Politika

Crna Gora će i dalje doprinositi stabilnosti Kosova

Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa komandantom KFOR-a general-majorom Frankom Federičijem, i tom prilikom uputila zahvalnost NATO snagama na Kosovu na pruženoj logističkoj podršci prilikom isporuke medicinske pomoći Crnoj Gori od strane njenih saveznica. Istaknuto je i da će Crna Gora i dalje doprinositi stabilnosti Kosova.

U fokusu razgovora bila je kontinuirana saradnja Crne Gore i KFOR-a, koja je u prethodnom periodu dodatno unaprijeđena angažovanjem predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore na Kosovu.

“Tom prilikom, sagovornici su se osvrnuli i na trenutnu bezbjednosnu situaciju na Kosovu, saglasivši se da prisustvo KFOR-a značajno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti, uz naglasak da je područje Zapadnog Balkana neraskidivi i integralni dio evropske i transatlantske zajednice”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministarka odbrane i komandant KFOR-a posebno su se osvrnuli na situaciju u vezi sa pandemijom virusa COVID 19, zaključivši da su savezničke države pokazale visok stepen solidarnosti i jedinstva.

“Međusobna saveznička podrška i pomoć u doba pandemije predstavljaju dokaz spremnosti NATO-a da se prilagodi svim okolnostima i ujedno pruži efikasan odgovor na sve oblike izazova i prijetnji”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U kontekstu borbe protiv posljedica izazvanih pandemijom, ministarka odbrane je uputila zahvalnost NATO snagama na Kosovu na pruženoj logističkoj podršci prilikom isporuke medicinske pomoći Crnoj Gori od strane njenih saveznica.

U okviru posjete, sa komandantom KFOR-a general-majorom Frankom Federičijem sastao se i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Milutin Đurović.

Načelnik GŠ kazao je da vjeruje da će se nastaviti odlična saradnja Vojske Crne Gore i KFOR-a, istakavši da ta misija ima veliki značaj za stabilnost cijelog regiona.

Brigadni general Đurović naglasio je da će Crna Gora i dalje doprinositi stabilnosti Kosova, podsjetivši da dva predstavnika naše zemlje učestvuju u misiji KFOR.

On je upoznao sagovornika sa najznačajnijim aktivnostima koje će Vojska Crne Gore realizovati u narednom periodu, kako bi nastavila sa podizanjem operativne sposobnosti Vojske i jačala interoperabilnost sa partnerima.

General-major Federiči istakao je da je bezbjednosna situacija na Kosovu generalno stabilna, ali da uvijek postoje izazovi sa kojima se KFOR suočava na terenu.

On je potvrdio da je saradnja sa Crnom Gorom na izuzetnom nivou, posebno u dijelu tranzita i logistike koju njihovo osoblje ima tokom prelaska preko teritorije naše države, te naglasio uvjerenje da će se ona nastaviti i u narednom periodu.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mia
Gost
Mia

Sto ministarka ne obuce uniformu, kao sto to Vulin radi.

EKOLOG
Gost
EKOLOG

VUlin >??? HHAHAHAAHHHAA

Send this to a friend