloženje za njegov izbor prilično je detaljno. Ističe se Đukanovićevo liderstvo u demokratskoj tranziciji Crne Gore ka članstvu u NATO i EU uz izgradnju tolerantnog multietničkog društva.

“Pod liderstvom Đukanovića Crna Gora ne samo da je bila jedina država bivše Jugoslavije koja je uspjela bez vojnog konflikta da stekne samostalnost, već je odmah postala i najpozitivniji regionalni primjer za skladne unutrašnje odnose i širenje tolerancije i pomirenja u post-konfliktnom Balkanu“, piše između ostalog u obrazloženju mogućeg kandidovanja Đukanovića.

Kao korist za Alijansu od njegovog izbora za zamjenika generalnog sekretara navodi se desetak konkretnih tačaka, među kojima i vrlo važna poruka koju bi NATO poslao Đukanovićevim izborom da ne prepušta upliv ruskog uticaja u svoju članicu koja je i simbol i ključ očuvanja bezbjednosti na post-konfliktnom Balkanu

Takođe, izbor crnogorskog lidera obrazlaže se i time da bi NATO odao priznanje „žrtvi i odlučnosti za preuzimanje rizika da bi neko postao član NATO i dijelio njegove vrijednosti“. U tom kontekstu napominje se da su Crna Gora i Đukanović tokom perioda pristupanja NATO bili izloženi veoma jakim pritiscima Rusije da odustanu od tog puta, što je kulminiralo 2016. kada su ekstremisti pod uticajem Rusije pokušali oružani prevrat u Crnoj Gori, hapšenje i likvidaciju njenih pro-NATO lidera, uključujući i samog Đukanovića.

To što je Crna Gora relativno mala i svakako jedna od najmlađih članica NATO u ovoj incijativi se ne uzima kao hendikep, već baš suprotno, kao kvalitet Đukanovićeve kandidature. To bi bila odluka, navodi se u draftu podrške kandidaturi Đukanovića, „kojom NATO demonstrira da je otvoren za dalje širenje, prema svim državama koje dijele njegove vrijednosti“.

Bez obzira što je proces usaglavašanja oko čelnih funkcija u NATO prilično kompleksan i neizvestan do samog kraja, priprema za kandidovanje Mila Đukanovića za drugu najvišu civilnu funkciju u Alijansi djeluje utemeljena i pravovremena. Ukoliko sa sadašnjih devet bude pridobila podršku još nekih članica, imaće šansu da bude veoma ozbiljno tretirana u narednim mjesecima tokom brušenja odluke o najvišim personalnim rješenjima, a naročito na jubilarnom samitu NATO u Vašingtonu idućeg mjeseca.“

118

avatar
1000
94
24
0
 
106
MiljanGoranDamirBarMNE083Milutin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miljan
Gost
Miljan

Rade. To je već odavno urađeno.

Goran
Gost
Goran

Dobro bi bilo da je ovo istina ali sumnjam da neko ko ne zna bas dobro engleski moze doci na ikakvu bitnu poziciju u EU ili NATO bez obzira i da zasluzuje po politickom angazmanu.

MNE083
Gost
MNE083

Neka je sa srecom Predsjednice! Zaista ste zasluzili, ponosimo se s’vama!!!!

Milutin
Gost
Milutin

Ako ne pođe prije na odmor u ono malo mjesto blizu Pg? A naučiće tamo engleski. Imaće vremena

DamirBar
Gost
DamirBar

A ti bi volio?

Ja 🇲🇪
Gost
Ja 🇲🇪

👑Najjači 👑🇲🇪

Planeta Majmuna
Gost
Planeta Majmuna

Bravo

Ruki
Gost
Ruki

Prado mjesto za našega Mila,bravo!

rekoh
Gost
rekoh

Dabogda!

Radivoje Vukcev
Gost
Radivoje Vukcev

Zamislite kada Vucic, Vucevic, Milatovic, Spajic i ostali budu morali da dolaze na raport Djukanovicu.

trebovina
Gost
trebovina

mnogo srece Milo KRALJU

vezuv
Gost
vezuv

gospoče rodjeno!!!

