Politika POLITIČKI ANALITIČAR SRĐAN VUKADINOVIĆ ZA DNEVNE NOVINE

Crna Gora će dobiti vladu izbornog nepoverenja, Krivokapić general bez vojske

Vukadinović

Crna Gora će dobiti vladu izbornog nepovjerenja, koja će predstavljati maksimalan odraz nesaglasnosti između tri koalicije, koje još nemaju ni pravi postizborni koalicioni sporazum, ocijenio je politički analitičar Srđan Vukadinović.

Komentarišući koncept ekspertske vlade, koji je prihvaćen u petak, Vukadinović navodi da se, “s obzirom na to kako koalicije koje čine novu vlast mijenjaju mišljenje, ne zna šta će biti narednih dana”.

“Danas se ne zna ko će sjutra biti većina. To se mijenja prema određenim nahođenjima. Mislim da će doći do slične situacije kao u Budvi i Kotoru, kada su te partije činile vlast”, navodi Vukadinović, u razgovoru za Dnevne novine.

Vukadinović kaže da su crkveni velikodostojnici insistirali da Zdravko Krivokapić bude na čelu liste, te da on u junu nije ni sanjao da može da dođe u takvu poziciju.

“To je uticaj crkve, koja je diktirala ko će biti nosilac liste. Krivokapić je na čelu, ali se ne pita ništa. Konce vuku Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević. Svako unutar koalicije ko misli da formira vladu bez njih trojice, vara se. To je veoma nestabilna, nefunkcionalna vlada. Crnoj Gori treba funkcionalna vlada, nema vremena da gubi 200 dana ili godinu u eksperimentu ekspertske vlade”, kaže Vukadinović.

Vukadinović kaže da su pogođeni viješću o smrti mitropolita Amfilohija prihvatili koncept ekspertske vlade, bez velike priče, ali da treba imati u vidu da tri koalicije nijesu napravile izborni rezulatat “za nešto, za boljitak Crne Gore, kvalitet života građana”, već da su “dobili glasove protiv nekoga”.

“To je njihov ključni problem. Sa matematikom od 41 poslanika se i nekako mogu izboriti, ali sa kvalitativnim problemom ne. Ne zna se za šta su dobili glasove, ali se zna protiv koga i protiv čega”, ocjenjuje Vukadinović, koji ističe da će vlada biti formirana.

“Ako tako ne bude, izgubiće sve i na taj način bi njihova nesposobnost i nesaglasnost još više izašle na površinu. Takođe, njihovi potencijalni birači bi vidjeli kome su dali glasove”, navodi Vukadinović.

On ističe da je teško da u nekom sljedećem izbornom ciklusu mogu doći u situaciju da dobiju 41 mandat. Ipak, ocjenjuje da formiranjem vlade, kakva god bila, ne dobij aj u ništa, jer kao partneri neće moći da ostvare maksimalističke zahtjeve.

“Koalicija predvođena DFom neće moći da ostvari zahtjeve koji se tiču promjene simbola, preispitivanjem puta Crne Gore u NATO, poništavanja priznanja Kosova, jer nema kapacitet za takvo nešto. DF, Demokrate, ni GP URA neće dobiti ništa, jer nemaju kapacitet da ostvare zahtjeve, za koje su i dobile te glasove”, rekao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, Demokrate se najviše drže po strani.

“Kao da su svjesni toga da će doći do novih izbora. Oni pokušavaju da iz svega izađu neokaljani, kao politička grupacija koja neće mnogo pretrpjeti kod svojih glasača”, navodi Vukadinović.

Kako kaže, sadašnja situacija je prelazni period, te da je moguće da će doći do prestrojavanja.

“Ekspertska vlada je izraz nepovjerenja među koalicionim partnerima. Ti eksperti neće odgovorati nikome, neće biti ničiji, nema odgovornosti…” smatra Vukadinović, dodajući da tri grupacije, koje imajuvećinu, bježe od odgovornosti i žele da dođu do novih izbora.

“Doći će do promjena, uvijek će jedna partija optuživati drugu ili treću da je ona kriva zašto nisu formirali vladu koj a bi traj ala duže od oročenogperioda. Biće zamjerki na račun takvog ponašanj a i nesposobnosti da se formira vlada” zaključio je Vukadinović.

Krivokapić general bez vojske

Vukadinović kaže da je mandatar Zdravko Krivokapić general bez vojske, koji će pokušati da tu vojsku kao topovsko meso formira u periodu koji je oročen, pri čemu će mu crkva pružiti podršku.

