Politika

Članovi Odbora za rodnu ravnopravnost iz opozicije: Karikatura za osudu, ali i ćutanje o prethodnim slučajevima

Sa sjednice Odbora za rodnu ravnopravnost

Poslanice i poslanici opozicije, članovi Odbora za ravnopravnost, Aleksandra Vuković (DPS), Dragica Sekulić (DPS), Suzana Pribilović (DPS), Abaz Dizdarević (DPS), Vesna Pavićević (DPS), Bogdan Fatić (DPS), Draginja Vuksanović Stanković (SDP) i Kenana Strujić Harbić (BS) zatražili su večeras od kolega iz Odbora za rodnu ravnopravnost da ih ne pominju u saopštenju povodom karakiture na kojoj je prikazana ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Oni su istakli da je karikatura koja se pominje u saopštenju za svaku osudu, ne samo u smislu povrede ženskih prava, već i u smislu ponižavanja svega ljudskog.

“Sa radom, i profesionalnim i političkim djelovanjem ministarke Bratić možemo da se slažemo ili ne i nastavićemo da kritikujemo sve što smatramo neprimjerenim u njenom radu, ali istinski smatramo da niko nema pravo da bilo koga, muškarca ili ženu ponižava na taj način. I tu nemamo dilemu”, poručuju poslanici.

No, kako kažu, ono što ostavlja gorak ukus nakon čitanja tog saopštenja je kvalifikacija i kvantifikacija prethodnih slučajeva ponižavanja poslanica koja se godinama unazad u kontinuitetu sprovode kako u javnosti tako i u samoj sali Parlamenta, o kojem niko od njih nikad nije imao apsolutno niti jednu jedinu riječ javno saopštenu, a kamoli saopštenje.

“Ovako kako je napisano izgleda da nas manje boli nego vas, a to je osnovna premisa nepoštovanja ljudskih prava”, navode članovi Odbora za rodnu ravnopravnost iz opozicije.

Licemjerno je, ističu, posmatrati godinama kako svaku ženu u političkom životu kontinuirano napadaju, ponižavaju, kako građani tako i NVO predstavnice, ćutati i ostavljati da ona to sama riješi.

“Ako ne vjerujete ukucajte u pretraživač imena Aleksandre Vuković ili Draginje Vuksanović pa ćete vidjeti o čemu govorimo. A onda od tih istih tražiti da potpišu saopštenje u kojem njih manje boli jer njih “nešto blaže” napadaju. Ko je mjerač duševne boli i koji se etalon koristi za mjerenje istog, da bismo znali ubuduće? I ima li veze politička partija kojoj pripadamo pa nas ipak malo manje boli kad smo predmet mnogo ogavnijih karikatura od ove”, upitali su.

I zato insistiraju da ne budu niti pomenute u saopštenju, niti potpisnici tog saopštenja, pripremljenog za zaštitu prava samo jedne od njih, gdje se usputno pominju i njihova imena u potpuno neprimjerenom obliku, a kako bi saopštenje dobilo na snazi i napravilo privid jednakosti.

“Ovako, samo je jedna jednakija od ostalih i dok je tako nećemo biti dekor saopštenjima kojima se izigrava ravnopravnost”, poručuju Aleksandra Vuković, Dragica Sekulić, Suzana Pribilović, Abaz Dizdarević, Vesna Pavićević, Bogdan Fatić, Draginja Vuksanović Stanković i Kenana Strujić Harbić.

Send this to a friend