Politika

Crkva se obraća ministru zbog izdavanja u zakup manastirske zemlje

Dnevne novine, počev od 10. februara, objavljuju veliki broj dokumenata koji svjedoče o tome kako su se u vrijeme Knjaževine i Kraljevine Crne Gore donosile odluke koje su se ticale crkvenih pitanja. Dokumenta jasno pokazuju da nijedna odluka nije mogla biti donijeta, ni realizovana, bez prethodne saglasnosti tadašnje vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova.

Arendiranje (zakup) manastirske zemlje

Konsistorija cetinjska obraća se 26. juna, 1908. godine, Ministarstvu prosvjete i crkvenih poslova pismom u kojem predlažu šta treba uraditi sa zemljištem koje je trebalo dati pod arendu (pod zakup) imajući u vidu da ističe rok za arendiranje manastirske zemlje, a da je zbog nerodne godine pala cijena, posebno livadama.

“Ovog ljeta ističe rok da se arendiraju zemlje manastirske, ali pošto je ova godina vrlo nerodna u sijenu, a manastiri posjeduju velike livade koje bi se imale arendirati, te usljed nerodice grdno bi pala cijena zemljama, a osobito livadama. Arendiranje u ovakvim okolnostima prouzrokovalo bi nekolike hiljade štete manastirima godišnje, a pošto se arendiranje uslovljava za 12 godina to prihodi manastirski bili bi smanjeni za koju desetinu hiljada kruna”, piše M. Mitrofan Ministarstvu prosvjete i crkvenih poslova.

Da bi se ova “neprilika izbjegla”, kako se navodi, Konsistorija je mišljenja da se arendiranje manastirskih zemalja odloži za iduće ljeto 1909. godine, a da “arendatori za iduću godinu plate arendu po dosadašnjoj cijeni”.

Ako bi se kojem od aredantora krivalo i ako ne bi uzeli zemlju, onda bi manastirski nastojatelj mogao da te parcele izda pod zakup za samo jednu godinu.

“Ta bi se ta zemlja iduće godine mogla opet arendirati sa ostalima za 12 godina”, navodi se u pismu Konsistorije cetinjske.

Obraćanje Konsistorije nikšićke povodom zahtjeva porodice Jovović

Konsistorija nikšićka se obraća Kraljevskom Ministarstvu prosvjete i crkvenijeh poslova u kojem obavještavaju o zahtjevu porodice Jovović da im se ustupi dio parcele sa polovinom kućice ili da im Manastir Ostrog isplati novac za to zemljište.

Episkop Kiril u pismu piše da je “pokojni Đoko Stevanov Jovović 1894. godine kupio od države zemlju u Nikšiću, u staroj varoši, na kojoj je bila i kućica, te da je za to dao 286 fiorina”. Kasnije je dio te parcele i pola kućice prodao sestriću, koji je to opet prodao “nekom Dimirtriju” koji je pred smrt taj dio zemljišta sa polovinom kućice zavještao Manastiru Ostrog.

Ministarstvo se obavještava da je sin Đoka Jovovića (Vaso) podnio molbu 1912. godine Konsistoriji i traži da ili da mu se ustupi to zemljište sa polovinom kućice ili da mu Manastir isplati njegov dio.

Iako, prema mišljenju Konsistorije nikšićke, interesi manastira Ostrog ne bi bili oštećeni ustupanjem zemljišta i kućice, ipak su bili dužni, da shodno članu 109 Konsistorijskog Ustava, ne mogu sami donijeti rješenje bez odobrenja i Kraljevskog Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sarma
Gost
Sarma

Oni su izdali svu imovinu i ponasaj use kao da je drzava njihova….. voze se dzipovi

Politikolog
Gost
Politikolog

Spc se bez problema registrovala u Srbiji, a u Cg to vec ide malo teze, jer time gube mogucnost da raspolazu milionima iz svetinja