Maca
Gost
Maca

Moze i za generalnog sekretara ga postavite slobodno.Jedan jedini ♥️♥️♥️♥️🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪👍👍👍👍👍👍

NIKŠIĆANIN 🇲🇪
Gost
NIKŠIĆANIN 🇲🇪

Šta sad ima da kaže ova 30-to avgustovska skupina?! MILO CARE, TVOJ NIKŠIĆ JE UZ TEBE 🇲🇪🇲🇪🇲🇪💪💪💪

cespodamu
Gost
cespodamu

Nije Milo sto mu zbore no je vitez Crne Gore!

VješticaBezMetl
Gost
VješticaBezMetl

E to bi bilo pravo! Za ove novokomponovane neznalice paf, pa! Bravo 🇲🇪

Jovan
Gost
Jovan

Mandić i Pipun na aparatima 😂

pokvareno đubre
Gost
pokvareno đubre

Bravo Lomi, ne daj se.

Maca
Gost
Maca

Moze i za generalnog sekretara ga postavite slobodno.Jedan jedini ♥️♥️♥️♥️🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪👍👍👍👍👍

Hogar
Gost
Hogar

Vidite li vi komentare?Kod mene prazna strana.

Serdjo
Gost
Serdjo

Moze da prica ko sta hoce,al uvijek moramo biti objektivni. Vratimo se u 99 god,NATO bombardovanje,da je biko kod dr bio,ishod bi bio fatalan. Bravo predsednice!!!

Mirsad
Gost
Mirsad

Bjezi ne inteligencijo !

Gooogooo
Gost
Gooogooo

Micko.nastabi da spavas..da.su ti zvonjele oko glave bombe ili.rat poceo.prvi bi pobjegao jadnice jedan..idi pa raruj i ti i ko hoce..sve vas takve treba u zatvor pi

Katunjanin
Gost
Katunjanin

A zasto smo bombardovani?

🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Kako ono vele DOSTOJAN😂😂😂.Samo da mi je Pipunu,vojvodi i ostalima face viđet’

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

A neke bitange bi da ga hapse,MATRAK!!!

A sto
Gost
A sto

Ne rade na tome uopste. Vec je neko platio da se LOBIRA. Znamo da pokusavate da mu dignete rejting. Nismo od juce. Znamo sto znaci lobirati. Tako da nas nemojte zasmijavati…..

Velimir
Gost
Velimir

I?
Sto ce sad Vucko?
A njegovi podrepnici( pipun,mandic i ostala boranija)???
ZIVIO MILO KRALJ!!!

Boki
Gost
Boki

“Što će njegovi podrepnici?” Pa izdajnike niko ne cijeni, ni jedna ni druga strana. Pa znaš kad je brat kraljice Milene došao kralju Aleksandru Karađorđeviću i rekao mu “pobijedismo, što ćemo za našu stvar?” A Karađorđević mu kaže: “izdao si svoje = izdaćeš i mene” Isto važi i za Dalaj Mandu i Pipuna. Čim više ne budu potrebno, mogu samo… Više »

radojka
Gost
radojka

Ovo je odlična vijest hvala Velikim ljudima što su prepoznali kvalitet našeg predsjednika.Moram priznati žao mi je voljela bih da se vrati na mjesto predsjednika Crne Gore, ali mislim da može više učiniti za Crnu Goru ako bude izabran na tu funkciju.Zaista Milo jeste za Svjetskog ili Evropskog lidera ali zato ovim našim ološima ne valja.Neka je sa srećom Milo… Više »

Suzana
Gost
Suzana

Uz tebe smo svi! Persona

Ivan
Gost
Ivan

Kako ce se sporazumijet?

anonimno
Gost
anonimno

Svjetski Ivane,drzavnicki kako i rade veliki politicari,a mali govore engleski u svojoj zemlji pred strancima sto je suprotno svakom protokolu i postovanju sebe i svoje zemlje.