“On je mandatar, ali nema partijsku bazu. Budući da crkva dominantno upravlja njime, Krivokapić, kao potpuno anoniman čovjek može pokušati da formira demohrišćansku stranku, ali ona neće uzeti bitniji broj glasova, jer DF ne mora da vuče 27 mandata, ali vuče od 18 do 20. To je tvrdo glasačko jezgro. Dio glasača će im sigurno zamjeriti ako prihvate ekspertsku vladu, bez svojih čelnika, koji su bili opozicioni borci skoro dvije decenije”, kaže Vukadinović.

On smatra da je pogrešno mišljenje da je pobjedu iznijela koncepcija koja je stavila Krivokapića na čelo liste.

“Ne, na mišiće su to izgurali lideri tri političke grupacije, uz pomoć SNP-a”, navodi Vukadinović.

VUČIĆ, NAKON AMFILOHIJA, PREUZIMA PREVLAST

“Sada kada nema Amfilohija, koji je bio neprikosnoveni guru koalicije koju predvodi DF, tu je Aleksandar Vučić, koji preuzima prevlast unutar te koalicije. On je izjavio da ne bi prihvatio ekspertsku vladu, što je sasvim razumljivo”, smatra Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju, ekspertska vlada je u uslovima kada postoji većina nepoznata činjenica.

“Ona se formira u uslovima kada ne postoji većina ili kada je nije moguće obezbijediti. U situaciji kad se ima većina, onda je ekspertska vlada maksimalni nesporazum i iskaz potpune suprotstavljenosti između koalicionih partnera”, kaže Vukadinović.

Sa matematikom od 41 poslanika se i nekako mogu izboriti, ali sa kvalitativnim problemom ne.

“Ne zna se za šta su dobili glasove, ali se zna protiv koga i protiv čega.Vlada će biti formirana. Ako tako ne bude, izgubiće sve i na taj način bi njihova nesposobnost i nesaglasnost još više izašle na površinu. Ekspertska vlada je izraz nepovjerenja među koalicionim partnerima. Ti eksperti neće odgovorati nikome, neće biti ničiji, nema odgovornosti”, smatra Vukadinović, dodajući da tri grupacije, koje imaju većinu, bježe od odgovornosti i žele da dođu do novih izbora

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Caro
Gost
Caro

Analitičar je nezavistan i vidi se da je preša u opoziciju. Sa srećom…da ostaneš još dugo nezavistan i naravno u opoziciji

mujo džeger
Gost
mujo džeger

vlada je sklopljena neki dan u beogradu, ova je samo na usluzi, bitni su tajkuni iz srbije koji će omogućiti protok robe i kapitala, tu su ruje i kinezi ako nešto zaškripi, mali šengen a velika srbija…………e to ti je novi ekonomski program

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Ovo je najveca muka za Crnu Goru. Sledecih pola godine ce biti raskol a drzava ce samo propadat i zaduzivat se.Treba da odma izbore organizuju ako im je imalo stalo do drzave, a ne do fotelja i boljih pozicija za sledece izbore. Ovo je sramota od opozicije i ovo je samo dokaz da opoziciju interesuju fotelje jer da nije tako… Više »

Turo
Gost
Turo

Oce li napisati analiticari sto o koroni i zasto smo bas mi najgori u Evropi i pozvati odgovorne da konacno ucine nesto.

Role je king
Gost
Role je king

Ova vlada, ako se sastavi a mislim da nece jer nije prirodna, trajace max godinu dana kad krecu novi izbori. Nadam se da su crnogorci vidjeli neke stvari u ovom kratkom periodu.

Bodin
Gost
Bodin

Rodoljub želi vlast, a moli Boga da je ne dobije…

Mrgud
Gost
Mrgud

Mandatar je umro,Krivokapić je v.d..

Novljanin
Gost
Novljanin

Ko je ovaj ?

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

krivikapić nije general bez vojske no vojnik bez generala nije mi jasna zašto vlada od dvjesta dana pa novi izbori tamo se neko nada da će na te nove prijerane izbore osvojiti apsolutnu vlast tako da mu bude sve ravno do kosova no meni se čini da ta vlada ako se oformi a oće silom na boga što bi se… Više »

Dane
Gost
Dane

Ako je ne formiraju sada DPS-u ce biti ponudjeno da formira vladu. Ekspertska vlada je formalna, samo da sprijece dolazak DPS.

Simon, Rijeka
Gost
Simon, Rijeka

Moze li neko od politicara iznijeti neku strategiju, buduce borbe protiv neprijatelja crnogorske Drzave i Crnogoraca?

Marina
Gost
Marina

Simon
To pitanje treba svakodnevno postavljati!
Jer nema vaznijega .

Send this to a friend