Politika Krivokapić - Jukić

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji bilo bi podsticajno za BiH

Krivokapić - Jukić/ Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić sastao se danas sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem. U sadržajnom i otvorenom razgovoru, konstatovano je da su odnosi Crne Gore i BiH prijateljski i dobrosusjedski, ojačani zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu regionalne saradnje i integracije u EU.

Ocijenjeno je da, navode iz MVP, Crna Gora ima istorijsku šansu da bude prva naredna članica Unije, što bi i za države regiona bila dobra vijest i podstrek da istraju na evropskom putu.

“Bosni i Hercegovini što prije treba dodijeliti status kandidata za EU”, kazao je Krivokapić izrazivši uvjerenje da će Evropska komisija uvažiti sve dosadašnje napore i prepoznati značaj takve odluke.

Kada je riječ o Crnoj Gori, dodaju iz resora, ukazano je na važnost ispunjavanja obaveza na unutrašnjem planu i dobijanja završnih mjerila u ključnim poglavljima, kako bi u mogućem punom mandatu ove Vlade završili pregovore sa EU.

“Sagovornici su razmijenili mišljenja o regionalnim pitanjima i previranjima na globalnom planu, ocijenivši da su dešavanja u Ukrajini dovela do veće kompaktnosti Evropske unije i NATO-a”, zaključili su iz MVP.

Send this to a friend