Raki
Gost
Raki

Memoj se ti śekirati mnogo.

Lipa
Gost
Lipa

🤣🤣🤣🤣 pa da ih pokrade sretni mu veliki put mada ide u aps pa kad izađe🤣🤣🤣

Žiks
Gost
Žiks

Skyovac, ti ćeš u aps s družinom!
Tek ćeš da vidiš šta vam se sve zna, pošto pominješ neke krađe! Samo polako…

Jelena 🦋
Gost
Jelena 🦋

Baš lijepo razmišljaš l samo sanjaj snovi su besplatni

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Lipa na aparate kao i dostina🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Lipa na aparate🤣🤣🤣 kako te ovo pogodilo kao 2006🤣🤣🤣

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Ovo ti je teze palo nego referendum🤣

Mao
Gost
Mao

Znate vi dobro što to znači, samo budite mirni i neće biti problema.

CT MNE
Gost
CT MNE

Milo živio…tako stari vuče…ti si jedini u regionu politicar ,,bez oružja,krvi,nacionalizma…,,ti si jedini spas za ove iskrene crnogorce…

NORTH
Gost
NORTH

Jedan, jedini, neponovljivi, predsjednik Milo Đukanović!

Dušanka
Gost
Dušanka

Zaslužuje svakako to mjesto koje mu i pripada. Sačuvao Crnu Goru od ratova, branio je i braniče i rijwčju i djelom od zlotvora i krvnika.
Milo kralju, neka je sa srečom.

Podgorica
Gost
Podgorica

Znalo se od ranije da je Milo kadidat za NATO. Zato su mu neprijatelji pleli zavjere sa namjerom da ga strpaju u Spuz. Isporucen je i onaj buldog za ispomoc. Vratlo se njima svo zlo koje su htjeli da ti ucine i sto cine po CG. Milo srecno, zasluzio si sve najbolje u zivotu, a oni nek pocrkaju od muke.… Više »

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Milo KRALJU! Da je Vjecna Crna Gora 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Jedan je MILO
Gost
Jedan je MILO

Kako ce sad serbija da se umiri i da se povuce u misju rupu, zivjelo Kosovo, da je vjecna Crna Gora a i nezavisna Vojvodina..!!

Eros
Gost
Eros

Predsjedniče, opisali su te i “najbliži” prije vremena. Vrijeme je veliki “comeback” sa metlom! 💪

Jedan je MILO
Gost
Jedan je MILO

Rekao je tek za 5 godina mora da odradi jos 5 godina na celu Crne Gore!! Zaboravili ste da ima pravo na jos jedan mandat!!

NjegosTitoMilo
Gost
NjegosTitoMilo

Cast i zadovoljstvo je bilo sto zivim u eri vaseg zivota i rada sto sam bio privilegovan da zim u drzavi dje ste vi predsjednik bili da dozivimo da mala crna gora ima predstvnika na celnoj poziciji u tako mocnoj organizaciji! Svaka vam cast predsjednice dovijecni mogu samo da vam zavide i da vas mrze ovi misevi!!!

Milenko
Gost
Milenko

Lezi njemu mu svaka liderska funkcija ali ako je pametan ovu nece prihvatiti. Crnu Goru da vodi i brani je jedno a trenutni NATO savez je instrument interesa SADa.

Nece ga EU vele
Gost
Nece ga EU vele

Jedini on moze pomirit ovu evropu i svijet tj da nato djeluje kao mirovna organizacija a ne ka vojna tj osvajacka i destabilizajuca organizacija..

green
Gost
green

ovo je neka greška
pa zar ne traže mandića

Davor
Gost
Davor

Veliki gospodin!

Da je vjecna Crna Gora!
🇲🇪

beki
Gost
beki

Svijet zna ko valja.
Jedino izgleda mi ne znamo.
Predsjednice, svaka sreca da vas prati, vas i vasu porodicu.

