Politika

CP Srbiji: Prestati sa omalovažavanjem Crnogoraca

Ilustracija

Crnogorska partija je danas upozorila da je u Srbiji prisutno “omalovažavanje i nipodaštavanje” pripadnika crnogorske nacionalne zajednice, te da se država, javnost, političke partije, organizacije i mediji moraju suprotstaviti tom trendu i hitno prekinuti sa promovisanjem negativnih stereotipa za etničke Crnogorce u Srbiji.

“Danas se Crnogorci u Srbiji suočavaju sa otvorenim negiranjem njihovog nacionalnog identiteta. U medijima i intervjuima se mogu čuti etikete ‘Montenegrini’, ‘Dukljani’, ‘Milogorci’, ‘Titovi Crnogorci’ i slično. Diskriminatorne prozivke predstavljaju otvoren atak na identitet i opstanak crnogorske zajednice, i prolaze bez ikakve osude od javnosti ili države”, piše u saopštenju Crnogorske partije.

Partija je ocijenila da su takvi “pokušaji dehumanizovanja pripadnika crnogorske zajednice opasni ne samo po nju, već i po sve ostale manjine i po samu demokratiju u Srbiji”.

Prema mišljenju Crnogorske partije, zajednička crta tog negativnog diskursa prema Crnogorcima zapravo je “negiranje njenog postojanja i pokušaj da se uguši njen glas”, kako bi se negirale sve inicijative, stavovi i problemi sa kojima se suočavaju Crnogorci u Srbiji.

Negativan diskurs, kako navode, je povezan sa “paralelnim procesom dezavuisanja Crne Gore kao nezavisne države, ravnopravne članice evro-atlantske koalicije, slobodne zemlje koja nije pod tutorstvom zvaničnog Beograda i patrijaršije Srpske pravoslavne crkve”.

Partija je reagovala i na izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je za Crnu Goru izjavio “kamo sreće da se nikad nismo ni spajali”.

“Ministar je u pravu da je svaka forma zajedničke ‘kvazimodo’ države Crne Gore i Srbije tvorevina koja ne donosi dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori”, poručili su iz Crnogorske partije.

Dodaje se da etnički Crnogorci, koji su državljani i građani Srbije, traže od zvaničnih organa da se prestane sa diskriminacijom i da se Crnogorci više ne nazivaju imenima koja ta nacionalna zajednica ne koristi za sebe i koja su nastala kao “kovanice protivnika samostalnog crnogorskog identiteta”.

“Crnogorska partija čvrsto brani pravo svakog građanina Srbije porijeklom iz Crne Gore da se, ako tako želi, izjašnjava kao Crnogorac po nacionalnoj pripadnosti, da govori crnogorskim jezikom i da bude vjernik Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) čije je sjedište na Cetinju. Branimo pravo pripadnika naše manjine da se slobodno izjasne po svim ovim pitanjima”, piše u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Branislav
Gost
Branislav

Neka samo nastave sa dehumanizacijom, i mi cemo njih dehumanizovat pa cemo vidjet sto ce bit.

Bokelj
Gost
Bokelj

Haha Cus Crnogorska partija?! Znam mnogo i mnogo Crnogoraca u Srbiji i svi su Srbi. Ovih nema 50 u cijelu Srbiju.

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Koliko god ih je dovoljno je. Oni koji se izjasnjavaju kao Srbi neka im je sa srecom.

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Ma koga je briga u Srbiji za desavanja kod nas. Problemi su u CG jer nasi politicari, zbog katastrofalne ekonomse situacije izazivaju podjele i tako cuvaju svoje pozicije. Ne prodje ni sedmica dana da se ne pomene 1918,pa komite,pa Branka Milic, pa SPC,pa crkva na Rumiji, pa Dacic,pa Vucic,pa…..Ma bice toga jos na sedmicnoj bazi…Januar je dug a novcanici su… Više »

Čuvajte ovce
Gost
Čuvajte ovce

Jedino se nadam da se ove opskurne, anti-srpske NVO ne finansiraju iz državnog budžeta Srbije. Bio bi to skandal neviđenih razmera.

Bravo majstori
Gost
Bravo majstori

Zbog ovakvih kao što ste vi, se i smanjuje meteroskom brzinom, broj Crnogoraca u Srbiji. Neće da imaju bilo šta sa vama koji tovarite Srbiju kako stignete i čime stignete. Samo ih vi takvi kakvi ste, nastavite da “branite” do konačnog, statističkog nestanka.

svašta
Gost
svašta

Bravo majstori, hahaha… O čemu pričaš? Da nije posrbljenih Crnogoraca ne bi bilo Srbije! Pogledaj malo genealogije šumadijskih porodica – sve raseljeni Crnogorci i drugi raseljeni narodi koje vi nazivate Srbima! Nijesu to Srbi već velika srpska laž! Srbi su istrunuli u austrougarskim brdima, pa tamo neđe po južnoruskim stepama, tamo neđe za Karađorđijem pobjeglicom…

Ljuta
Gost
Ljuta

Cp….Bog je pogrijesio jer nije predvidio da ce se covjek u cg pretvoriti u…….

Srbijanac
Gost
Srbijanac

Nigde nisam čuo ili pročitao da Crnogorce u Srbiji neko naziva “Titovi Crnogorci”.Tito je veoma poštovan u Srbiji!

Komsija
Gost
Komsija

Nista slagali nijesu,zasticeni ste u Lovcenac kao krave u Indiju.Dobro je Rakovic rekao da vi svi generalno ne mozete Srbima ni cipele da cistite.