Miško
Gost
Miško

.Nije Risto lud, zna i sam da zakon o slobodi vjeroispovjesti diskriminatoran i da ne ugrozava nijednu vjersku zajednicu, cak naprotiv, svima pruza jednaka prava! Zato Risto i predvodi ove litije, jer je cak i Venecijanska komisija podrzala ovaj zakon

crnogorka
Gost
crnogorka

Samo kod nas popovi voze bijesna kola, drze gradjevinske firme, imaju kuce, stanove, placeve.. Da sd covjek od muke prekrsti i lijevom rukom

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Pa i u Srbiji je crkva registrovana i ne mogu ovi iz Spc da postupaju kako im se prohte, nego je to jedini problem u Cg, jer ne mogu i dalje da izigravaju drzavu u drzavi

Piroska
Gost
Piroska

Braco Srbi,…..Pitajte Amfilohija i ovoga iz Beograda kada stigne sto je srpstvo bez Kosova??? Neka vam jasno kaze sto dalje ako Srbija prizna Kosovo? I jos jedno pitanje . Milos je organizovao ubistvo kuma Karadjordja. Karadjordjevici su se osvetili Obrenovicima i poklali ih kao zeceve. A onda je unuk protjerao djeda i ugasio slavnu krunu Petrovica , svetoga Petra Cetinjskog… Više »

Komita
Gost
Komita

I onda je dosla 1918ta i sve se obrnulo

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

E to su vremena bila a ne ovo danas dje oni dzipove vozaju i bahate se na svaki korak i jos ucjenjuju drzavu

Adronjar
Gost
Adronjar

E da su dzipovi problem… ja bi im avione dao da voze da ce progledati malo…

Liberal
Gost
Liberal

Tad se znao red, drzava pa crkva a ne obratno

Stefo12
Gost
Stefo12

E to je drzava bila. Sve sto se radi mora drzava da se pita

Marta
Gost
Marta

E ljepota, crkva se bas sprda sa ovom drzavnom

Ilija
Gost
Ilija

A sto je sa ono zemljom dje zidaju zgradu pored crkve Sv Djordje pod Goricom

Kengur
Gost
Kengur

A sto su uradili sa onom zemljom sto su izdali Lakovicu u Budvu

KomitaBJELAS
Gost
KomitaBJELAS

Pa izdali su je Lakovicu?? I sto sad??

Rada
Gost
Rada

Jos jedna zloupotreba, bruka i sramota

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Mitropolija krčmi drzavnu imovinu i radi sto oce

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Занимљива документа али као и све код нас може да доказује доста тога и користи и за одбрану ставова цркве и владе. Јасно је наведено да је земља манастирска,тј. црквена али је за све продаје и уговоре о закупу, што и није лоше, дозволу требао дати краљ. Вјероватно је то била углавном формалност али ја се не би бунио ни… Više »

Gigo
Gost
Gigo

Fino piše MANASTIRSKE ZEMLJE. I tada je država otimala, ali je zemlja bila manastirska vazda.

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Nije odlucivalo ministarstvo nego kralj diktator koji je davao i uzimao kome je on htio i kad je htio. U velikom dijelu tadasnje crne gore kralj je bio veoma neomiljen i niko se nije śekira za njim kad je otisao, osim nekolicine kojima je davao koliko su šćeli ! Crnogorci ne vole kraljeve, pa nije su voljeli pošlje ni aca,… Više »

Istina
Gost
Istina

Voljeli su Tita jer ih je makao od koza i opismenio. Napravio im skole, bolnice, fabrike i puteve. Crkve mu nijesu bile prioritet ali je ipak prenio Pivski manastir kamen po kamen da ne bude potopljen.

A ne no
Gost
A ne no

Napravio fabrike, od americkih para, koje je prevarom dobio, sto je kostalo jugoslaviju raspada. A takodje te iste fabrike nisu bile odrzive u onom sistema. Mada smo i mi stoka necivilizovana od naroda.

Autarijat
Gost
Autarijat

Svaka cast za komentar. Nikola je napravio ustavom drzavnu crkvu,nije postovana odvojenost crkve i drzave vec je on potvrdjivao odluke sinoda,postavljao vodjstvo crkve i sl. Omiljenost mu je bila na ivici cenzusa sto bi se danas reklo…

Send this to a friend