Hope
Gost
Hope

Najmiliji ikad!!!❤️❤️❤️❤️ Sunce me ogrije kad i ovom mraku vidim Mila!🇲🇪🇲🇪 ☀️

Zagor
Gost
Zagor

Uz sve sto napravio !! ali i sve sto nije dobro ucinio na unutarnjem planu ,,,,ZASLUZENO !!!

Suza
Gost
Suza

Kralju jeli Moguce gospdine u Generaciji jedan jedini volimote da je vjecna CG

Eto tako
Gost
Eto tako

Bravo,bravooo!!!

Heroes
Gost
Heroes

Jedan jedini, el presidente 🇲🇪🫡

Žiks
Gost
Žiks

Najveći!
Živio i sretno ti bilo!!!

Kčevo
Gost
Kčevo

Što vele na ovo vesti, vijesti i sky

Rema Medjedovic
Gost
Rema Medjedovic

Mnogo bi značilo i za Crnu Goru i njene gradjane da gospodin Milo Djukanović bude na toj funkciji.

Vasko
Gost
Vasko

To bi nam od velikog znacaja bilo

freeMNE
Gost
freeMNE

Jedan je Đukanović 🇲🇪
Oslobodioci bi u koroti završili

marius
Gost
marius

Mislis u korito .

Gagi
Gost
Gagi

Malo sutra!

Pablo
Gost
Pablo

Sta ti veli Vucko,nemate para ovo da prekinete ili…?? 😂😂😂😂 Muka velika za vas oslobodioce

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Gagi srbine na aparate🤣🤣🤣

Gojko
Gost
Gojko

Tako i treba da mu se klanjaju ovi litijaši kada im bude dolazio u službenu posjetu.

Money
Gost
Money

Uz sendvič je lakše pregurati dan

Rogo
Gost
Rogo

Kralj!

Hurem
Gost
Hurem

I sama inicijativa i podrška za sad devet članica je uspjeh i to ogroman bio izabran ili ne.Niko mu nije ravan samo sto to ovi cetnici ne poštuju i ne priznaju mu.SVE TI CVJETALO NAS PRESJEDNICE❤️❤️❤️❤️❤️❤️🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Ratko barice
Gost
Ratko barice

Milo je bog

Jovan
Gost
Jovan

Nije Bog ali je državnik i političar svjetskoga ranga.

Jeca
Gost
Jeca

Vesti i medijski tajkuni na aparate😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Spirit
Gost
Spirit

Bravo predsjedniče!

vezuv
Gost
vezuv

GOSPODIN!

Suri Mosor
Gost
Suri Mosor

Intelektualna razina na visini,političko iskustvo i povjerenje Saveznika daju mu realne šanse za tu visoku funkciju.To mu želimo radi Crne Gore koja ima puno unutarnjih neprijatelja.a jednog ili dva i vanjska.

NAKE
Gost
NAKE

Pozitivna Crna Gora je dala odlucujuci glas za NATO.Nema ih vise na politickoj sceni ali ima Crne Gore.Ne mozemo to zaboraviti.Niko od ovih sto su sada na vlasti nije bio niti gkasao Nato…a sada kao šepure da su Natovci..pihhhh…

Marko
Gost
Marko

Bravo vodjo tvoj pokorni rob

prijatelj
Gost
prijatelj

Prijatelji idemo svi zajedno: “Milo, Milo sve ti srećno bilo”! 🇲🇪✊

Taksistički
Gost
Taksistički

Ahahahahah, a neka će!

Maitland Niles
Gost
Maitland Niles

Srećno Preśedniče 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Objektivan
Gost
Objektivan

milo mi je zbog Vucica Mandica Knezevica Nonovica Duska Knezevica Dodika

Crnogrka
Gost
Crnogrka

To gospodine Đukanoviću ,zaslužujes sve najbolje,dušmani nek Crknu od zlobe sada!