Danko
Gost
Danko

Hehehehe neka neka coce sve se vidi i sve se zna! Da ocete malo vise sebe i svoju ( ne ) kulturu gledat a manje pokusavat nasu da prisvojite lakse bi vam bilo!!!

Drnovic
Gost
Drnovic

Gospodine srbine kazes da si crnogorac zato sto si rodjen u crnoj gori. Sta bi bio da si rodjen na sarplanini

Kirilo
Gost
Kirilo

Crnogorac sa Sarplanine. Cemu ovakvo pitanje.

Milja
Gost
Milja

Kome se još Srbi mogu rugati
Čak i Kosovari su bolji od njih i imaju vise ugleda u svijetu

Ugledni dileri
Gost
Ugledni dileri

Miljo, njihov ugled u svetu se jasno video na glasanju za UNESCO i Interpol. Što se UN-a tiče, to neću ni da komentarišem pošto tamo više i ne pokušavaju.

CiNick
Gost
CiNick

Da, većina ih je podržala.

Mina
Gost
Mina

Crnogorska partja ima ukupno sto clanova
.

Boki
Gost
Boki

Nema ni toliko.
Ja sam rođen i odrastao u Vrbasu i ne znam nikoga da je za tu stranku.

Zdrav
Gost
Zdrav

Oce li iko u ovu drzavu nesto napisati u duhu smirivanja nacionalnih tenzija ili je bitno što više raspiriti mržnju među ovim jadnim i siromasnim narodom. Dozovite se vise i ne zavađajte narod.

Danko
Gost
Danko

E ovo je crnogorska stranka a ne Purkova cetnicka!!!

Zoran
Gost
Zoran

Bravo za saopštenje crnogorske partije o položaju crnogoraca u srbiji.

Boki
Gost
Boki

Hajde ne mlatite braćo. Dok Milo nije odcepio Crnu Goru, 90% direktora u Srbiji su bili Crnogorci.

Piksi
Gost
Piksi

A sto je ugrozen ovaj nebeski narod, greote.Dosadili ste vise promijenite malo temu!

Velimir
Gost
Velimir

A KOJA TO PRAVA SRBI NEMAJU U CRNOJ GORI,NEKA MI NEKO NABROJI!
A KAKO SE PONASAJU SAMOZVANE SRPSKE VODJE U CRNOJ GORI?

Kiki
Gost
Kiki

Sprdas li se. Koliko Srba ima zaposlenih u drzavnim organima. Koliko ih ima na rukovodecim mjestima. Sta im se radi sa jezikom, pismom, kulturom, crkvom….
Hitler je imao vise Jevreja u drzavnoj sluzbi.

CiNick
Gost
CiNick

Kojijem jezikom, kojijem pismom, kojom kulturom, kojom Crkvom? Jezik, pismo, kultura “Srba iz CG” jesu par excellence crnogorski. Da to posrbite – ne može. Crkva koju spominješ formalno pravno ne postoji u CG iako je faktički toliko “ugrožena” da je sama sebe upisala vlastništvo nad svijem crkvama i manastirima i to u katastar države CG. S obzirom da se makar… Više »

Dule
Gost
Dule

Velimire druze to su “nebuloze” Crnogorskih posrbica,a dobro znaju da u Drzavnom aparu Crne Gore ima na rukovodecim ili pomocnickim,a Bogami i SPIJUNSKIM radnim mjestima,preko 30% “diskriminisanih i ugrozenih” srbo-crnogorcica,nego neka i dalje “misle”da su ugrozeni.Licno ne “gotovim’Djukanovica,ali mu dajem punu podrsku,jer da on ne dodje za Presjednika Drzave,bi tuga i jad,a ovako ce se prakticno “usrati”u sve i svakoga… Više »

razocarang i
Gost
razocarang i

Kozu za rogove,pa istim putem kojim si stigao.
aOvamo vas ceka ELDORADO,samo bez dotacija narodnih para.

Kiki
Gost
Kiki

Niko ka grdni ne moze da nagrdi. Samo vi dajte Srbima prava koja imaju crnogorci u Srbiji, i nista vam se vise ne trazi.

Bokelj
Gost
Bokelj

Zašto bi veljesrbi imali ikakva viša prava od ostalih manjina u CG??? A o pravima Crnogoraca u srbiji znamo kakva su!!!

Ljuta
Gost
Ljuta

A kakva ?

Boki
Gost
Boki

Crnogorci vladaju Srbijom poslednjih 70 godina.
Garnitura iz 1991 je bila komplet crnogorska: Slobodan Milošević, Radoman Božović, ministar pravde Zoran Ćetković,Radovan Karadžić,Milo Đukanović i Momir Bulatović.
Vođa paravojnih formacija Željko Ražnatović Arkan.

dosta je bilo
Gost
dosta je bilo

Boki – kiki-kikiriki, koji vam je? Crna Gora nije vaša briga. Viđite malo sebe, kuda ste, kako ste, što radite. Crna Gora je bila, i opet je država Crnogoraca. Ostali – stoj! Posrbili ste nas doooooooooooooobro i deeeeeeeeeeebelo, NA PRAVDI BOGA! E, nema više – dosta je bilo! Vaše karte su na stolu u kome se vidi vaša vjekovna laž!… Više »

Novljanin
Gost
Novljanin

Bokelji ne govore velje. Ne znam zasta pišeš da si Bokelj kad si vjerovatno iz Mojkovca ili Andrijevice neki coban.

Send this to a friend