Pera Genije
Gost
Pera Genije

Na radost svih članica nato i na žalost nekih lidera evropskih koi nikad nijesu bili ovako ne aktuelni, dobili bi lidera i umnog čovjeka koi bi donio stabilnu politiku i savezu i uopšte politici eu.

Cica
Gost
Cica

Živio kralju crne gore sto godina

Maca
Gost
Maca

Moze i za generalnog sekretara slobodno ga postavite. Jedan jedini♥️♥️♥️♥️♥️♥️🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🖐🖐🖐🖐🖐🖐

NKCG
Gost
NKCG

Kako su dobre ove kokice

Aragorn
Gost
Aragorn

Ameriku bi mogao da vodi. Milo je neponovljiv!

Zlatko
Gost
Zlatko

Sjajna vijest ! To bi bio spas za CG , za cio Balkan i Evropu ! Jednim metkom 5,6 zečeva ,lisica i hijena !! EVIVA MONTENEGRO , E VIVA NATO !🇲🇪🇲🇪🇲🇪👆👆👆

Vjernik
Gost
Vjernik

Nepoonovljivi ❤️🇲🇪👍

Rade007🇲🇪
Gost
Rade007🇲🇪

THE LORD IS BACK!! 😍😍😍❤️❤️🇲🇪🇲🇪 Ponosan sam što sam oduvijek i zauvijek uz njega, pa nek priča ko šta hoće.

Branka CG
Gost
Branka CG

Naš kralj.

Ponosito
Gost
Ponosito

Sve bi ovo bilo lijepo i za ponos, ali moramoznati da bez dobrog poznavanja engleskog jezika, ovo je nemoguća misija.

Brankica
Gost
Brankica

Zaslužujes sve najbolje kralju!

Stevo
Gost
Stevo

Pravice CG Mila od blata.

prijatelj
Gost
prijatelj

Svaka čast i treba! 🇲🇪✊

kizo
Gost
kizo

Pa postovan je sigurno u zapadnim krugovima.

Mijo
Gost
Mijo

Mogao bi lagano biti generalni sekretar..

Niksic
Gost
Niksic

Bravo za našeg predśednika

Mila
Gost
Mila

Svi su svjesni kvaliteta koje posjeduje g.din Đukanović , jedino to nama nije jasno !
Trebalo bi da budemo ponosni kao zemlja na takvoj počasti !

Tivcanka
Gost
Tivcanka

Bravooooo

Nata
Gost
Nata

Zasluzeno ako bude izabran, srecno.

Tivcanka
Gost
Tivcanka

Bravoooo

Vesna
Gost
Vesna

CAAAAAAAAAAR

Maśa 😎🇲🇪
Gost
Maśa 😎🇲🇪

Državu od 600 000 sranovnika, od kojih je 200 000 hiljada protiv🇲🇪države, izvesti iz balkanskog ludila bez jednog jedinog ispaljenog metka, bez jednog jedinog klanja, bez jednog jedinog silovanja je za svako poštovanje.

P.S. Govorim ovo o Milu Đ. kao državniku.

Janko
Gost
Janko

O cemu pricas ti kakvih 600 000 ,nema nas ni 450 koji si rodjeni i stalno zive u cg

Garbunjera
Gost
Garbunjera

Ma ima ih najmanje 400 000 protiv.Tu je još veći.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Garbunjera na aparate…

ŠKRIPAR
Gost
ŠKRIPAR

Odličan potez!

Foo_Bar
Gost
Foo_Bar

Svaka cast predsjednice 🇲🇪👍👍👍

Planeta Majmuna
Gost
Planeta Majmuna

Bravo i sve pohvale.

Janko
Gost
Janko

10 lajkova ko pritisne,precerali ste😂😂😂zivljela Mari Le Pen

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Ajde sa srecom predsjednice Crne Gore !!!

Zagreda.Zagarač
Gost
Zagreda.Zagarač

Jedan je Đukanović Milo.☝️🇲🇪

beharovic serif
Gost
beharovic serif

Svaka cast ako to bude pode ri izdajnike cg cetnike pa nadalje ?

Send this to a friend